Vendre Frenkie de Jong, un negoci discutible per al Barça
Encara queden 65 milions per amortitzar d'un futbolista amb qui Xavi treballa individualment perquè millori en la comprensió de joc
BarcelonaMentre el Barça creix com a equip, Xavi Hernández suma protagonistes a la causa. L'últim que ha fet un pas endavant ha sigut Frenkie de Jong, un futbolista que el Barça esperava que exhibís tot el seu potencial des que va aterrar al club l'estiu del 2019. Quan mesos abans d'aquell moment el club va deixar tancat el fitxatge del neerlandès, la sensació a l'entitat era de felicitat màxima. El Barça s'havia avançat a altres grans colossos del futbol europeu com el Manchester City i el PSG per fitxar un dels jugadors joves que més brillava en un Ajax que meravellava a Europa pel seu futbol atrevit i desinhibit.
Abans d'aterrar a Barcelona, a més, va ser distingit en l'onze ideal de la UEFA com a millor migcampista de la Champions. Però, malgrat ser un fitxatge que il·lusionava i que generava consens tant al club com a l'afició, a Frenkie li ha costat més del previst trobar el seu lloc a l'equip mentre veia com, amb Gavi i Nico (hereus de l'impacte de Pedri el curs passat), li sortia competència extra. La davallada general de l'equip dels últims anys i els canvis de rumb a la banqueta (Valverde, Setién, Koeman) no han ajudat a l'adaptació del neerlandès. Però ara, de la mà de Xavi, comença a reivindicar-se.
Abans de l'arribada del terrassenc a la banqueta, De Jong ja havia deixat algunes pinzellades de la seva exuberància, sobretot amb conduccions en camp obert. Amb Koeman també es va destapar durant uns mesos com un interior amb molta arribada, un rol que no havia ensenyat a l'Ajax. Però, tot i tenir puntualment bones actuacions, continuava presentant mancances preocupants en la comprensió del joc i en la interpretació de conceptes fonamentals, com ara detectar el tercer home i facilitar així la construcció de la jugada a partir de la passada. Va ser en el partit contra el Nàpols d'aquest dijous quan va començar a plasmar damunt la gespa aquesta millora tàctica innegociable en el llibret de Xavi. A banda de marcar el segon gol contra els italians i de llançar amb intel·ligència la pressió —va recuperar fins a 9 pilotes, 7 en camp contrari—, el neerlandès va ser el jugador que va fer més passades amb precisió de tot el partit (67), i també qui va cedir més passades clau, que acaben amb xut (3).
"Cada cop entén més què li demanem. És molt professional i molt autoexigent. És molt crític amb ell mateix. És molt humil i això el fa millorar. Sap quan cal fer la superioritat en la línia de tres. Fixa i divideix bé: és un dels millors jugadors en aquest sentit”, va destacar Xavi després del triomf en terres italianes. Des del cos tècnic s'esforcen a fer un treball individualitzat amb diversos jugadors, i en el cas de Frenkie hi ajuda el fet que Xavi jugués de migcampista. "Hi hem treballat individualment, com també amb altres jugadors, per aprofundir en conceptes clau com generar superioritats", diuen a Sant Joan Despí. "És un futbolista molt bo. Té moltíssima qualitat i es pot adaptar a la perfecció al joc del Barça. És un noi amb molt de caràcter, centrat en el futbol, però que s'ha vist afectat pels canvis i per la situació del club els últims anys", explica un dels artífexs del seu fitxatge l'hivern del 2019.
Haaland necessita finançament
Amb tot, Xavi va voler posar en relleu l'evolució del jugador, alhora que va destacar que "ha de ser molt important per a l'equip". Un missatge que sembla un avís per a navegants, perquè hi ha diverses veus de pes als despatxos del Camp Nou que no descartarien fer calaix amb Frenkie a l'estiu. Joan Laporta té ganes d'abordar el fitxatge d'Erling Haaland per a la davantera, una adquisició per a la qual es necessita efectiu per pagar al Borussia Dortmund i als agents del noruec, a més d'espai a la massa salarial. Per això De Jong, que té una fitxa alta, un valor de mercat elevat i força competència a la medul·lar, apareix en les travesses. Tanmateix, fonts blaugranes consultades per l'ARA admeten que vendre l'internacional oranje no seria tan profitós en termes de traspàs com d'alliberament salarial.
El motiu d'aquesta circumstància és l'amortització pendent del fitxatge, que és d'aproximadament 65 milions. "Si escoltéssim ofertes per ell, haurien de ser molt superiors a aquesta xifra. I si s'entona i juga com a Nàpols, qui el vulgui haurà de pagar molts calés", apunten al Barça, on posen l'accent en "les necessitats a nivell de fair play" a l'hora d'avaluar una possible sortida de De Jong. És a dir, al club no s'amaga que el neerlandès és un actiu esportiu clau per enfocar la planificació dels cursos vinents, que també dependrà de la recerca d'ingressos en forma de patrocini o de l'acord amb el fons CVC per acollir-se al pla LaLiga Impulso. "Ja fa temps que ens hauríem d'haver entès amb CVC. Ens hauria evitat molts problemes", sentencien des de l'àrea esportiva.
A l'hora de plantejar-se possibles vendes que l'ajudin a construir projecte, el Barça ha de tenir en compte l'amortització de cada jugador. Si, com passa amb De Jong, la xifra pendent és alta, l'oferta ho ha de ser encara més per generar una plusvàlua. No passa el mateix amb futbolistes formats a la casa —com Ansu Fati— , adquirits a baix cost —com Pedri—, devaluats voluntàriament —com Coutinho— o fitxats lliures de traspàs —com Memphis—. Amb Ansu, com ja va explicar l'ARA, es va plantejar una venda l'estiu passat que Mateu Alemany va aturar. I amb Coutinho i Memphis, com que tot el que s'ingressi per ells serà computat com a guany, s'intentarà fer calaix aquest estiu. El brasiler està renaixent a l'Aston Villa, on juga cedit, mentre que el neerlandès acaba contracte el 2023 i, de cop, té molta competència.