Els Bucks tornen a regnar mig segle després (105-98)
Antetokounmpo, digne hereu del llegat dels mítics Kareem Abdul-Jabbar i Oscar Robertson
Els Milwaukee Bucks han superat els Phoenix Suns per quarta vegada consecutiva i s'han proclamat campions de la NBA per primera vegada des del 1971. Després de perdre els dos primers partits, la franquícia de Wisconsin ha aconseguit el títol (2-4) i torna a regnar mig segle després. Giannis Antetokounmpo, que ha sumat 50 punts i 14 rebots, ha protagonitzat una de les millors actuacions de la història de les finals. El jugador grec, que va superar una lesió dies abans de l'inici de la lluita per l'anell, s'ha convertit en l'hereu perfecte del llegat dels mítics Kareem Abdul-Jabbar, aleshores encara Lew Alcindor, i Oscar Robertson. La nova estrella d'un campionat més multicultural, divers i global que mai ha anotat 17 dels 19 tirs lliures, habitualment el seu punt feble, que ha intentat en una nit en què el rival no ha pogut aturar-lo.
"Aquests jugadors han guanyat l'anell de campions cada dia", ha resumit Mike Budenholzer, un entrenador que ha sabut convertir un bon equip de temporada regular en un conjunt guanyador. Després d'unes temporades en què els Bucks empitjoraven el seu rendiment quan arribaven els partits dels play-off, la seva maduresa ha sigut notable. Khris Middleton, que ha anotat 17 punts, i el sorprenent Bobby Portis han fet una bona feina durant el sisè partit de les finals. "Ara hem de fer-ho una altra vegada", ha demanat un ambiciós Antetokounmpo, que tot just té 26 anys. Tot i no tenir encert en el tir, l'aportació defensiva de Jrue Holiday i PJ Tucker, un traspàs amb un paper fonamental, també ha marcat diferències.
Antetokounmpo, el jugador que va arribar a viure de manera il·legal i que, quan era petit, es va veure obligat a vendre al top manta bolsos, rellotges, ulleres de sol i perfums falsificats pels carrers d’Atenes, ha viscut la seva nit somniada per situar-se al cim de la NBA. Fent bons els pronòstics de Kobe Bryant, s'ha fet amb un anell que posa en valor una evolució insòlita. Quan encara competia a la segona divisió grega, el Barça va ser un dels primers equips europeus que va anar a veure'l jugar en directe. Aquell dia, una jornada quatre de la temporada 2011-12, el jugador va anotar tan sols quatre punts, però el club blaugrana va marxar amb el seu nom subratllat. La insistència del seu entorn en que fes el salt a la NBA quan abans millor va impossibilitar qualsevol acord.
Els Phoenix Suns de Monty Williams, un entrenador que compta amb l'estima de tothom, han fet un bon partit, però no han pogut forçar el setè partit de les finals de la NBA. L'esforç de Chris Paul, un jugador veterà que mereix un palmarès millor, s'ha quedat sense premi en una temporada en què la franquícia s'ha quedat a un pam de l'anell de campions. La defensa dels Bucks ha anul·lat el ritme ofensiu de Devin Booker o l'exuberància de Deandre Ayton, dos jugadors clau.
Una reacció antològica
Els Bucks perdien 0-2 després dels dos primers partits a Phoenix, però es van refer magistralment per sumar quatre victòries consecutives que els han donat el títol i han fet honor al crit de guerra dels seus fans: "Bucks in six". El sisè i definitiu partit ha comptat amb l'emoció i la tensió de les grans nits, ja que els Bucks i els Suns han arribat a l'últim quart amb el marcador empatat (77-77). Un parcial de 28-21 ha decidit un últim partit que s'ha jugat el 21 de juliol, una data inusual per la pandèmia.