Qui era la monja que animava Ucraïna contra Catalunya?
El partit de bàsquet disputat a Fontajau es converteix en un missatge de resiliència d'una selecció devastada per la guerra
GironaAtacs aeris amb drons, xifres de morts que espanten i sirenes del toc de queda que no deixen de sonar. Mesos després de l'inici de l'atac rus a Ucraïna, la situació continua sent insostenible, però el món de l'esport fa esforços heroics per mantenir la seva activitat i enviar un missatge d'esperança en temps difícils. La selecció femenina de bàsquet va disputar un partit amistós contra Catalunya a Girona, on les seves jugadores van oblidar durant uns minuts el drama que fa mesos que viuen.
"L'esport ens serveix per connectar persones. Per a nosaltres, disputar partits d'aquestes característiques és important. El bàsquet ens ajuda a recordar que Ucraïna segueix existint. Quan més lluitem sobre el parquet, més il·lusió li transmetrem a la gent. És una motivació per no rendir-nos i mantenir-nos forts", explica Olena Ogorodnikova, entrenadora ajudant del combinat ucraïnès.
"Recuperar-nos de la guerra no serà senzill, però notem el suport de la gent d'arreu del món. La nostra generació vol recordar com vivíem fa uns anys i recuperar-ho com més aviat millor", assegura Ogorodnikova. El combinat europeu va tenir el suport a Fontajau d'algunes famílies ucraïneses refugiades a Catalunya. Sor Lucía Caram, la monja argentina que compta amb milers de seguidors a les xarxes socials i una Creu de Sant Jordi, va ser l'encarregada de liderar la seva animació.
Sense la seva gran estrella, Alina Iagupova, i algunes jugadores de referència, la selecció d'Ucraïna no va poder competir contra Catalunya. El combinat entrenat per Ievgen Murzin, que no es reunia des del mes de febrer, tan sols va poder inscriure nou jugadores a l'acta.
El bàsquet ha deixat de ser una prioritat per a Ucraïna. "Alguns jugadors de bàsquet van entrar a la defensa territorial i patrullen per la ciutat de Kíiv, fent feines importants. D'altres fan una feina de voluntaris: recollint o transportant ajuda humanitària a aquells que la necessiten, i intentant trobar material per a l'exèrcit utilitzant els seus contactes a l'estranger", explica Oleksandr Proixuta, periodista especialitzat en bàsquet.
Festa a Fontajau
Cinc anys després del seu últim partit, la selecció catalana va reaparèixer deixant un bon regust contra Ucraïna (89-52). El combinat dirigit per Mireia Capdevila va dominar amb un joc atrevit ple d'energia un partit que va aconseguir reunir 2.500 espectadors a Fontajau. Tot i tenir poques jugadores interiors i no poder comptar amb Laura Peña, el conjunt català va saber explotar les seves virtuts i accentuar el seu talent exterior.
El partit de la selecció catalana va ser un dels grans actes del Centenari de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ), que ara treballa per aconseguir el retorn del combinat masculí. La intenció de Ferran Aril, el president de l'entitat, és la de programar un partit al Nou Congost de Manresa.