Tusquets entra en campanya

El president de la junta gestora acusa Laporta de pensar més en les eleccions que en el Barça en un intercanvi de cartes sobre el fitxatge d'Eric García

i
Martí Molina
5 min
Carles Tusquets, president de la junta gestora del Barça

La junta gestora del Barça, presidida per Carles Tusquets, està condemnada a passar a la història com una de les més controvertides. Per la durada del seu mandat, per la gestió del procés electoral i, també, pels estira i arronses entre els aspirants a presidir el club. Crítiques que van arribar, primer, per retardar la data dels comicis. Després, per intervenir en temes clau com la negociació amb els jugadors per diferir la massa salarial. Llavors per la data proposada per votar (el 24 de gener) i, finalment, per la decisió de posposar-la per la pendèmia. Però encara quedava un últim punt: el debat sobre si era convenient que aquesta junta provisional afrontés un fitxatge com el d’Eric García. Un tema que segueix encallat a falta de pocs dies perquè es tanqui el mercat d’hivern. Si bé tot apunta que l’operació no s’acabarà duent a terme –si no hi ha un gir de guió, per ara inesperat, en les properes hores–, el debat ha radicalitzat les postures dels candidats i ha fet entrar en joc Tusquets, amb una estirada d’orelles a Joan Laporta per la pressió que està exercint el candidat i expresident sobre la junta gestora. Una resposta per carta amb un to molt dur, segons va desvelar Catalunya Ràdio i va poder confirmar l’ARA, i que va tenir un nou episodi amb l’expresident responent Tusquets.

A falta de poder fer debats electorals de caràcter formal, Eric García, la jove promesa formada a la Masia i que està jugant al Manchester City, ha estat l’esquer perfecte per fer bullir l’olla entre Joan Laporta, Víctor Font i Toni Freixa. Però hi ha una cosa en la que molts no comptaven: que la gestora hi prendria part. Carles Tusquets no només ha sortit al pas de les crítiques per defensar la seva gestió després de la dimissió de Josep Maria Bartomeu, sinó que també ha trencat la seva neutralitat per posicionar-se sobre el fitxatge. Al seu parer, el central “hauria d’haver arribat aquest hivern”, però no ha tancat l’operació per “mostra de responsabilitat i elegància” cap al futur president electe de l’entitat.

Tusquets responia a la carta que li havia enviat Joan Laporta. El que va ser president del 2003 al 2010, contrari a fer fitxatges en aquest mercat d’hivern –almenys mentre no hi hagi un govern elegit per als socis, fet que no passarà fins molt després que es tanqui la finestra per fer incorporacions–, havia enviat una missiva al president de la gestora per exigir-li que “no s’extralimités” en les seves funcions. L’expresident no només s’oposava a la incorporació immediata del central, sinó que criticava que Tusquets hagués posat aquesta possibilitat sobre la taula quan, al seu entendre, un govern provisional no hi tenia potestat.

Tusquets respon i Laporta contesta

La resposta de Tusquets va ser ràpida: “Si la comissió gestora no ha procedit a la subscripció d’aquest contracte [el d’Eric García], en cap cas haurà estat a causa de les seves injustes i desconsiderades amenaces”, escriu Tusquets, que afegeix que el fitxatge no s’ha dut a terme com a “mostra de responsabilitat i elegància per permetre que sigui el president electe del club qui adopti al seu moment la decisió que consideri més adequada sobre aquest tema”. A més, considera que “pensant estrictament en els interessos del club, firmar el contracte d’aquest jugador hauria estat el més adequat, tal com em van traslladar els altres dos candidats”. Per això convida Laporta “a anteposar els interessos del club als electorals”. El president de la gestora utilitza un to molt dur contra Laporta, acusant-lo fins a cinc vegades d’estar-lo “amenaçant”. En la resposta, a més, Tusquets defensava que, si bé presideix una junta provisional, sí que “està legitimat” per fer un fitxatge com aquest.

La carta es va rebre amb una barreja de sorpresa i comprensió a la candidatura de Laporta. “S’acata amb esportivitat. Llàstima de la filtració”, lamenta una de les fonts consultades. Més que la resposta, el que va molestar és que el document sortís a la llum poques hores després d’enviar-se. “Potser Tusquets està nerviós”, afegien veus properes a l’advocat barceloní. Però el cas és que Laporta no va voler quedar-se de braços creuats i va respondre ahir mateix amb una nova missiva enviada al club, on afirmava que no era la seva intenció que les suggerències i propostes fossin considerades com amenaces. “Carles, entenc que el teu nerviosisme ve motivat perquè estàs vivint una situació que no és gens fàcil, i és per això que vull reiterar-te que en mi, com a candidat, sense atribuir-me facultats que no em pertoquen, trobaràs sempre una actitud constructiva amb la finalitat que aquestes eleccions surtin tan bé com sigui possible i sempre en interès del FC Barcelona”, escrivia també Laporta, segons va revelar novament l’emissora pública catalana.

Freixa s'alinea amb Tusquets

Abans que transcendís aquesta darrera missiva de Laporta, Toni Freixa ha comparegut de forma telemàtica per donar el seu parer. El candidat s'ha alienat amb la comissió gestora i ha articulat bona part del seu discurs arremetent contra Laporta. “No s’hi val a tenir una actitud quan tenim una reunió entre els candidats i la gestora i, quan se’n surt, una altra. Em sembla deslleial que des de fora s’amenaci amb accions judicials a la gestora mitjançant una carta”, ha dit.

Freixa ha enviat un missatge a Tusquets i els membres de l’actual òrgan de govern provisional del Barça: “Li diem a la gestora que no tingui por, que no se senti amenaçada. Ara és el moment d’assegurar la contractació de l’Eric García. No perquè vingui ara, però sí, com ja hem dit, perquè vingui a partir del juliol a cost zero. Està cridat a ser el central del Barça i, probablement, el seu capità en un futur”.

De fet, l’exportaveu de Sandro Rosell ha afirmat que si la comissió gestora tanca ara un acord amb García per a la pròxima temporada “pot estar tranquil·la perquè això no suposaria incórrer en cap irregularitat” i els ha convidat a segellar un acord amb el futbolista, amb aquestes condicions, “avui mateix o demà”. 

Un cas que ve de lluny

Amb l'ajornament electoral, i a falta de debats formals entre els candidats, el mercat de fitxatges ha provocat un intercanvi d'opinions sobre com s'havien d'afrontar operacions com les d'Eric García. El central, format al planter del Barça i que va marxar al Manchester City, acaba contracte aquest estiu amb el club blau cel i està disposat a tornar a Barcelona. De fet, era una de les peticions de l'entrenador, Ronald Koeman. Ara bé, si Eric torna aquest gener, el Barça haurà de pagar uns 3 milions d'euros més variables (segons va assegurar Font). En canvi, si s'espera a l'estiu, vindrà lliure.

En el supòsit que s'hagués votat el 24 de gener, el club ja tindria president i seria el guanyador qui afrontaria aquesta operació. Però, en situació d'interinitat, no hi ha hagut consens entre els candidats. Víctor Font, que va arribar a negociar amb el City, exigeix portar-lo ja. Laporta no vol sentir a parlar de fitxatges tenint en compte la situació econòmica de l'entitat i creu que s'ha d'esperar a l'estiu. I Freixa, tot i reconèixer que la seva arribada seria positiva, creu que no s'ha de pagar per repescar algú que va marxar de la Masia.

stats