Els entrenadors de bàsquet hauran de pagar fins a 950 euros per regularitzar la seva situació
La Federació Catalana alerta que molts clubs no podran assumir aquest cost econòmic
BarcelonaDesprés que la Secretaria General de l'Esport confirmés dilluns una moratòria en el règim sancionador perquè els entrenadors de bàsquet puguin adaptar el seu itinerari formatiu, la Federació Catalana (FCBQ) s'ha reunit aquest dimarts amb els mitjans de comunicació. "Quan es creen les lleis, s'ha de pensar una mica. Volem arribar a acords, però amb sentit comú", ha assegurat Joan Fa, el seu president.
La federació estima que el cost mitjà necessari per adaptar els itineraris formatius dels entrenadors serà d'entre 650 i 950 euros. A aquesta xifra s'han de sumar els 60 euros de l'assessorament obligatori i els 49,5 euros de la prova d'accés. "Molts clubs no podran suportar aquest cost. El que haguessin hagut de fer és una disposició transitòria per eliminar la retroactivitat", ha dit Joan Fa.
"D'aquests diners la federació no n'ingressa ni un euro. De fet, l'impacte econòmic negatiu que aquest sistema provoca en les federacions és molt gran. La pèrdua d'ingressos és molt important", ha recordat Toti Mumbrú, gerent de la FCBQ.
La norma afecta més de 6.000 entrenadors de bàsquet, que entre els anys 2000 i 2008 es van treure 10.800 títols. "El problema afecta totes les federacions, no tan sols la de bàsquet", ha recordat Xavier Rodríguez, director tècnic de la federació catalana. Tal com va avançar l'ARA, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha convocat una reunió amb representants de tots els esports. La trobada es realitzarà el dimarts 2 de desembre, un dia abans que el Parlament comenci a tractar la modificació de la llei de professions, l'origen de tot el conflicte. Una de les propostes inclou una esmena a la formació del voluntariat.
"Un missatge de tranquil·litat"
La Federació Catalana ha volgut enviar un missatge assossegador. "Volem tranquil·litzar el bàsquet català. Tots els entrenadors podran seguir entrenant. La Secretaria General de l'Esport ens ha informat d'aquesta moratòria d'un any. El bàsquet ha tret el tap de l'ampolla i ara hem de buscar una solució", ha dit Toti Mumbrú. "El seu objectiu és regular el sector, però la realitat dels clubs és una altra", ha puntualitzat.
"No és un problema del bàsquet, afecta tots els esports", ha afegit Xavier Rodríguez. "Tots tenim clar que definir com un entrenador professional un tècnic de mini és una bestiesa. És per això que els entrenadors han entrat en una situació de pànic", ha afegit. "Nosaltres vam intentar alertar del que això significava, però no eren conscients de la realitat que viu el món de l'esport", ha reconegut.
Joan Fa, president de la FCBQ, ha explicat que porta tres anys reunint-se amb Irene Rigau, consellera d'Educació. "Tractar amb l'administració i els polítics no és fàcil, perquè tot va molt lent", ha opinat.