ManresaAlmenys 7 dels 18 entrenadors de la Lliga Endesa seran catalans. La xifra fa valdre el nivell dels tècnics de casa nostra. Una de les seves virtuts reconegudes internacionalment és la seva capacitat d'innovació. Manresa acull aquest cap de setmana un congrés d'analítica aplicada al bàsquet que així ho certifica. Aquest esdeveniment, que està organitzat conjuntament per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) i l'Associació Catalana d'Entrenadors i Entrenadores de Basquetbol (ACEB), compta amb la col·laboració de la Fundació Universitària del Bages, on se celebraren les ponències.
"Catalunya és pionera i aglutina gran part del coneixement d'aquest àmbit, tant en formació com en lligues professionals, on entrenadors i analistes han inclòs l’analítica en el seu pla de treball per a la millora dels seus equips i per conèixer més en detall aspectes de vegades amagats d'aquest esport. És per això que, aprofitant l’interès i el coneixement existents entre diferents professionals que utilitzen l’anàlisi i l'estadística en el bàsquet, volem reunir per primera vegada tots aquests professionals i compartir experiències i coneixement", explica Lluís Riera, el responsable d'aquest congrés.
La llista de ponents inclou gent del prestigi de Salva Maldonado, Sergi Oliva, Fran Camba, Adrià Arbués, Pedro Martínez, David Molins, Víctor Solanes, Albert Ponsa, Pau del Tio, Raquel Romo, David Navarro, Martí Casals o el mateix Riera. "Catalunya és una gran potència d'entrenadors de bàsquet, reconeguda tant al territori espanyol com internacionalment. Hi ha molts entrenadors que treballen arreu del món que tenen un gran coneixement del món del bàsquet. Hi ha un grup de gent important que ha desenvolupat el món de l’estadística a partir d’aquí. Un dels primers equips que va treballar aquest aspecte en l’àmbit professional va ser el Joventut Badalona de Salva Maldonado. Molta gent s’hi ha anat enganxant i això ho veus en els cursos de formació, on cada vegada hi ha més alumnes interessats en la temàtica", diu Riera.
Quin valor afegit et dona l’analítica aplicada al bàsquet? "El més important és el que passa a la pista. L’analítica el que fa és sumar-te informació al que tu fas a la pista. La intuïció va per davant dels números, però els números t’ajuden a corroborar o a desestimar una intuïció que tu puguis tenir com a entrenador. L’analítica, amb els recursos que aquí tenim, ens pot ajudar a construir millor els nostres equips i a analitzar millor els rivals, en el cas de competicions de rendiment", assegura Riera.
El beisbol va ser pioner en la utilització de les estadístiques per prendre decisions, però el bàsquet fa temps que hi aposta amb força. “És una evolució natural de totes les indústries, que intenten objectivar mesures de rendiment. La utilitat que té és clara: intentar tenir un avantatge competitiu. Ara mateix és impensable que un equip de la NBA no treballi amb aquestes dades avançades. La diferència és la inversió que cada franquícia hi està disposada a fer”, assegura Oliva, que té un càrrec de responsabilitat als Portland Trail Blazers. La clau és respondre amb analítica a les preguntes que qualsevol entrenador es fa. “La nostra perspectiva millora i amplia l’observació convencional. Hi ha coses que podem respondre de manera fiable. A més, orientem l’entrenador a fer-se les preguntes adequades per millorar el rendiment. Si l’equip no rutlla en rebots, has de saber quines dades et poden ser útils per detectar on hi ha el problema i canviar la tendència”, explica.
"Acostar el llenguatge"
Les inscripcions al congrés han superat el centenar d'entrenadors. "El congrés va dirigit a qualsevol persona que li agradi el bàsquet, especialment els entrenadors i les entrenadores que vulguin aprofundir més en el tema. És un congrés que està molt enfocat al treball que es fa a la pista, al nostre dia a dia, i, per tant, el públic essencial són els entrenadors. Volem acostar el llenguatge estadístic al seu dia a dia. Però no es requereix cap nivell previ per poder-hi assistir. Hi haurà xerrades d’un grau d’especialització més alt i d’altres de més accessibles perquè tothom pugui créixer en el seu nivell", resumeix l'entrenador català.