"La preparació meticulosa de Sergio Scariolo és gairebé científica"
La proposta col·lectiva de l'entrenador italià s'ha imposat a rivals amb millors individualitats
BarcelonaSergio Scariolo ha transformat un grup de jugadors que no entraven en els pronòstics en un equip que ja s'ha assegurat la medalla de plata a l'Eurobàsquet i que aquest diumenge lluitarà per l'or contra França (20.30 h, Telecinco). La proposta de l'entrenador italià s'ha imposat a rivals amb millors individualitats, més talent i experiència, i la selecció espanyola tornarà a competir per pujar a l'esglaó més alt del podi.
"Scariolo és un catedràtic del bàsquet. L’estratègia i posada en escena o execució és el seu punt fort. La preparació meticulosa dels equips als quals entrena és gairebé científica. En els campionats curts és un monstre, ja que investiga el rival fins al més mínim detall per tenir totes les solucions a mà", explica a l'ARA Carme Lluveras. L'analista de Catalunya Ràdio va compartir cos tècnic amb Scariolo a l'Unicaja. "La meva admiració per ell és absoluta. És un professional excepcional. La clau és com aconsegueix que els seus equips apliquin els seus coneixements. La seva mentalitat l'empeny a aprendre i aprendre, a millorar i millorar. Sap treure el màxim profit de cada equip. A més, és un entrenador molt cultivat que té una educació i elegància personal exquisida", diu.
Sense Ricky Rubio, Sergio Rodríguez ni Sergi Llull a la posició de base, la selecció espanyola no tenia un estiu fàcil i Scariolo va apostar per la nacionalització exprés de Lorenzo Brown, un director de joc nord-americà amb el qual havia coincidit als Toronto Raptors. Criticada per la seva ètica, la jugada esportiva va ser rodona i el jugador ha conduït el combinat fins a la final amb una mitjana de 15,4 punts i 7,1 assistències. Una altra peça clau ha sigut la d'Alberto Díaz, un jugador descartat al qual va repescar pocs dies abans del torneig.
"No trobo les paraules per descriure els meus jugadors. Ells han superat totes les expectatives i possiblement aquesta medalla és la menys esperada i la més satisfactòria. Construïda des de la feina, el joc en equip, l'esforç defensiu, el suport que ens donem els uns als altres per arribar més enllà dels nostres límits físics", analitza l'entrenador italià, de 61 anys. Scariolo es convertirà aquest diumenge en el segon entrenador de la història amb més medalles europees, només superat pel mític Alexander Gomelski. "Fins on jo sé, el bàsquet és un esport d'equip. Al final del dia tot va de guanyar com a equip, prendre les decisions correctes com a equip", recorda el tècnic, que té una fundació per ajudar nens amb càncer.
Una cerimònia clau
Scariolo és un entrenador amb les idees molt clares. La selecció espanyola tornarà de Berlín amb l'or o la plata, però no sortirà ni un pam de la línia de joc dissenyada pel tècnic italià. Minuts abans de cada partit el tècnic reuneix els jugadors per a una cerimònia que ell considera clau per afrontar cada cita: el walk-through. Es tracta d'un recorregut imaginari a través del qual els jugadors repassen, a poc a poc, a càmera lenta, els sistemes que aquell dia treballaran. A terra, les línies d'un camp reduït marcades amb esparadrap.
Hi ha una pilota, però no es fa botar, simplement serveix perquè els jugadors puguin seguir els sistemes. Scariolo va narrant els moviments fins que interromp la situació amb un canvi de to. "En aquest bloqueig heu de passar per aquí", crida. Tot forma part d'una cerimònia que utilitza per anticipar situacions reals. "Com que aquí ens canviaran la defensa, mou-te cap allà", explica perquè a ningú li vingui res de nou. Ell sap com acabarà la pel·lícula i deixa anar espòilers. Els detalls són claus. "No és el mateix bloquejar aquí que allà", diu assenyalant un punt a cinc centímetres de distància. "La passada ha de venir per l'esquerra, mai per la dreta", apunta obsessivament. Aquest recorregut se centra en els aspectes propis i en els del rival.