Barça
Esports Barça 05/07/2023

El que Xavi espera del segon fitxatge del Barça 2023-24

Iñigo Martinez, central basc de 32 anys, és una incorporació amb el segell de Mateu Alemany

3 min
Iñigo Martínez, el segon fitxatge del Barça 2023-24

BarcelonaLa història del fitxatge d'Iñigo Martínez s'hauria pogut produir fa sis anys. Ernesto Valverde, que s'asseia a la banqueta blaugrana, i el Barça tenien lligada la seva incorporació, però Javier Mascherano, una veu amb molt pes al vestidor, va remar en contra del seu fitxatge. El Manchester City va treure el talonari per pispar Aymeric Laporte a l'Athletic Club i l'entitat bilbaïna va respondre pagant els 32 milions de la clàusula d'Iñigo Martínez a la Reial Societat. Sis temporades després, el defensor de 32 anys arriba a Barcelona. Aquest dimecres s'ha fet oficial la incorporació per a les properes dues temporades.

El compromís que Mateu Alemany va agafar l'estiu passat amb Carmelo Sánchez, oncle i representant del central biscaí, s'ha mantingut viu fins al punt d'esdevenir una realitat. Després d'Ilkay Gündogan, és la segona incorporació per al Barça 2023-24. Totes dues sense pagar traspàs. Martínez fitxa per dues temporades i, entre sou i prima de fitxatge, compensarà la pèrdua de poder adquisitiu motivada pel canvi de fiscalitat que patirà pel fet de passar de cobrar d'un club domiciliat a Biscaia a fer-ho en un de català. A Bilbao, Martínez ha percebut un salari net d'uns cinc milions d'euros des del 2017. A Barcelona no arribarà a aquestes xifres després d'impostos. El contracte està signat fins al juny del 2025 i la clàusula de rescissió queda fixada en 400 milions d'euros.

Abans de rubricar l'acord, que està pendent del fair play financer per poder ser inscrit a la pròxima Lliga, l'àrea esportiva del Barça va demanar als serveis mèdics, comandats des de fa un any per Xavier Corbella, informes sobre l'historial de lesions d'Iñigo. El futbolista hi va col·laborar enviant alguns exàmens per confirmar que està recuperat, per exemple, de la fasciïtis plantar que havia arrossegat durant el segon tram de l'última temporada. L'entitat blaugrana també estava interessada en saber l'evolució de la fractura al menisc intern que va patir fa onze anys a la Reial Societat, un contratemps que el va obligar a estar cinc mesos allunyat dels terrenys de joc després de passar pel quiròfan.

Diversos exàmens mèdics a causa de l'historial d'Iñigo Martínez

Quan Mateu Alemany va segellar el preacord amb Martínez, els metges ja va donar llum verda al fitxatge després de comprovar que la lesió no ha experimentat recaigudes malgrat que el menisc fos extirpat parcialment. De fet, la majoria de les baixes mèdiques que ha tingut els últims anys han sigut per motius musculars. La temporada passada, però, va jugar amb protecció al genoll esquerre per prevenir les molèsties al tendó rotulià que va tenir l’estiu del 2022. Ja a Barcelona, Iñigo s'ha sotmès a més proves mèdiques que, de nou, han rebut el vistiplau dels serveis mèdics blaugranes.

En un mercat condicionat per les dificultats econòmiques del Barça, l'arribada del central basc és una operació que porta el segell de Mateu Alemany. Deco, secretari tècnic en actiu i que serà oficialitzat en el càrrec a mitjans de juliol, no ha tingut res a veure en aquesta operació. De fet, l'exfutbolista blaugrana era més partidari d'apostar per un lateral dret, una posició que cal reforçar al Barça. La direcció esportiva segueix Iván Fresneda, de 18 anys i jugador del Valladolid, però és una operació que només es durà a terme si el club aconsegueix desfer-se de jugadors.

Abans, la prioritat és incorporar un pivot, sent Oriol Romeu l'opció de baix cost que més encaixa, malgrat que el Girona exigeix el pagament de la seva clàusula (uns sis milions d'euros). El Barça estudia incloure jugadors en l'operació: Nico González és una opció que veurien amb bons ulls a Montilivi.

Un central esquerrà, una mancança al Barça

L'arribada d'Iñigo Martínez permet a Xavi incorporar un central esquerrà, un perfil que encaixa al cos tècnic perquè, amb un lateral projectant-se en atac constantment com Balde, veuen el biscaí tancant en una defensa de tres quan l'equip té la possessió. Martínez, a més, té bona sortida de pilota –a la Lliga aquest curs ha superat, de mitjana, el 90% d'encert en la passada– i és hàbil en el desplaçament, virtuts que Christensen exhibeix al Barça però on Araujo pateix més. Des de Sant Joan Despí també expliquen a l'ARA que el fitxatge del defensor biscaí "afavorirà els canvis d'esquema", podent jugar "amb tres centrals amb Iñigo al perfil esquerre".

A més, amb la marxa de Jordi Alba, Marcos Alonso alternarà el lateral amb Balde i no jugarà tant de central. Davant les dificultats per fitxar un lateral dret, Kounde també haurà de trepitjar la banda dreta, fet que ajuda a entendre l'àmplia nòmina de centrals blaugranes. Iñigo Martínez també destaca pel seu poderós joc aeri, tant en defensa com en atac, una faceta que el Barça ha acabat restant protagonisme a Eric Garcia, a qui se l'ha provat de pivot perquè Xavi no el veu de central. En bona part perquè el central de Martorell és poc guanyador de duels aeris.

stats