Bàsquet - Lliga Endesa

La temporada més amarga del Barça despulla Roger Grimau

Navarro reconeix que no s'han complert els objectius i avança que el projecte patirà canvis

Rubio, Abrines, Grimau, Hernangómez i Da Silva

BarcelonaLa temporada més amarga del Barça va acabar amb drama al Palau Blaugrana. L'equip català va perdre contra el Reial Madrid (92-95) i haurà de veure la final de la Lliga Endesa a través de la televisió; un fet que no passava des del 2018. El conjunt culer va tancar la campanya amb la retallada econòmica més gran de la història de la secció amb una derrota cruel contra un rival molt superior durant tota la semifinal (3-0). Tot i competir millor que en els dos partits anteriors, els locals van certificar una necrològica que s'intuïa des de feia temps.

El bon partit de Jabari Parker (27 punts) va ser insuficient per forçar el quart partit. "No soc idiota i la temporada no ha sigut bona, però sempre he tingut el suport del club. Ara estic fotut", va reconèixer Roger Grimau, que va descartar de manera sorprenent Nikola Kalinic. L'aler serbi, un dels cinc jugadors més utilitzats pel tècnic durant la temporada, va quedar fora de la convocatòria. El seu lloc el va ocupar Oriol Paulí. A més, Rokas Jokubaitis no va tenir minuts. "No m'agrada donar explicacions dels jugadors descartats", va dir.

L'eliminació deixa el projecte Grimau molt tocat. "Soc l'entrenador i soc el responsable", va reconèixer. Joan Carles Navarro, mànager general, va reconèixer que el projecte patirà canvis, però que el club no els anunciarà fins d'aquí uns dies. "No s'han complert els objectius. Farem retocs. Vam fer una aposta, un canvi radical, amb un pressupost més baix i un entrenador nou, però no ha sortit bé. Hem de pensar si Grimau és l'home", va explicar.

Navarro va qualificar la temporada de transició. "No tot ha sigut culpa de l'entrenador. Alguns jugadors no han estat a l'alçada i nosaltres tampoc", va reconèixer l'exjugador. El club convocarà una roda de premsa en els pròxims dies.

Derrota contra l'etern rival

El Barça va acabar molt molest amb els àrbitres. Antonio Conde, Javier Torres Sánchez i Alfonso Olivares van ser els encarregats de dirigir un partit difícil de jutjar. Després de les crítiques del vestidor blaugrana per la disparitat de criteris arbitrals, el clàssic va tenir una gran càrrega emocional i moltes protestes.

El Palau Blaugrana va respondre a la gravetat de la situació. Els aficionats van intentar incidir en el joc des d'abans del salt inicial, quan van exhibir una pancarta gegant amb el lema "Això és el Palau". Un total de 7.066 espectadors van omplir el pavelló, on es van sentir insults contra el Madrid i Guerschon Yabusele. Joan Laporta va presidir el partit des de la llotja.

Nico Laprovittola, escorta del Barça

El Barça va intentar collar el Reial Madrid i els àrbitres des del primer minut. Grimau va utilitzar una defensa pressionant i moltes protestes per aixecar el nivell emocional del tercer partit de l'eliminatòria (7-2). L'equip blanc va reaccionar amb un parcial 0-12 que va rebaixar l'optimisme de l'afició culer (7-14). Sense necessitat de serrar les dents, el conjunt visitant va marcar territori. La diferència d'encert des de la línia de tres punts va marcar els primers deu minuts (17-28).

La diferència del Madrid va créixer fins als 13 punts (20-33), però això no va ser la pitjor notícia per al Barça, que va veure com Jan Vesely era desqualificat amb 28 minuts per jugar. El pivot txec va perdre els papers protestant i va ser sancionat amb una tècnica, quan minuts abans havia comès una falta antiesportiva. Minuts després, Grimau també va ser sancionat amb una tècnica durant un tram de partit amb una hiperventilació local. Jabari Parker, que va anotar 16 punts en la primera part, va ser un dels pocs locals que van estar per la feina. L'equip blanc va arribar al descans amb una renda de quatre punts (45-49).

El Barça va aprofitar una bona ratxa des de la línia de tres punts per igualar el marcador (55-55). L'equip blaugrana, que va combinar Hernangómez i Da Silva a la posició de cinc, va accelerar el ritme de joc, i va augmentar el nombre de transicions. Més tirs i més aviat. L'estratègia va servir per impulsar l'anotació dels locals, que van arribar als últims deu minuts amb un escenari favorable (76-72).

La intensitat defensiva del Barça va augmentar el nombre de faltes personals dels locals, que a vuit minuts del final ja es van col·locar en bonus. Tot i la bona actuació de l'equip blaugrana, el clàssic va arribar als últims 90 segons empatat (90-90).

Campazzo, clau

Un tap d'Edy Tavares sobre Laprovittola, dues cistelles Campazzo i un triple fallat d'Abrines van col·locar el Barça contra les cordes a 22,3 segons del final (90-95). El base del Madrid va tenir un paper clau quan el seu equip es guanyava les garrofes. L'argentí va acabar amb 21 punts, 6 assistències i 6 faltes rebudes. Els tirs lliures finals tan sols van afegir emoció a un guió que estava escrit.