Barça

Xavi i els centrals del Barça: una qüestió de disciplina, mà esquerra i olfacte

La gestió de Piqué, entre els reptes més interessants del nou entrenador blaugrana

3 min
Gerard Piqué, al mig d'un escalfament del Barça.

BarcelonaXavi Hernández debuta aquest cap de setmana, en tot un derbi contra l'Espanyol al Camp Nou, com a entrenador del Barça. L'afició i l'entorn blaugranes frisen per veure quina serà la primera alineació de l'egarenc, que dissabte ha de començar a revertir des de la banqueta el terrible inici de Lliga (l'equip és novè i acumula quatre jornades sense guanyar) i que dimarts que ve disputa un partit clau a la Champions contra el Benfica per certificar la classificació per als vuitens de final. Amb poc marge per a més ensopegades, el flamant tècnic començarà a aplicar les conclusions sobre el que ha vist en els seus primers dies de feina, tot i que moltes de les mesures que ha pres i prendrà ja les tenia més o menys esbossades mentre feia vida a Qatar. Si bé ha entrenat a l'Al-Sadd els últims anys, en cap moment ha perdut detall ni contacte amb el club de la seva vida. Porta preparant-se per entrenar el primer equip blaugrana des de molt abans de signar el contracte amb Joan Laporta.

No hauria de sorprendre, en aquest sentit, la seva contundència amb Ousmane Dembélé. Xavi creu en el potencial de l'extrem francès des que el Barça el va fitxar el 2017, i ara, amb un seguiment al mil·límetre dels seus hàbits, es veu capaç de formar-lo perquè s'adapti al futbol que vol posar en pràctica. Per això en demana la renovació, una intenció que, abans de l'arribada del nou tècnic, s'imposava als despatxos més per una qüestió econòmica (per aspirar a un traspàs) que no pas esportiva. Tampoc serà notícia que, d'entrada, aposti cegament per Sergio Busquets, un jugador que entén perfectament el joc de posició i que en contextos de rigor tàctic —com el de la selecció espanyola de Luis Enrique— no acusa ni l'edat (33 anys) ni les limitacions físiques. El de Badia del Vallès liderarà una medul·lar amb majoria de La Masia, Sergi Roberto sumat a la causa —s'ha reactivat la seva renovació— i Frenkie de Jong amb l'oportunitat de justificar el seu caixet de migcampista dominador.

Iniesta, Xavi, Busquets i Piqué a la barrera d'un partit del Barça.

Malgrat les bones paraules en el dia de la seva presentació, les certeses que Busquets li ofereix a Xavi no són del tot homologables als casos dels altres dos grans capitans de la plantilla, Jordi Alba i Gerard Piqué. Sobretot el central –que al febrer farà 35 anys i encara acusa la lesió de lligaments al genoll dret que va decidir no operar-se a mitjans de la campanya passada– pot veure afectat el seu règim de participació, que es va mantenir intacte amb Koeman tot i la vicissitud física. Ara, amb Araujo ja recuperat i Eric Garcia cada cop més estable a l'onze, Xavi fins i tot ha obert internament la porta a comptar amb Umtiti, que no ha debutat encara enguany. "Ni que sigui perquè es vegi que pot jugar", apunten des del club. També pensa en Lenglet, un central tan vàlid per entrar a la rotació com per fer calaix en cas d'oferta sucosa, i en Mingueza, que és marcador i no lateral. D'altra banda, estudia oportunitats de mercat com Azpilicueta (Chelsea) o Laporte (Manchester City). Tot plegat suposa una amenaça per a Piqué, que en una entrevista recent a El País va deixar clar que no es vol retirar "sent suplent".

Escalfar el derbi, una tradició

Les pròximes setmanes i els pròxims mesos seran claus per comprovar si el rol que el barceloní ha tingut durant l'última dècada es mantindrà amb l'arribada de Xavi, excompany convertit en tècnic. El terrassenc ha reinstaurat un codi intern que el dissuadeix, per exemple, de donar una entrevista a El hormiguero quan falten pocs dies per al derbi, una cita que fa un parell d'anys ja va escalfar a un altre programa, La resistencia. Quan compartien vestidor, Xavi definia carinyosament Piqué com a Faràndules pel seu esperit mediàtic. Ara, decidit a recuperar el control del dia a dia del vestidor, l'haurà de gestionar amb mà esquerra, respectant la seva imparable faceta empresarial, i sobretot si considera que ha de promocionar a curt termini la parella Eric-Araujo a l'eix. En el segon cas, només haurà d'evocar com el va tractar Luis Enrique, amb qui també havia compartit batalles, en el seu últim curs al primer equip del Barça. Ell també va ser un ídol que ja no podia jugar 60 partits l'any.

Sigui com sigui, Piqué estarà a disposició de Xavi per al partit contra l'Espanyol després de superar la lesió al soli que va patir el dia de l'Alabès. Igual que el marcador català, van unir-se a la dinàmica del grup en la primera sessió de la setmana Pedri González, Sergi Roberto, Nico i Eric Garcia, que venien lesionats o tocats dels últims partits. De cara al derbi, si no hi ha ensurts aquests dies, hi haurà quatre baixes confirmades, totes a la davantera: Ansu Fati, Dembélé, Braithwaite i Kun Agüero.

stats