Bàsquet - Eurolliga

El Barça de bàsquet torna a l'elit europea (79-53)

La defensa i el treball col·lectiu asfixien el Zenit i l'equip blaugrana tornarà a jugar una 'final four' de l'Eurolliga

Àlex Gozalbo
i Àlex Gozalbo

BarcelonaEl Barça no va badar contra el Zenit de Sant Petersburg (79-53) i, set temporades després, tornarà a disputar la final four de l’Eurolliga. L’equip blaugrana va aprendre a desactivar un rival rus que volia emular la Jugoplastika i instal·lar-se en els malsons recurrents de l’imaginari culer. El conjunt català va suar per obtenir el seu bitllet per a la fase final de Colònia, on s’enfrontarà a un AX Armani Exchange de Milà que va eliminar el Bayern Munic (92-89). El Reial Madrid ho veurà tot plegat des de la televisió.

"Hem fet un partit molt físic i hem fet una bona defensa. Els play-off sempre són difícils, però un club com el Barça ha d'estar més vegades a la final four i això és el que nosaltres intentem", va opinar Sarunas Jasikevicius. La defensa de l'equip blaugrana va ser clau i el rival tan sols va poder anotar 53 punts. "Ha sigut la clau", va dir Nick Calathes, que va sumar 12 punts i 5 assistències en una nit en què el treball col·lectiu va brillar més que qualsevol actuació personal. L'equip es va sobreposar a una actuació discreta de Nikola Mirotic, que tan sols va poder anotar 7 punts. "Hem fet un gran esforç. Hem entès que cada partit era una final i hem rematat en la segona part la bona feina de la victòria. El d'avui és un gran pas per a mi. Espero poder ajudar l'equip com ho he fet avui", va dir Pau Gasol, que va sumar 7 punts, 4 taps i 3 rebots.

Cargando
No hay anuncios

Jasikevicius va descartar Léo Westermann, Sergi Martínez i Artem Pustovyi per jugar un cinquè partit que es va disputar sense públic a les graderies del Palau Blaugrana. Tot i això, els Dracs 1991, un dels grups d’animació culers, es van apropar al pavelló per donar ànims a una plantilla que ha viscut amb neguit els últims dies.

Cargando
No hay anuncios

El Barça va fer una bona primera meitat. L’equip blaugrana va alterar les seves rotacions habituals per equilibrar millor els seus cincs sobre el parquet. A més, va intentar accentuar les situacions de transició per evitar que la defensa del Zenit tingués temps d’organitzar-se. La selecció de tir exterior també va millorar i les diferents estratègies defensives de Xavi Pascual no van tenir la mateixa eficàcia que altres dies. L’entrenador de Gavà va tornar a alternar assignacions individuals amb defenses zonals i mixtes en un partit de gran bagatge tàctic. Cinc punts consecutius de Leandro Bolmaro van afegir rauxa al joc culer i va ser aleshores quan va arribar la màxima diferència local de la primera meitat (36-20). El rival rus va patir per seguir el ritme anotador del Barça durant uns primers 20 minuts que van acabar amb una diferència de 13 punts (43-30).

Equilibrat i ordenat, el Barça va dissimular millor que en els partits precedents els seus defectes i, al mateix temps, va accentuar les debilitats d’un Zenit que va acusar el desgast d’una eliminatòria de gran exigència física. “Durant la primera meitat no hem controlat el ritme del partit”, va reconèixer Pascual.

Cargando
No hay anuncios

La segona part va començar amb un contratemps per al Barça, ja que tant Davies com Mirotic van cometre la seva tercera falta personal i això va alterar les rotacions de Jasikevicius. Calathes va assumir la responsabilitat de liderar el joc de l’equip blaugrana en un tram de partit en què la renda va créixer fins als 23 punts (57-34). Lluny de relaxar-se, el conjunt català va seguir prement l'accelerador fins a asfixiar un rival que va acabar exhaust. El Zenit tan sols va poder anotar 23 punts durant una segona meitat en què la renda local va seguir creixent i creixent.

Cargando
No hay anuncios

L’últim precedent, el 2014

L’última vegada que el Barça va disputar la final four va ser l’any 2014, quan l’equip blaugrana estava entrenat, precisament, per Xavi Pascual. El conjunt català va patir una derrota dolorosa a les semifinals contra el Reial Madrid (62-100). Joan Carles Navarro i Àlex Abrines van viure la decepció des del parquet. Una temporada després, la 2014-15, el botxí culer va ser l’Olympiacos, que va capgirar uns quarts de final amb el factor pista en contra (1-3). La campanya 2015-16, encara amb el tècnic de Gavà, el rival que va deixar el Barça sense final four va ser el Lokomotiv Kuban (2-3). Les següents decepcions van arribar amb Georgios Bartzokas i Svetislav Pesic, que va agafar el relleu de Sito Alonso a la banqueta. Tant en la temporada 2016-17 com en la 2017-18, l’equip va quedar fora de la lluita pel títol en no acabar la temporada regular entre els vuit primers. Quan va retornar als quarts de final, la campanya 2018-19, el conjunt català no va poder superar l’Anadolu Efes (3-2). L’any passat la competició es va suspendre per culpa del coronavirus quan els culers ocupaven la tercera posició.

Cargando
No hay anuncios

La temporada 2020-21 no ha sigut senzilla, ja que el Barça s’ha vist obligat a reinventar-se amb la sortida de Thomas Heurtel i l’arribada de Léo Westermann i Pau Gasol. A més, l’equip blaugrana ha patit positius per coronavirus i lesions importants durant una campanya en què, a més, no va poder disposar de Nikola Mirotic durant unes setmanes per culpa d’un greu tràngol personal.