Barça

L’última oportunitat per a l’hereu del 10 de Messi

Una nova lesió frena Ansu Fati mentre intenta convèncer Hansi Flick que té lloc al Barça

Guillem Delso
4 min
Ansu Fati

BarcelonaSota la imparable ombra de Lamine Yamal s’intenta obrir camí Ansu Fati. El que un dia va ser la gran revelació de La Masia i l’hereu del dorsal 10 de Messi, ara lluita per guanyar-se un lloc a la plantilla del Barça. Cinc anys després del seu debut i amb un trencament del menisc, lesions musculars i una infructuosa cessió pel mig, Fati torna a fer una pretemporada amb el club del seu cor.

Però ha tornat a lesionar-se: una fasciïtis plantar al peu dret l’allunya dels terrenys de joc sense data clara de retorn. Hansi Flick i el seu cos tècnic li havien donat un vot de confiança i estava deixant bones sensacions els primers dies. Ara tot queda parat i és dubte per a l'inici de Lliga, previst per a mitjans d'agost.

El somni d’Ansu és triomfar al Barça, però és el quart sou més alt de la plantilla, i si no té un rol important, el club voldrà alliberar-lo o vendre’l; més encara si arriben fitxatges a la seva posició. La pretemporada havia de ser la seva última oportunitat per fer-se un lloc al club. Hansi Flick va dir que n'havia quedat meravellat els primers dies de pretemporada i que, malgrat no poder viatjar als Estats Units de gira, l'esperava per a la tornada. Una declaració políticament correcta pendent de saber què acaba passant durant aquest estiu.

Una nova lesió

La lesió a la planta del peu, probablement una fasciïtis plantar, suposa un sotrac per a Ansu. És una lesió sense un temps de baixa determinat, que pot oscil·lar entre les dues setmanes i els tres mesos. Iñigo Martínez patia la mateixa lesió quan va fitxar pel Barça i va haver d’operar-se per acabar amb el mal. Ansu, de moment, es perdrà la gira americana, on amb les baixes a la parcel·la ofensiva hauria gaudit de minuts per reivindicar-se. És la primera lesió al peu de la carrera d’Ansu Fati, que abans havia tingut problemes musculars i de genoll. La fasciïtis plantar atura un pla específic de treball per a Ansu que havia dissenyat el cos tècnic de Hansi Flick centrat en l’explosivitat i la resistència.

L'informe mèdic de la lesió d'Ansu Fati.

Pot tornar a ser el mateix?

Marc Huguet, preparador físic amb experiència al juvenil del Barça o a l’Udinese, és optimista. “Encara és jove i pot recuperar-se plenament de les seves lesions”, però matisa que “ha de guanyar confiança progressivament i sense un nivell d’exigència màxim”. Després del trencament del menisc, Ansu va encadenar dos trencaments del bíceps femoral de la mateixa cama esquerra.

Per a Denis Silva, entrenador d’Ansu a La Masia durant tres anys, el problema no és físic. “És un tema de psicologia pura, als inicis jugava ple de confiança i se sentia el millor”. Huguet equipara la importància de l’aspecte físic i mental. “Si no creu en el seu cos, no podrà tornar a rendir al màxim”. La trajectòria d’Ansu, que ha passat d’estrella emergent a futbolista oblidat, implica fer un treball mental molt important per recuperar-se, explica Silva. “Canviar la mentalitat no és gens fàcil; has sigut el 10 del Barça, has triomfat i ara estàs a la banqueta”.

A banda de creure en si mateix, Silva prioritza que Flick li doni una oportunitat. “Necessita un entrenador que li demostri confiança: que li digui: «Tu, amb mi, jugaràs»”. A la temporada 22-23 amb Xavi, Ansu va sortir de titular en dotze dels trenta-vuit partits de la Lliga. Així i tot, va marcar set gols i va donar tres assistències. L’olfacte golejador és la principal virtut d’Ansu, segons Silva: “És un extrem pur, que sempre calen al Barça, i sobretot té gol”. 

Ansu Fati celebrant un gol en la seva primera etapa al Barça.

A l’ombra de Lamine… i de Nico?

Si Ansu Fati continua al Barça, no seria com a titular. Lamine Yamal, Raphinha o Ferran li van al davant. I s’hi podria sumar alguna incorporació. Silva és contundent: “Si es fitxa Nico Williams, seria un cop psicològic molt important per a l’Ansu”. El jugador de l’Athletic pretès pel Barça comparteix posició i característiques amb Ansu i, ara mateix, està per sobre d’ell. Una via alternativa seria el rol de davanter suplent. Amb la possible sortida de Vitor Roque i la de Marc Guiu el club no vol invertir en aquesta demarcació. Silva creu que les seves característiques coincideixen. “De fals nou seria una bona opció, té gol, sap associar-se i remata amb les dues cames”.

Una altra llosa per a Ansu és el sou. És el quart més alt de la plantilla. El 2021, amb el seu inici fulgurant, el club li va oferir un gran contracte per allunyar-lo de la lliga anglesa. Ara la situació financera del Barça no li permet tenir un jugador residual cobrant tant. Si no convenç Flick, podria marxar cedit al Sevilla, on l’espera amb els braços oberts Garcia Pimienta, que el va entrenar a La Masia.

Amb tot, el futur d’Ansu Fati és una incògnita. La nova lesió dificulta la possibilitat de veure’l al Barça aquest any. Malgrat el panorama, Silva recorda una frase que va dir-li Ansu quan era juvenil i tenia desenes d’ofertes: “El meu somni és jugar al Barça”. L'hereu del 10 de Messi encara espera complir-lo.

stats