Bartomeu trama una nova fugida endavant
El president no té pensat dimitir, però acomiadarà Setién i podria fer el mateix amb Abidal
Barcelona / LisboaLa vergonyosa derrota de divendres a Lisboa davant del Bayern Munic (2-8), conseqüència de la nefasta gestió esportiva de les últimes temporades, deixa el Barça en una situació tan delicada com inexplorada en els seus 120 anys d’història. Si ja era difícil encarar el futur del club per la crisi del coronavirus i l’enorme desgast d’una directiva que esgota mandat en els pròxims mesos, ara l’empresa es complica molt més després d’una desfeta tan flagrant. Ja a Lisboa, alguns aficionats del Barça van increpar els jugadors a l’arribar a l’hotel. I de tornada a Barcelona, els futbolistes van rebre una nova estirada d’orelles d’alguns seguidors que van presentar-se a la Ciutat Esportiva. Pocs es van salvar. I els que van ser indultats són joves de La Masia que han tingut pocs minuts, com Ansu, Riqui o Monchu. Que l’equip podia caure eliminat de la Champions contra un dels favorits entrava als plans de gairebé tothom, però els fets de divendres a Da Luz exigeixen conseqüències que van més enllà de la destitució de l’entrenador, Quique Setién, una decisió que està previst executar en els pròxims dies. Serà la segona destitució en set mesos i mig que viurà la banqueta del primer equip, i la segona després de 17 anys sense liquidar cap entrenador amb contracte en vigor.
Eleccions, quan?
Divisió entre dimitir i que una gestora les convoqui com més aviat millor i aguantar fins a la primavera
Algunes veus de l’entorn del Barça, indignades pel nou fracàs continental, han trigat ben poc a demanar mesures més contundents. És el cas dels precandidats Joan Laporta i Víctor Font, que van fer servir les xarxes socials per exigir al president que dimiteixi immediatament perquè una gestora prioritzi la convocatòria d’eleccions. Els dos aspirants creuen que l’actual junta no pot encarregar-se de la regeneració que el club necessita a tots els nivells. Emili Rousaud, el vicepresident que havia de ser el delfí de Bartomeu i va acabar dimitint per ser opositor, va explicar: “Cal evitar decisions precipitades que puguin hipotecar el futur del Barça, i que ja no corresponen a una presidència esgotada, però a la vegada cal actuar amb determinació perquè el barcelonisme pugui treballar tan aviat com sigui possible en un nou projecte que ens permeti recuperar la fortalesa esportiva i econòmica que correspon al club més gran del món”. Bartomeu, però, no té per ara cap intenció de deixar el club i espera que dilluns, a la reunió extraordinària que ha convocat per avaluar el desastre, els seus companys de directiva avalin la seva continuïtat fins a unes eleccions que, com a molt aviat, se celebrarien a principis del 2021, en plena temporada. Bartomeu sempre ha defensat que esgotarà el seu segon mandat, l’únic que pot fer sencer, ja que el primer el va compartir amb Sandro Rosell, que quan va dimitir li va oferir la presidència. Si Bartomeu aconsegueix sobreviure un altre cop al capdavant d’una junta que últimament ha perdut figures clau a causa del Barçagate, l’únic mecanisme que els socis tindran per fer-lo fora abans del que tocaria és la moció de censura. Per poder-la tirar endavant, es necessitaria el suport d’un 15% de la massa social de l’entitat en 14 dies, una xifra molt elevada. Assetjat, Bartomeu no descarta anticipar les eleccions al març o si cal, el gener. Seria una forma de marxar una mica abans, per tenir temps per endreçar el club. Però no té pensat dimitir. Abans, per calmar les aigües, oferirà el cap del tècnic.
Pochettino, a debat
Bartomeu i Planes volen l’argentí, però alguns directius dubten
Acomiadar Quique Setién, a qui el club haurà d’indemnitzar perquè va firmar contracte fins al 2022, serà un dels punts clau de la reunió de la junta de demà. Bartomeu té un acord verbal amb Mauricio Pochettino, que no té feina des que el Tottenham el va fer fora fa uns mesos a causa d’una derrota per 2-7 precisament contra el Bayern Munic. Però l’entrenador argentí, amb passat a l’Espanyol -igual que l’adjunt a la secretaria tècnica, Ramon Planes-, no fa el pes a un sector de la directiva, que és més partidari d’apostar per un perfil de la casa com Francesc Xavier Garcia Pimienta. El nom de Ronald Koeman, amb contracte amb la federació holandesa però amb una clàusula que li permetria arribar al club si ho desitja, segueix sobre la taula, com ja va passar el gener. Llavors però, la prioritat era un Xavi Hernández, qui és ara mateix un objectiu impossible. L’egarenc acaba de renovar un any més amb l’Al-Sadd i no té una bona relació amb els actuals dirigents blaugranes. Ara bé, el seu contracte amb el club qatarià té una clàusula que l’alliberaria en cas que el Barça -amb una directiva nova- l’anés a buscar abans que finalitzi el pròxim curs esportiu.
I tot, en un context on Bartomeu també podria oferir a l'afició el cap d'Eric Abidal. El francès no ha aconseguit crear una bona comunicació amb els jugadors, i tampoc ha encertat en els fitxatges acompanyat de Planes. A la junta de dilluns de fet, Abidal també podria ser acomiadat, juntament amb Setién. Seria un nou canvi a l'àrea esportiva, per on ja han passat els darrers cinc anys noms com els de Zubizarreta, Soler, Sanllehí, Braida, Segura o Robert Fernández.
La plantilla
La renovació de Messi i Ter Stegen, prioritàries
Mentrestant, al vestidor ja han començat les vacances d’estiu després que l’expedició tornés de Lisboa ahir en un bus d’incògnit -sense escut, com el que es fa servir a Madrid- de l’aeroport de Barcelona a la Ciutat Esportiva de Sant Joan Despí, on es van veure un parell de pancartes crítiques amb els jugadors. La remodelació de la plantilla de cara a la temporada que ve parteix d’una situació econòmica precària a causa del covid-19, que deixarà pèrdues en l’exercici econòmic 2019/2020. La falta de diners a la caixa fa que Bartomeu i companyia prioritzin traspassar jugadors abans que comprar-ne de nous. De fet, en entrevistes recents el president no ha parat de vendre els joveníssims Francisco Trincão, Pedri, Riqui Puig o Ansu Fati com si fossin novetats de primer ordre per al curs que ve. Tot per si Lautaro Martínez, objectiu per a la davantera, es posa impossible o si Eric García, que vol tornar al club, no pot abandonar el Manchester City a un preu raonable. De moment, l’únic fitxatge normatiu confirmat és el de Miralem Pjanic, que arriba fruit d’una operació salvacomptes que ha enviat Arthur Melo al Juventus. Per cert, el brasiler, declarat en rebel·lia fa uns dies, ja ha arribat a un acord per rescindir el seu contracte.
D’altra banda, jugadors clau com Ter Stegen i Messi, que tampoc es van salvar de l’incendi de Lisboa, continuen sense renovar uns contracte que acaben el 2021, en el cas de l’argentí, i el 2022, en el cas del porter. Els dos dubten sobre què cal fer, després de veure com cada any s’allunyen més dels títols.
L’Espai Barça
Sense ingressos per culpa del covid-19 i els resultats, el projecte s’atura
La crisi esportiva ha deixat en segon pla l’econòmica. El projecte Espai Barça per refer l’estadi està totalment aturat, ja que al següent pressupost la directiva retallarà les previsions en uns 300 milions. La marca Barça també perd mercat.