Futbol formatiu

Voler ser com Alexia Putellas a més de 7.000 quilòmetres de distància

L'impuls del Barça femení també es nota en el futbol formatiu blaugrana, que ha recuperat el seu torneig d'acadèmies mundials

4 min
La Mariana, la primera jugadora de l'escola del Barça de la República Dominicana que juga el torneig a Catalunya

Sant Joan DespíDesprés de dos anys sense poder-se celebrar a causa de la pandèmia, aquesta setmana la Ciutat Esportiva del Barça a Sant Joan Despí ha tornat a acollir la Barça Academy World Cup, un torneig entre els diferents equips formatius de les escoles i acadèmies que l'entitat blaugrana té repartides arreu del planeta. En l'actual edició hi han participat 104 equips de 15 països diferents que representen 26 acadèmies i campus dels 34 que té el Barça. Han sigut quatre dies de competició en què els diversos camps de futbol de la Ciutat Esportiva s'han omplert de molt futbol, companyerisme i diversitat cultural. Un espai en què la victòria i la derrota tenen poca importància, en favor de veure com més de 1.000 nens i nenes gaudeixen del futbol defensant l'escut del Barça.

Com és el cas de la Mariana Freund Tavarez, la primera nena de l'escola blaugrana de la República Dominicana, en funcionament des del 2015, que participa en el torneig i que ha marcat el seu primer gol fora del seu país. El somriure tímid de la Mariana al recordar el seu gol i explicar que li agrada molt Alexia Putellas és el reflex de l'expansió que viu el futbol femení, un auge que en terres catalanes és especialment palpable per l'històric triplet que l'equip blaugrana va aconseguir la temporada passada i pel recent rècord d'assistència mundial en un partit de futbol femení jugat al Camp Nou.

Si la Mariana, que té 10 anys i juga de migcampista i a qui agrada tant "poder ajudar tant en la defensa com en la davantera", és la primera futbolista de la Barça Academy de la República Dominicana a disputar el torneig, ha sigut pels seus mèrits, perquè l'equip escollit per participar en la competició es fa d'acord amb una selecció dels seus entrenadors. Ella ja pot dir que és una pionera i somiar amb seguir els passos de la blaugrana Jana Fernández, padrina de l'edició actual i l'única jugadora que, juntament amb Carla Armengol, ha debutat amb el primer equip després de passar per una acadèmia del Barça. De fet, la Mariana ha pogut conèixer la Jana durant aquests dies.

La Mariana amb Jana Fernández.

Quan la Jana va disputar aquest torneig per primer vegada fa vuit anys, només hi havia tres noies apuntades dels vora 300 inscrits a la Barça Escola de Barcelona, mentre que actualment són 17. Jessica Pastor, entrenadora a l'acadèmia barcelonina des de fa quatre anys, explica com, de mica en mica, s'està produint aquesta evolució. "En els equips dels altres països potser costa més veure noies, però a les escoles de Barcelona l'evolució és clara", explica Pastor, que també remarca com els èxits del Barça femení ajuden a generar nous referents i descriu en primera persona els avenços del futbol femení: "Jo vaig començar a jugar amb 18 anys i encara jugo, però ara em trobo amb noies de 18 anys que ja fa molt temps que estan jugant i que em passen pel costat com avions". L'entrenadora també valora que en les noves generacions es troben "futbolistes més tècniques i més preparades".

Aquest és el cas de la Laia Cendrero Sáez i de la Júlia Alcober Ibáñez. Totes dues tenen 10 anys i a partir del curs vinent ja faran el salt de la seva acadèmia als equips del futbol formatiu del Barça. La Laia juga de lateral i cita Alexia i Mapi León com a dues de les seves jugadores preferides. Per la seva part, la Júlia, que és davantera i juga per la banda esquerra, també esmenta Alexia, però vol afegir el nom de Jennifer Hermoso. "A casa no érem especialment futboleros, però la Júlia des de ben petita sempre tenia una pilota enganxada als peus. Va sortir d'ella. Va començar a jugar a l'equip del poble, a Castellar del Vallès, abans d'entrar a l'acadèmia del Barça", explica la Vanesa, seva mare. Actualment, la Júlia alterna l'escola blaugrana amb el seu club, el Sant Gabriel, amb qui va anar a veure l'històric Barça-Madrid de Champions al Camp Nou.

La Laia amb el braçalet de capitana durant un partit del dimecres del torneig.

"La Laia va provar diversos esports i el que més li va agradar va ser el futbol. La vam apuntar a l'equip femení del CD Fontsanta-Fatjó, a Sant Joan Despí, i des d'aquesta temporada alterna el seu equip amb l'escola del Barça, on també juga amb nois", recorda el Javier, el seu pare. "No es perd cap partit del Barça per la tele, ni del femení ni del masculí, i quan podem anem al Johan. Tampoc va faltar el dia del Barça-Madrid al Camp Nou, amb la seva mare", explica el Javier, orgullós que la Laia jugui al Barça malgrat que, fent broma amb la seva filla, es confessa seguidor del Reial Madrid. Tampoc faltaran a les semifinals de la Champions contra el Wolfsburg de divendres que ve a l'estadi somiant amb algun dia ser elles, potser, les que hi puguin jugar.

stats