BarcelonaJosé Ángel Antelo (Santiago de Compostel·la, 1987) tan sols va jugar cinc partits amb el Reial Madrid de bàsquet. Dos trencaments del tendó d’Aquil·les, una de les pitjors lesions per a un esportista, van truncar una prometedora trajectòria en què el club blanc tenia dipositades moltes esperances. Quan tan sols tenia 31 anys, es va veure obligat a anticipar la seva retirada. Uns anys després, serà el candidat de Vox, el partit d’ultradreta, per presidir la Regió de Múrcia.
Tot i que va debutar amb el primer equip quan tan sols tenia 16 anys, una fita només superada per Luka Doncic i Roberto Núñez, la presència d’Antelo al Reial Madrid va ser anecdòtica. La seva carrera es va desenvolupar al Càceres, el Saragossa, el Bilbao Basket, el CB Hospitalet, el Tenerife, el Fuenlabrada, el Lleó i l'UCAM Múrcia. Abans de fer el salt a la política, Antelo va ser vocal de l’Associació de Jugadors de Bàsquet Professionals (ABP) i va fer l'MBA en direcció i gestió esportiva.
“El nostre missatge és «Defensa el que és teu». No és una formulació egoista sinó un mecanisme natural d'autodefensa. Durant molt de temps ens han imposat una agenda grotesca, enfocada a protegir interessos estranys, sacrificant el futur dels nostres fills, fent malbé el destí d'una nació que pot ser gran de nou amb una altra direcció política. No suportem que els nostres pobles es tornin bruts i perillosos, despoblats o envaïts, governats sense destresa ni patriotisme, aturats i envellits, atemorits per bandes de bregosos i endeutats per dirigents sense escrúpols”, diu Antelo, que va prendre el poder de Vox a Múrcia amb un procés que va ser impugnat pels seus rivals, que van acusar l’exjugador de bàsquet de frau electoral.
La seva primera moció va demanar col·locar una bandera de 300 metres quadrats, la més gran d’Espanya, a Múrcia i que fos hissada cada primer diumenge de mes mentre sonava l’himne espanyol. Antelo va ser clau perquè la ciutat de Múrcia aprovés que l'himne d'Espanya havia de sonar a les escoles, que hi hagués una fotografia del rei Felip VI en cada aula i que es col·loqués una bandera espanyola a l'entrada o en un lloc visible. "Múrcia dona un exemple al conjunt d'Espanya al convertir-se en un model de respecte cap als símbols que ens representen i ens uneixen a tots", va dir Antelo, impulsor del text.
Segons el polític d'ultradreta, l'himne, la corona i la bandera espanyola són emblemes que "garanteixen l'ordenament jurídic" i són "símbols de la "sobirania, independència i democràcia" d'Espanya i han d'estar "presents en les futures generacions". L’exjugador va compartir vestidor a l’Hospitalet amb Serge Ibaka, que uns anys abans estava pidolant menjar pels carrers del Congo. Quan era júnior, Antelo es va convertir en campió d’Europa amb la selecció espanyola. Entre els seus companys de generació hi havia Sergi Llull, Sergio Rodríguez o Carlos Suárez.
Catalunya i les dones, en el punt de mira
El missatge d’Antelo és tan populista com perillós. “No volem viure en un malson de videojoc creat per multinacionals ni formar part d'un gran experiment social per a bestiar mans. Els violadors estan protegits per lleis feministes, els que assalten la democràcia formen part de les institucions, els autors dels pitjors crims tenen la prerrogativa de nomenar els seus jutges. En ministeris, pobles i autonomies mana el pitjor de cada casa. Molts dirigents semblen estudiants amb males notes que pretenen salvar el món sense esforçar-se ni treballar. Altres són tan irresponsables que no els importa regalar pagues a il·legals a costa de les pensions dels nostres avis. La majoria són tan canalles que dicten lleis en benefici propi i firmen contractes amb què cometen les pitjors malifetes”, explica Antelo.
Després de difondre una informació sense contrastar sobre l'eficiència energètica d'Espanya durant un ple de l'Ajuntament de Múrcia, Antelo va utilitzar un àudio del seu company de partit Javier Ortega Smith com a prova per defensar-se de les acusacions de falsejar dades. El vídeo i la resposta del regidor de Podemos, Ginés Ruiz, es van fer virals.
“A Vox ens enfrontem en solitari a un programa acordat pels altres partits per liquidar en la pròxima legislatura tot el que importa als espanyols. No es tracta només de frenar la inseguretat als barris amb més policies i frenar els que passegen atemorint la nostra gent, arrabassant-nos la feina, la tranquil·litat i les prestacions. No es tracta únicament de frenar el malbaratament, els endolls i la violència. Cal restablir l'ordre i la llibertat perduts amb aquest desgovern, amb tantes regulacions inútils i organismes pensats per col·locar-hi amiguets. Ens enfrontem a un projecte d'aniquilació total, a les mans del socialisme i el separatisme, amb la complicitat dels partits covards que també governen, els grups mediàtics que viuen de la seva despesa en publicitat, els sindicats i la patronal que atrapen fons i riuen les gràcies dels polítics”, assegura Antelo.