Barça

La viabilitat del Barça no quadra amb els salaris dels capitans

El Barça està abocat a vendre la "palanca" de BLM l'any vinent, en què el club es traslladarà a Montjuïc

Jordi Alba i Gerard Pique a la banqueta durant el partit de lliga contra el Valladolid
08/10/2022
3 min

BarcelonaEn totes les presentacions dels fitxatges d'aquesta temporada, Joan Laporta ha tingut paraules d'agraïment cap als seus companys de junta: "Sou uns valents!" No era casual. El president va haver de convèncer la directiva i l'àrea econòmica per poder construir un equip amb cara i ulls. Entre el deute, majúscul, i les restriccions del fair play de la Lliga, el club va necessitar diners extres per complir amb dos objectius fonamentals: tancar els comptes en verd i poder fitxar. Les "palanques" –venda d'actius– dels drets de televisió i de Barça Studios van generar al voltant de 800 milions d'ingressos comptables. Una última palanca, BLM, l'empresa que comercialitza el marxandatge, es va guardar al calaix. Però al Camp Nou tenen coll avall que, o hi ha un miracle en forma de pluja de milions, o s'hauran de vendre també "la joia de la corona" la temporada vinent.

Aquest diumenge l'assemblea de compromissaris telemàtica haurà de validar-ho tot plegat. Aprovar els comptes del curs passat, que van enfilar-se fins als 1.017 milions d'ingressos i 98 de beneficis, i aprovar també el pressupost d'aquesta temporada, la 22/23, que fa pujar la facturació fins als 1.255 milions i preveu uns beneficis després d'impostos de 274. "Són números que s'expliquen per la venda d'actius", justificava aquesta setmana Eduard Romeu, el vicepresident econòmic. També afegia que "tal com està estructurat el club, el Barça està en disposició de perdre 200 milions a l'any", per culpa, principalment, de la "massa salarial". No els va mencionar, però es referia als salaris més elevats. En especial als dels capitans Gerard Piqué i Jordi Alba, o al del neerlandès Frenkie de Jong o l'alemany Marc-André ter Stegen.

El 10% dels drets televisius van suposar 266 milions d'ingressos en el terreny comptable per la temporada anterior. En aquesta, s'han venut un 15% addicional de la televisió (400 milions) i també Barça Studios (200). Aquests 600 del curs 22/23, ja inclosos al pressupost, estan molt per sobre dels 200 que necessitava el club per quadrar els comptes. Però eren imprescindibles per poder fitxar futbolistes i, sobretot, inscriure'ls a la Lliga. Aquest fet, tal com asseguren des de la junta, va provocar tensions entre el president i alguns directius. Però Laporta va insistir que no servia de res fer la feina als despatxos si això no es traslladava en resultats a la gespa. I per aconseguir victòries, calia fitxar primeres espases, com Lewandowski o Kounde.

Si bé la venda del 25% dels drets de la Lliga ja estava previst i acceptat per tothom, la de Barça Studios no va tenir la mateixa acceptació. I això que el Barça havia pressupostat inicialment que cobraria 50 milions i en van acabar sent 200. A l'àrea econòmica consideraven que era millor guardar-se aquest comodí per al curs 23/24. Laporta, però, va sortir-se amb la seva i va acabar venent el 49% d'aquesta societat a l'estiu, i així va obtenir espai per inscriure els jugadors fitxats –tot i que encara va fer falta un aval personal per inscriure Kounde–. Així, de cara a la temporada vinent, tan sols queda una palanca disponible: BLM. "És una possibilitat amb vista a la davallada d'ingressos que puguin produir-se amb el trasllat a Montjuïc", admeten des de l'equip econòmic. També Romeu, que sempre es refereix a l'empresa de marxandatge com "la joia de la corona", explicava que estaven "oberts a fer-ho". Això sí: "Qui vulgui entrar a BLM ho haurà de pagar. No busquem un soci financer, sinó comercial. Algú que conegui el mercat. Tenim la possibilitat, però no ho farem a qualsevol preu".

El Barça deixarà d'ingressar entre 70 i 100 milions pel trasllat a Montjuïc

El gran problema és que cauran en picat els ingressos derivats de l'estadi. A Montjuïc hi caben 60.000 seguidors, mentre que al Camp Nou n'hi caben 100.000. Menys abonats, menys entrades i menys zones VIP. Al Barça calculen que la facturació serà d'entre 70 i 100 milions inferior a la d'aquesta temporada. A més, per al curs 23/24 encara estaran vigents els contractes dels capitans Jordi Alba i Gerard Piqué –que s'acaben precisament el 2024–. L'entitat té previst reunir-se amb ells els mesos vinents per negociar una rebaixa o, fins i tot, pactar una sortida. Ara bé, al club saben que serà molt difícil aconseguir-ho.

Segons els càlculs de Romeu i del seu equip, la massa salarial se situarà al voltant dels 500 milions el curs 24/25. Una xifra assumible a tots els nivells. Mentrestant, caldrà trobar diners de sota les pedres. O hi ha alguna venda sonada –que ara mateix ningú preveu–, o BLM servirà per cobrir aquest forat.

stats