Barcelona inicia una altra cursa per ser ciutat olímpica
El COI vol crear uns Jocs d’Esports Electrònics i la capital catalana pretén presentar-se com a possible seu
BarcelonaTrenta-dos anys després d’extingir la flama, Barcelona torna a somiar amb acollir uns Jocs Olímpics. Serien uns de poc convencionals: uns Jocs d’Esports Electrònics. El Comitè Internacional Olímpic (COI) va aprovar el passat mes de juny la iniciativa de crear-los i ara només falta el vistiplau final, que s’ha de donar en una assemblea del mateix organisme. Se celebrarà entre el 22 i el 24 de juliol i si, com sembla, la proposta tira endavant, l'organització ja planifica possibles seus. Barcelona és una de les principals candidates.
Els primers Jocs Olímpics d’Esports Electrònics podrien celebrar-se el 2025, i tot apunta que seria en un país asiàtic, on la disciplina té més seguidors. Seria en la segona edició, el 2029, quan Barcelona es podria presentar com a candidata. Isabel Pérez és secretària general de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), l’entitat que més ha apostat pels esports electrònics a Catalunya. Pérez deixa clares les intencions de la UFEC: “Si existeix la possibilitat, treballarem per presentar Barcelona com a candidata a seu dels Jocs Olímpics Electrònics del 2029”.
Pérez afirma que Barcelona reuneix unes condicions que poques capitals mundials ofereixen: “Tenim l’experiència olímpica del 92 i la d’organitzar cites mundials de tecnologia com el Mobile”. A favor de Barcelona també juga la Lliga Catalana d’e-sports, un model de competició similar al que imagina el COI. La secretària general destaca la bona situació catalana respecte de la resta d'Europa. “No hi ha cap país que organitzi una competició amb un model olímpic com la nostra”.
El creixement dels 'e-sports' a Catalunya
La possibilitat que Barcelona aculli els primers Jocs d’e-sports de la història no es pot entendre sense el creixement del sector a Catalunya en els darrers anys. La UFEC va començar a apostar-hi el 2018 i va rebre el suport del departament de Polítiques Digitals de la Generalitat durant la pandèmia. Així va néixer la Lliga Catalana d’e-sports, una competició que agrupa les lliguetes dels diferents esports electrònics. A Catalunya ja n’hi ha de futbol, automobilisme, escacs o futbol americà. Dissabte 6 de juliol es van celebrar les finals presencials de la Lliga al Museu Olímpic de l’Esport, amb 200 jugadors participants i gran afluència de públic.
Norman López va ser un dels pioners dels e-sports a Catalunya. Fa quatre anys que en fa streamings a Twitch i és comentarista de la Lliga Catalana. Fa un balanç positiu del seguiment al sector en els darrers anys. “Continua sent de nínxol, perquè el futbol és un esport que s’ho menja tot, però cada vegada hi ha més professionalització i això és molt important”, assegura en conversa amb l'ARA.
L’Adrián té 19 anys i juga a FC 24 (futbol) a FuysonEC, un equip participant en la Lliga Catalana. Compagina els estudis en un grau superior amb l’entrenament i la competició virtual, als quals dedica unes deu hores setmanals. També es mostra optimista amb la situació. “Els e-sports han crescut enormement en popularitat i reconeixement en els últims anys, tant de bo poder dedicar-m’hi”.
De l’estadi a la pantalla
El pla del COI és que als Jocs Olímpics d’e-sports hi hagi modalitats equivalents als Jocs Olímpics tradicionals. Així, els videojocs electrònics més seguits (League of Legends i Valorant) en quedarien fora. El model a seguir seria molt similar al de la Lliga Catalana, amb videojocs similars a l'esport tradicional: FC 24, en el cas del futbol, o Gran Turismo en el cas de l’automobilisme. La intenció és traslladar, en la mesura del possible, el que es veu als estadis a les pantalles.
A Catalunya aquest procés s’ha fet amb un apadrinament de les disciplines electròniques per part de les federacions dels esports convencionals. Una proposta de la UFEC que les federacions van acceptar. Pérez defensa que és una bona manera d'“acostar a l’entorn electrònic els valors habituals de l’esport i l’estructura professional d’una federació”.
Els Jocs Olímpics d’e-sports serien un esdeveniment independent dels tradicionals. Se celebrarien, per tant, en altres dates i en una seu diferent. Norman López es mostra convençut de l’aposta del COI. “Està clar que estan a favor de la modernitat, ara cal que les federacions de tot el món també s’ho creguin”. De moment, a la UFEC s’ho creuen, i això és un primer pas perquè la flama olímpica, encara que potser virtualment, torni a Barcelona.