Barça

Tres fronts en clau Barça per tancar abans d'acabar la setmana

La primera i imprescindible, activar la primera palanca econòmica abans de dijous

Rafa Yuste i Joan Laporta mirant-se a la llotja del Camp Nou.
3 min

BarcelonaEl calendari mostra l’inici d’una setmana decisiva a Can Barça. L’exercici econòmic 2021/2022, el primer sota la plena responsabilitat de Joan Laporta, s’ha de tancar aquest dijous i el club treballa molt intensament perquè la fotografia final dels comptes no ensenyi pèrdues per tercer juny consecutiu. Tot i que l’actual directiva va suspendre l’article dels estatuts que l’obligava a dimitir i convocar eleccions si no restituïa els números vermells en dos anys, des del Camp Nou es considera imprescindible finalitzar el curs present amb beneficis.

Cal donar una imatge de solidesa al món futbolístic; transmetre seguretat als inversors que, per exemple, han de pagar l’Espai Barça els pròxims anys. I tant se val que la mesura per complir el pressupost aprovat pels socis impliqui una petita mossegada al patrimoni de l’entitat. Ha arribat l’hora d’activar la primer palanca econòmica després que l’assemblea ho aprovés en sessió extraordinària fa només onze dies. El marge ja s’ha acabat.

Ara mateix, l’única recepta per driblar les pèrdues per tercer temporada seguida passa pel traspàs d’un 10% dels ingressos televisius pels partits de Lliga durant un màxim de 25 anys. En aquest sentit, el Barça signarà -encara no ho ha fet- un acord amb el fons nord-americà Sixth Street, que també és col·laborador del Reial Madrid de Florentino Pérez. Aquesta operació financera comportarà l’entrada directa de 205 milions d'euros en concepte d’ingrés extraordinari (o d’equity, com li agrada a dir-ne al president Laporta). El matís és important, perquè des de l’àrea econòmica es descartava tornar a aixecar el sostre d’endeutament. A més, a nivell d’auditoria s’han de computar els diners d’aquesta forma perquè vagin a parar a la partida d’ingressos, que anava gairebé 150 milions per sota del que figurava en els plans de la directiva (765). 

Quant al proveïdor o proveïdors d’aquesta palanca, regna un absolut secretisme tant al Camp Nou com en l’entorn financer de Barcelona. Al club hi ha el convenciment que l’acord s’anunciarà a principis de setmana sense pompositat, però es guarden la identitat dels inversors que participaran en aquesta primera venda. El que sí que ha pogut confirmar l’ARA és que Bank of America, que recentment va descartar entrar a ser el primer accionista del Sabadell, no entrarà en aquesta primera operació malgrat haver-ho provat. Tampoc hi participarà el ja cèlebre fons CVC, ni en el marc de LaLiga Impulso ni per separat amb unes condicions ad hoc per al Barça. La via de Goldman Sachs, principal creditor de la institució, també ha perdut força els últims dies. Ara bé, la banca d’inversió nord-americana accepta que el club faci negoci amb uns drets televisius que ja té pignorats amb ella.

Pressió per a Dembélé

L’expectativa davant de l’activació de la primera palanca es transmet també des de l’àrea esportiva, on saben que la salut econòmica de l’entitat (i el primer pas per recuperar-ne els fons de maniobra) manarà a l’hora de fer qualsevol moviment de mercat. També són conscients que caldran més vendes de patrimoni per poder operar amb normalitat, sense la llosa del fair play excedit. Tot i això, Xavi Hernández i la resta de professionals amb veu en la planificació necessiten saber quines decisions podran prendre quan tinguin marge.

En aquest sentit, demanden una solució definitiva al cas Dembélé aquesta setmana, bàsicament perquè si el francès continua (com tot apunta) els esforços es podran concentrar en reforçar altres posicions. Hi ha contactes previstos amb l'agent del jugador francès, Moussa Sissoko. També hi ha ganes de tancar la carpeta de Frenkie de Jong i la seva sortida al Manchester United. El traspàs serà una font preciosa d’espai salarial i deixarà una plusvàlua que, si arriba abans d’aquest dijous, podria accelerar l’arribada d’un nou migcampista a la plantilla.

stats