Visitar el Camp Nou des del llit d’un hospital
Un programa de la Fundació permet a 110 infants recórrer el Barça Experience de manera virtual
BarcelonaL’Aitor acaba de fer vuit anys, però no ho pot celebrar a casa. Convalescent, està hospitalitzat a la Vall d’Hebron. És del Barça i té ganes de poder visitar el Camp Nou, l’estadi on juguen els seus ídols. Ho podrà fer a través d’una solució enginyosa: el Robot Pol. Estirat al llit, mirant-s’ho a través d’una pantalla, i amb l’ajuda d’un soci voluntari del club, recorrerà diferents racons de l’estadi, des del museu fins a la gespa. Avui el robot serà els seus ulls i les seves orelles. És, d’alguna manera, el regal d’aniversari que li ha fet el Barça.
Les visites virtuals a l’estadi són una iniciativa de la Fundació del Barça, que fa uns cinc anys va posar en marxa el programa de voluntariat adreçat als socis de l’entitat -que compta amb la col·laboració de l’àrea social del club i de l’Agrupació Barça Jugadors- i que en fa dos va començar a fer les visites virtuals per als més petits que estaven ingressats en un hospital o, fins i tot, convalescents als domicilis respectius. “Es tracta de fer-los oblidar durant una bona estona que estan malalts”, apunten des de la fundació blaugrana.
Des de llavors, uns 110 nens i nenes han pogut gaudir del Barça Experience a distància, bona part dels quals mentre el museu i la resta d’instal·lacions habitualment visitables estaven tancades per la pandèmia de coronavirus. De fet, i llevat dels dies de partit -de moment, sense públic-, el Camp Nou només obria les portes per a aquesta activitat. Fins aquest divendres, que el club ja torna a permetre l’accés al públic en general, mentre segueix recorrent al Robot Pol per atendre els que no poden desplaçar-se físicament a l’estadi.
Programa per al Benestar Pediàtric
El Robot Pol pot funcionar a distància, a través d’uns comandaments que l’infant fa servir per desplaçar-se per l’estadi. Però al club prefereixen que sigui un adult qui acompanyi els nens i nenes durant la visita, durant la qual poden veure des dels trofeus més importants que el Barça té a les vitrines fins als vestidors on els futbolistes es canvien abans i després dels partits. “Ser més que un club i sentir-te identificat amb una manera de ser i d’actuar”, explica Carles Franch, que va ser l’encarregat d’ensenyar alguns dels racons del Camp Nou a l’Aitor. Aquest soci del Barça, llicenciat en humanitats i empresarials, és un dels voluntaris del Programa pel Benestar Pediàtric de la Fundació. “Veure que proporciones un moment de felicitat a un nen que pateix alguna malaltia t’omple absolutament”, afegeix, amb un punt d’orgull.
“El voluntariat és un motor de desenvolupament social, que consolida la cohesió social i la confiança a promoure accions per a les persones mitjançant les persones”, explica Mària Vallès, la directora general de la Fundació Barça, que compta amb més d’una trentena de voluntaris per a aquest projecte. El Robot Pol va aterrar al club l’any 2017 a partir d’un projecte conjunt que van posar en marxa l’Abidal Foundation i la fundació blaugrana amb la col·laboració de l’empresa Awabot, la creadora d’aquest giny que, entre d’altres, permet a infants malalts visitar el museu del club. El 2019 va rebre el premi especial del jurat a la gala dels guardons Peace and Sport.