Bàsquet - Copa del Rei

"El bàsquet català té una gran salut"

L'ARA analitza amb Josep Cubells, Juanan Morales i Josep Sàez la fita històrica de Granada

3 min
Josep Sàez, Josep Cubells i Juanan Morales

BarcelonaEl bàsquet català exhibirà la seva bona salut en una Copa del Rei que per primera vegada des del 2008 comptarà amb tres equips catalans. El Barça, el Joventut de Badalona i el Baxi Manresa lluitaran pel títol a Granada, on els quarts de final es posen en marxa aquest dijous amb la disputa de dos quarts de final.

L’ARA ha parlat amb els màxims representants dels tres conjunts catalans per analitzar l’impacte d’una fita que no es donava des de fa 14 anys. “Tenir tres equips del país a la Copa del Rei em dona una especial alegria. Catalunya és el bressol del bàsquet i veure tres equips en el top de l’ACB és molt important. Ens agrada que el Joventut i el Manresa ens acompanyin. Espero que això sigui constant perquè demostra que el bàsquet a Catalunya està fort i que ha de seguir en aquesta línia de creixement”, assegura Josep Cubells, president de la secció de bàsquet del Barça. “Tots els equips catalans que aspiràvem a fer-ho ens hem classificat i això és un èxit per al bàsquet català. A més, ho hem fet amb folgança. És la prova que les tres organitzacions han fet un magnífic treball preparant aquestes plantilles per jugar a aquest magnífic nivell”, assegura Juanan Morales, president del Joventut de Badalona. “És molt important que dels vuit equips classificats, tres siguin catalans. Això vol dir que el bàsquet català té una gran salut i ha fet bé les coses. Hem d’intentar entre tots que això segueixi així i necessitem l’ajuda de tothom. Les institucions han d’estar al nostre costat. El bàsquet sempre ha sigut molt important a Catalunya i al darrere hi ha projectes molt interessants, com el de Girona o el de Lleida”, explica Josep Sàez, president del Baxi Manresa.

El Barça, el Joventut i el Baxi Manresa estan combinant una bona trajectòria a la Lliga Endesa amb uns grans resultats a les seves respectives competicions europees. L’equip blaugrana aspira a revalidar el títol. “Afrontem la Copa del Rei en un bon estat de forma. L’equip és compacte i equilibrat, està desplegant un joc atractiu amb una defensa molt forta i un atac cada vegada més potent. Malgrat tenir les baixes de Higgins, Abrines i Oriola, l’equip ha tirat endavant. La comunió entre tots els jugadors és un factor clau i l’aportació de Sarunas Jasikevicius és decisiva. El soci està molt identificat amb el projecte i aquest és un altre dels factors que ajuda a enfortir la trajectòria del nostre equip”, diu Cubells.

El Joventut i el Baxi Manresa també treuen pit de la seva trajectòria. “La clau és que el gruix de l’equip porta temps junt i està format per gent molt implicada en el projecte, que vol que el Joventut torni a estar on tots volem que estigui. Això és un fet diferencial. Les derrotes fan una mica més de mal”, opina Morales. “Els motius de la bona trajectòria del Baxi Manresa són el treball diari i el compromís de tota la gent que forma part del club. Les coses han anat arribant sense tenir una perspectiva clara d’on volíem arribar. Cada partit és un repte i toca gaudir-ne”, afegeix Sàez.

Records inesborrables

Cubells, Morales i Sàez són homes de bàsquet i els seus records són múltiples. “La Copa del Rei que m’ha marcat més és la del 2010 a Bilbao. Recordo que vam guanyar 80-61 en un Bizkaia Arena ple. El rival va ser el Madrid i, per tant, va ser una final de molta rellevància. La victòria va ser aclaparadora. El nostre equip tenia molta qualitat i va demostrar que era guanyador. El Fran Vázquez, el Ricky Rubio i l’Erazem Lorbek van estar excel·lents. L’audiència que va seguir el partit per TV3 va ser de gairebé un milió i això vol dir que el bàsquet va enganxar moltíssim. La rellevància mediàtica va ser molt important. Recordo gaudir-ne molt amb el president Joan Laporta. Uns mesos després va arribar l’Eurolliga de París”, rememora Cubells.

Copa del Rei

“Fa anys vam guanyar la Copa del Rei i és un dels records més grans que tinc del club. La Copa del Rei és un dels esdeveniments esportius més importants del país. Els últims anys les he viscut en directe, però sense poder-hi participar perquè fa 18 anys que no hi podíem ser. Estic molt satisfet de poder-hi ser. Per a tots els aficionats al bàsquet és un esdeveniment molt important. Esperem gaudir, competir i treure'n el màxim”, assegura Sàez. “Personalment, no tinc records massa agradables. La vaig jugar amb el Joventut, el Madrid i el Baskonia i no en vaig guanyar cap. El que sí que recordo és l’ambient de bàsquet que es viu en un esdeveniment així”, analitza Morales.

stats