Eurolliga

Una alqueria per reinventar l'ordre establert en el món del bàsquet

El València Basket impulsa el seu planter amb un nou centre de formació

Inauguració de l'Alqueria del Bàsquet
i àlex Gozalbo
18/11/2017
2 min

BarcelonaEl Barça fa anys que es queixa de la competència de la NBA. Lluny de reduir-se, les diferències entre la competició nord-americana i la resta del món s'han eixamplat en els últims anys. El seu model de negoci ha fet un salt tan gran que els equips europeus ja no poden retenir els seus millors jugadors. "És impossible competir amb la NBA. Els grans clubs europeus de bàsquet no són sostenibles. No podem seguir apostant pel bàsquet sense obtenir-ne un retorn. Nosaltres seguirem invertint diners, però hem de reflexionar. El bàsquet necessita mesures de 'fair play' econòmic. No volem ser la Masia de la NBA", va reconèixer Josep Maria Bartomeu durant les eleccions del 2015.

Els clubs de l'Eurolliga estan obligats a reinventar-se i un dels que ho està intentant de manera més decidida és el València Basket, que aquest diumenge (18.30 h, #0 ) visita el Palau Blaugrana per segona vegada en tres dies. El club valencià ha posat en marxa L'Alqueria del Basket, uns instal·lacions que aspiren a convertir-se en el centre de formació més gran d'Europa.

Primera cistella a l'Alqueria del Bàsquet

L'obra, dissenyada per l'estudi valencià ERRE Arquitectura, ha passat de ser un somni sobre un plànol a una realitat completament operativa en només 16 mesos. La inversió feta és d'uns 18 milions d'euros i ha estat coberta al cent per cent per Juan Roig, un mecenes que fa 31 anys que aposta pel bàsquet valencià. La Masia del Barça ha estat un dels models estudiats pel València Basket.

L'Alqueria del Basket, que és coordinada pels entrenadors Andreu Casadevall i Esteban Albert, té una extensió de 15.000 metres quadrats i acollirà 13 pistes de bàsquet, 9 de les quals són cobertes. La instal·lació compta amb gimnàs, centre mèdic i zones d'estudi. Les instal·lacions s'han construït en terrenys municipals cedits per conveni al club per als pròxims 50 anys. Després d'aquest termini la parcel·la es revertirà a la ciutat.

Víctor Luego, a la pista que porta el seu nom

"Aspirem que sigui una gran infraestructura de bàsquet base d'Europa. Aquesta instal·lació permetrà que els 500 nois i noies treballin en les millors condicions de formació, fet que ens permetrà desenvolupar el bàsquet i els seus valors", diu Roig.

El club taronja ha construït una paret (El Mur dels Somnis) en què es poden llegir els noms dels 40 jugadors que han arribat al primer equip passant abans per alguna de les categories de formació. Dues de les pistes porten el nom de Nacho Rodilla i Víctor Luengo, dos dels jugadors formats al seu planter més coneguts. La sala d'entrenadors s'anomena Miki Vukovic, i l'espai destinat a l'estudi, Sala 16 de Juny de 2017, amb referència a la màgica data en què es va aconseguir el títol de la Lliga Endesa.

"Aquest projecte ens permetrà potenciar la formació de les noves generacions. Volem que L'Alqueria del Basket sigui una instal·lació oberta a la societat", explica Paco Raga, president de la Fundació València Basket 2000 i conseller delegat del club taronja.

stats