Barça

Les sorpreses a l'ombra de l'economia del Barça

Les despeses s'han disparat, el fons de maniobra empitjora, les seccions milloren i hi ha una causa judicial oberta amb Agüero

Laporta i Deco, director esportiu del Barça, durant l'acte de la retirada d'Iniesta.
13/10/2024
4 min

BarcelonaEls titulars grandiloqüents del tancament de l'exercici econòmic 2023-2024 del Barça són els 91 milions de pèrdues i l'advertiment de l'auditor del club, Grant Thornton, sobre el fet que aquestes pèrdues haurien de ser superiors a causa dels impagaments dels inversors de Barça Vision. Però el centenar de pàgines que ocupa la memòria dels números també aporten informació sobre altres aspectes que marquen amb força la vida de l'entitat blaugrana. Les despeses són superiors a les pressupostades, hi ha una causa judicial oberta amb un exjugador, hi ha bones notícies en l'economia de les seccions i el Barça encara ha de pagar una bona milionada per Vitor Roque.

Les despeses, superiors a les pressupostades

La junta de Laporta va pressupostar que l'exercici passat el Barça tindria 832 milions de despeses i, finalment, n'han estat 866. És a dir, 34 milions més. El gran mèrit de Laporta i el seu equip ha estat reduir la massa salarial de la plantilla esportiva en 171 milions d'euros en un sol curs. Dels 676 als 505. De totes maneres, no s'ha arribat als 492 pressupostats. La resta de categories tampoc s'han complert: 69 milions de massa salarial no esportiva (se n'havien pressupostat 63), 215 milions de despeses de gestió (205 pressupostats) i 77 d'altres conceptes (72 pressupostats). En canvi, la junta de Laporta es pot congratular perquè ha superat en 35 milions la xifra pressupostada d'ingressos. N'ha aconseguit 894 i en va pressupostar 859. La millora procedeix dels traspassos, amb 81 milions (65 pressupostats), i de la categoria de vendes d'actius i altres ingressos recurrents, amb 70 milions (21 pressupostats), que conté la reversió de provisions fiscals i laborals per litigis guanyats, els quals han suposat uns 40 milions d'ingressos.

El fons de maniobra empitjora

El fons de maniobra del Barça a 30 de juny del 2024 és de -218 milions d'euros. Això suposa un clar empitjorament respecte a un any abans, quan va ser de -105. Aquest aspecte de l'economia d'una entitat mostra la capacitat que té per poder complir amb els seus pagaments i obligacions a curt termini i portar a terme inversions o compres. De fet, la junta de Laporta va obrir una pòlissa de crèdit el passat mes de juny de 101,6 milions d'euros per poder fer front al segon pagament semestral de la nòmina dels jugadors. D'aquests, se n'han disposat 75,4 fins ara. L'any anterior ja s'havia demanat una altra pòlissa de crèdit, en aquest cas de 133 milions, dels quals s'ha fet ús de 93,4.

El Barça femení, l'única secció que té beneficis

El club considera una secció el Barça femení de futbol, malgrat que disputa el mateix esport que el masculí. Per tant, econòmicament el posa al mateix nivell que les altres seccions professionals, com són el bàsquet, l'handbol, l'hoquei sobre patins i el futbol sala. D'aquestes cinc, l'única que ha aconseguit beneficis durant l'exercici 2023-2024 és el futbol femení, amb 604.000 euros, gràcies, en gran part, als 11,2 milions d'ingressos per comercialització i publicitat. De totes maneres, el bàsquet ha rebaixat de forma contundent les seves pèrdues respecte a l'anterior exercici. El curs 2023-2024 ha perdut 10,6 milions i el 2022-2023 n'havia perdut 56,6.

Reclamació judicial d'Agüero

El pas de Sergio Agüero pel Barça va ser efímer a causa de l'arrítmia ventricular que va patir el 30 d'octubre del 2021 durant un partit contra l'Alabès al Camp Nou. Aquell contratemps va comportar la seva retirada del futbol professional (ha tornat a jugar a la Kings League de Gerard Piqué, en la qual presideix un equip) quan l'argentí pràcticament encara no havia tingut temps d'assaborir el fet de vestir la samarreta blaugrana. Només va poder fer un gol, contra el Reial Madrid. L'estiu del 2021, Agüero va signar dos anys de contracte amb el Barça, però quan va optar per retirar-se per cuidar la seva salut va renunciar al salari del segon. La novetat que mostra la memòria 2023-2024 és que el passat 29 de maig va reclamar al club 3 milions d'euros pertanyents al primer any mitjançant una demanda de conciliació posada al Centre de Mediació, Conciliació i Arbitratge (CMAC). No va haver-hi avinença amb el club i ara l'assumpte està pendent de passar a un jutjat social.

Joan Laporta arribant a l'acte de la retirada d'Andrés Iniesta.

El Barça encara ha de pagar 19,1 milions per Vitor Roque

Els fitxatges gairebé mai es paguen de cop. Ni el Barça ni cap altre club de futbol. Es paguen en diversos terminis. Així, a 30 de juny l'entitat blaugrana deu a altres clubs un total de 147,8 milions per fitxatges. D'aquests, 45,1 els haurà de pagar a curt termini i 102,7 a llarg termini. Alguns dels jugadors que apareixen a la llista tenen un pes molt important en el Barça de Hansi Flick, com Lewandowski, Raphinha i Kounde. Però també hi ha altres futbolistes que ja no formen part de la plantilla blaugrana perquè han estat traspassats o cedits. La llista l'encapçala Vitor Roque, cedit al Betis, del qual encara queden per pagar al Club Athletico Paranaense un total de 19,1 milions dels 30 milions fixos que es van acordar quan el Barça el va fitxar l'estiu del 2023. D'altra banda, els clubs, les federacions i les associacions deuen un total de 35,9 milions al club català per jugadors traspassats o cedits, i el Barça ha pagat 16,2 milions a agents esportius. Són gairebé 5 més que en l'exercici anterior.

stats