FUTBOL
Barça07/10/2014

Tebas: "No entendria una Lliga sense el Barça, no em vull perdre el clàssic"

La Premier reparteix 1.400 milions als clubs per drets de televisió, mentre la Lliga n'obté 600

A.l.
i A.l.

BarcelonaEl futbol espanyol està en risc si no s'atura la pirateria. Aquesta és la conclusió a la que han arribat els ponents d'un debat celebrat a l'esocla de negocis IESE de Barcelona, i on hi ha participat el president del Barça, Josep Maria Bartomeu. El president de la Lliga, Javier Tebas, ha estat qui ha obert el foc amb una defensa vehement de la lluita contra la pirateria. "Falten mesures legislatives", ha denunciat Tebas, una idea que no comparteix plenament el president de l'Atlètic de Madrid, Enrique Cerezo: "Si s'està robant, no fa falta cap llei. Si es roba, es roba. És un robatori i s'ha de castigar". Tot i això, el dirigent matalasser ha admès que cal regular "internet" i les lleis que s'han fet fins ara són poc "sensates" i "pràctiques". Segons el president de la Lliga, el futbol espanyol pot patir una fuga de "talent" per culpa dels poblemes del sector audivisual. Tebas ho ha explicat amb xifres. La Premier aporta 1.400 milions als clubs anglesos per drets de televisió, mentre el futbol espanyol en rep 600. La clau, el número d'abonats. Mentre al Regne Unit hi ha més de 14 milions d'abonats, a França són 12, Itàlia 10 i Espanya no arriba a 4 (3,8 milions). En aquest sentit, Cerezo ha dit que Espanya hauria de tenir entre 8 i 9 milions d'abonats, el nivell espanyol, per tant, és "baixíssim".

Tebas ha admès que la Lliga té un mercat de 500 milions, bàsicament Sud-amèrica, mentre la Premier està més introduïda en mercats asiàtics que suposen 3.200 milions de públic potencial, i on hi ha un major nivell adquisitiu.

Cargando
No hay anuncios

En el marc del debat, Javier Tebas ha fet referència a les seves declaracions a Onda Cero, en què va assegurar que si es produeix la independència de Catalunya, Barça i Espanyol quedarien fora de la Lliga. "Si no es modifica aquesta llei, un equip que no pertany a l'Estat Espanyol, no podria jugar a la Lliga espanyola. És un tema legal, no ideològic o polític. Clar que la lliga es nodreix d'una sana competència entre el Barça i el Madrid. Estem treballant perquè el clubs creixin sense treure a Barça i Madrid. No entendria una Lliga sense el Barça. El clàssic genera el 4% de tota l'audiència de tota la temporada, i jo no em vull quedar sense el clàssic", ha dit. "No entenc Espanya sense Catalunya. Crearia un problema per la Lliga".

D'altra banda, el president de la Lliga de Futbol Professional s'ha referit a Leo Messi, i a la previsió que superi en breu el rècord de Zarra com a màxim golejador. "Mereix un homenatge, serà un moment històric".

Cargando
No hay anuncios

Tornant al tema del debat, Bartomeu ha dit: "La pirateria amenaça al futbol, el negoci, i és una responsabilitat de tots". El president del Barça ha dit, en al seva breu intervenció. "La pirateria compromet la viabilitat dels clubs. Als anys 80 els clubs feien grans estadis, avui en dia el model és televisiu. La venda d'abonaments i ticketing representa el 18%, els drets televisius, la grada audiovisual, el 30%, gairebé el doble", ha explicat el president blaugrana sobre els ingressos del Barça. "El més important seria educar i formar a les persones, perquè tots siguem conscients que la pirateria és robar", ha afegit. "Els preus per a un determinat públic és un fre a l'hora de contractar. Si hi haguessin més operadors, o més gent que estigui disposada a pagar, els operadors podrien oferir preus millors", ha dit.

José Ángel Sánchez, director general del Reial Madrid, ha explicat que tot el món audivosiual és "més del 50%" dels ingressos dels clubs de futbol. Sánchez no només fa referència als drets televisius, sinó també als continguts que els clubs traslladen als seus seguidors a través d'internet. La pirateria "amenaça tots els continguts audivisuals amb els que es pot arribar a tots els usuaris de manera individual", ha remarcat. "És un delicte", ha reiterat el representant del Reial Madrid, que ha defensat que no es pot "emmascarar el delicte amb paraules suaus" com "pirateria", sinó que s'hauria de "dir-ho pel seu nom". "La indústria ha de fer una reflexió per si la relació amb el consumidor és flexible", ha dit Sánchez, deixant clar que les empreses audiovisuals també han de cuidar els preus dels seus productes, i que el futbol no sigui car.

Cargando
No hay anuncios

"Internet és global, i si hi ha una infraestructura global posa més dificultats" per lluitar contra la pirateria, ha explicat José Rodríguez, inspector de la Policia Nacional. "Sí, el futbol està en perill", ha dit Ricardo Gómez, director de l'Institut per a la Protecció de Dret en l'Entorn Digital (PRODED): "Falla la llei, falla la consciència i fallen les eines".