El bàsquet europeu entra en ebullició
La FIBA vol aliar-se amb la NBA per recuperar el control de la màxima competició europea
BarcelonaEl bàsquet europeu torna a estar en ebullició. Després que el Marca avancés que la NBA i la FIBA estudien aliar-se per crear una divisió europea i que alguns equips de l'Eurolliga qüestionin el lideratge de Jordi Bertomeu, la situació és incerta. El projecte no aspira que els millors equips europeus competeixin contra els de la NBA sinó a crear un campionat independent.
La FIBA ha reconegut en un comunicat els contactes amb el president de l'Eurolliga i el seu consell executiu (ECA) en una reunió en la qual la NBA, com a soci històric, també va ser convidada. "Com a part de la nostra col·laboració contínua amb FIBA i Eurolliga, recentment vam ser convidats a participar en reunions per fer créixer el bàsquet a Europa. Esperem participar en futures converses per avançar. La NBA manté una llarga relació amb FIBA per fer créixer el bàsquet a tot el món. També hem jugat diversos partits de pretemporada contra equips de l’Eurolliga", ha aclarit Mike Bass, portaveu de la NBA. L'Eurolliga, per la seva banda, ha confirmat que es va reunir amb la FIBA i la NBA el passat mes de setembre a Madrid per identificar àrees de col·laboració i sinergies per unir esforços per fer créixer la popularitat del bàsquet a Europa, però ha desmentit que en la reunió es parlés sobre la creació d'una divisió europea de la NBA.
El Barça no vol fer cap pas en fals. "El que tenim clar és que volem una organització que posi el bàsquet d'Europa al màxim nivell, i això vol dir no dependre de ningú. Avui en dia tenim una Eurolliga que és molt competitiva i atractiva. L'Eurolliga és una competició d'èxit. Que es poden millorar coses? Segur. Que és una època difícil? Segur. Però hem de tirar endavant. I el seu esperit ha de seguir", ha explicat Josep Cubells, directiu responsable de la secció de bàsquet del Barça, en declaracions al Tu diràs (RAC1). "Hi ha clubs que volen fer un pas enrere i tornar un altre cop a que deixem de ser els rectors del bàsquet europeu. Nosaltres no hi participem. Creiem en l'esperit inicial de l'Eurolliga. Tots els canvis poden ser, però Jordi Bertomeu té l'Eurolliga al cap. Ha sigut el rector d'un format d'èxit i nosaltres li tenim confiança", ha afegit.
Un dels principals esculls per al naixement d'una divisió europea de la NBA és l'acord signat el 2015 pels clubs de l'Eurolliga amb IMG, una vinculació de deu anys de durada.
El Panathinaikòs va anunciar al finalitzar la temporada 2019-20 la seva voluntat de renunciar a la llicència i abandonar la competició, però després s'ho va repensar.