14/12/2021

Xavi no hauria de suportar el pes del cas Benaiges

2 min
La façana principal de la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

El Barça li podria haver estalviat el tràngol a Xavi de ser el primer a parlar de les denúncies per abús sexual i conductes inapropiades d'Albert Benaiges que el diari ARA ha destapat. Perquè la commoció de l'ara tècnic del primer equip, que en la seva etapa formativa va conèixer i va tractar amb Benaiges, és perfectament lògica. D'aquí l'accent en el llegat que deixa i la confessió de sentir-se afectat, sorprès. Perquè, com ell ha afirmat, no ha sigut testimoni de res. I la reacció és lògica, perquè, més enllà que la seva relació personal amb Benaiges sigui no només correcta, sinó “excel·lent”, com va explicar Xavi, l'impacte és saber, tenir coneixement, que algú a qui aprecies hagi pogut ser capaç de comportar-se de la manera que 60 testimonis han descrit a Albert Llimós.

Larry Nassar, el depredador sexual més gran de la història de l'esport, que compleix cadena perpètua per abusos i agressions sexuals a més de 300 esportistes, també era una figura estimada, un professional amb una reputació magnífica, un home amable i pròxim que feia de voluntari a l'església de la seva comunitat. Se'l considerava com un àngel de la guarda tant a la Universitat Estatal de Michigan com a la Federació de Gimnàstica dels Estats Units, on treballava de fisioterapeuta. Algunes de les víctimes que van atestar després en el judici van afirmar que la primera vegada que van sentir les acusacions es van enfadar, perquè en Larry, el bo d'en Larry, era incapaç d'haver fet una cosa semblant.

Després se'n van adonar. Van sentir que els procediments que havien assimilat com a normals en cap cas ho eren. Van ser conscients que fins i tot quan van manifestar la seva incomoditat van ser silenciades i titllades de mentideres i obligades fins i tot a demanar-li perdó i continuar veient-lo. En entorns tancats com els que es poden viure en el món de l'esport, amb entrenadors, físios i metges amb poder per fer i desfer, per entrar a vestidors i dutxes, amb estatus i ascendent, campen a plaer precisament per les seves habilitats socials. Són uns manipuladors excel·lents.

Albert Benaiges ha sigut coordinador del futbol base i director de la FCB Escola durant 20 anys. Fins fa una setmana estava dirigint cadets i infantils. El club no pot quedar-se callat i deixar a Xavi el pes de ser la primera veu a tractar aquest cas. Perquè, amb el xoc, el més lògic és que s'oblidi de donar un missatge de suport a les víctimes. I això, ara, també fa mal.

stats