Les traves de la Lliga que dificulten el retorn de Messi

La normativa impedeix que l'argentí pugui cobrar un salari fix simbòlic i la resta d'emoluments en format variable

Messi, amb el PSG, després de ser eliminat de la Champions
14/04/2023
4 min

BarcelonaL’estiu del 2021 el Barça va tancar la cessió de Yusuf Demir, un davanter austríac que venia del Rapid de Viena. El club català pagava mig milió per tenir els seus serveis durant un any i, en l’acord, incloïa una clàusula segons la qual si jugava 10 partits, el Barça el compraria a canvi de 10 milions d’euros. L’equip ja tenia problemes amb el fair play de la Lliga i va buscar aquesta fórmula per esquivar el control financer. Però quan la patronal va validar el contracte, va considerar que aquestes variables eren tan fàcils de complir que s’havien de considerar directament com a despesa.

En conseqüència, lluny d’esquivar el fair play, el Barça havia afegit un problema a la tresoreria. La història es va acabar mig any després. Demir només va jugar nou partits i per Nadal es va cancel·lar la cessió. Així, els blaugranes recuperaven 10 milions de massa salarial, que servirien aquell hivern per reforçar-se amb noms com Aubameyang o Ferran Torres.

Dos anys després, els problemes financers del Barça es mantenen. La gran pregunta que es fan al club no és si hi ha diners per fitxar, sinó saber si la Lliga els deixarà inscriure algú de cara a una temporada en què, per postres, es perdran ingressos pel trasllat a Montjuïc. De moment, a la secretaria esportiva treballen a ple rendiment intentant esbossar la configuració de l’equip per al curs vinent, en què es preveu una revolució al vestidor amb nombroses baixes i també, si poden, algunes incorporacions. D’entre els candidats, Leo Messi, la nineta dels ulls del president Joan Laporta.

A aquestes altures de la pel·lícula ja se sap que Joan Laporta, que té una ferida oberta des que Leo Messi va marxar, vol que l’argentí torni al Barça sí o sí. I el vicepresident esportiu, Rafael Yuste, admetia fa uns dies que hi havia "contactes" amb el seu entorn. Al Camp Nou donen per fet que Messi no complirà el tercer any opcional de contracte que tenia amb el PSG i barrinen per trobar la fórmula que faci possible un last dance de blaugrana. "D’entrada, s’ha d’abaixar molt el sou. I després, s’haurà de veure què hi diu la Lliga", apunten des de la llotja.

De moment, a la patronal eviten pronunciar-se per no entrar en "especulacions". De portes endins, però, admeten que seria bo per al negoci que Messi tornés. Té tota la lògica del món, ja que el seu impacte es traduiria en més ingressos en conceptes de patrocinis i drets televisius. Ara bé, per més bona voluntat que pugui haver-hi a l’ens presidit per Javier Tebas, tot dependrà de dos factors: d’entrada, que el Barça guanyi marge salarial –ara mateix està excedit en 200 milions–; i després, que el contracte de Messi s’ajusti al control financer de la Lliga.

S'ha acabat la trampa de les variables de fàcil compliment

La majoria de contractes professionals estan dividits en dos apartats: la part fixa, amb retribucions garantides per al jugador, i la variable, en funció del rendiment individual o col·lectiu. Durant molts anys s’havia jugat amb un fix petit i unes variables de fàcil compliment per tal de fer una petita trampa en l'aspecte comptable i esquivar així les limitacions salarials. I és, precisament, aquesta una de les opcions que s’havien posat sobre la taula perquè Messi pogués tornar a Barcelona. Però la normativa del control financer de la Lliga es va adaptar, fa un temps, per evitar situacions d’aquesta mena. Passava a diferenciar entre les variables de fàcil o difícil compliment. A tall d’exemple, i com va passar amb Demir, s’estableix que qualsevol import que s’hagi de pagar si es juguen menys de vint partits passa a ser considerat una despesa fixa, perquè hi ha una "alta probabilitat" que s’acabi complint. Passa el mateix amb els casos on s’exigeixen menys de 45 minuts disputats –per partit– per cobrar algun concepte.

La normativa és molt explícita a Segona Divisió, a l’hora de regular els salaris, per evitar bretxes insalvables entre clubs. En canvi, és més laxa a Primera, on l’únic requisit indispensable és cobrar el salari mínim que estableix el conveni: 155.000 euros anuals. Això sí, deixa ben clar que si un club té un contracte o algun tipus d’acord addicional amb un jugador, també ha de lliurar aquesta documentació a la Lliga perquè passi el filtre del control financer. I es reserva el dret, si veu "variables desproporcionades" –encara que siguin per coses més difícils de complir, com un títol concret–, de fer constar aquests diners com a despesa salarial assegurada.

La Lliga és un actor que el Barça no pot passar per alt en el retorn de Messi

D’entre la pluja d’idees per fer tornar Messi, s’havia pensat amb la possibilitat de signar un contracte simbòlic i d’organitzar un o més amistosos per donar-li al jugador una part de la taquilla. Si això passés, la Lliga podria calcular l’import aproximat que percebria el jugador i fer-ho constar a l’apartat de salari esportiu garantit. El mateix passaria si el Barça tanca un acord amb algun patrocinador que condicioni els diners al retorn del davanter. De la mateixa manera que el Barça haurà de convèncer Messi amb una oferta en ferm, també s’haurà d’asseure a parlar amb la Lliga per poder-lo inscriure.

stats