Els socis recelen del nou Espai Barça i Laporta ajorna l'assemblea
Demanen un nou referèndum per aprovar el projecte i el president accepta seguir debatent el cap de setmana que ve
BarcelonaLa junta de Joan Laporta va decidir ajornar l'assemblea de socis compromissaris per raons horàries. Quan faltaven quinze minuts per a l'inici del Barça-València al Camp Nou, el president blaugrana va optar per suspendre l'acta en el quart punt, després de l'explicació del nou Espai Barça. La majoria de compromissaris que van participar al debat volen que el projecte passi per referèndum un altre cop davant l'enorme magnitud de l'operació de finançament que s'ha de demanar per dur-se a terme: fins a 1.500 milions d'euros.
La nova data de la sessió és el 23 d'octubre i el lloc, el Sant Jordi Club. En aquesta pròrroga s'haurà de votar aquest quart punt, així com la venda de Barça Studios i la polèmica suspensió de l'article 67 dels estatuts, que obliga la junta a dimitir si no aconsegueix restituir el patrimoni en dos exercicis. L'assemblea es va allargar més del compte perquè no es va poder convocar, segons la normativa covid, en horari partit, amb una aturada per dinar pel mig. La directiva, per tant, només va poder tirar endavant el tancament de l'exercici 20/21 i el pressupost 21/22. És la primera vegada en la història recent del club que una assemblea s'ha d'aturar en virtut de l'article 29.7 dels estatuts.
En la seva intervenció inicial, molt cauta en comparació amb la reacció pujada de to que va protagonitzar després que un soci el critiqués per "donar allargs" en relació amb les mesures judicials contra la junta de Bartomeu, el president Laporta va demanar el sí dels compromissaris per aprovar "els pitjors comptes de la història del Barça". Una trista liquidació amb 481 milions d'euros de pèrdues i un deute superior als 1.350 milions, dels quals només 90, sota el criteri de la cúpula dirigent, s'atribueixen a l'impacte del covid.
Amb 637 suports a favor i només 39 en contra, i després de més de dues hores entre exposicions, preguntes i respostes, els socis van tirar endavant la proposta. "Gràcies, us asseguro que ho arreglarem", va dir el mandatari, tan alleugerit com el vicepresident Romeu, que alertava d'una "paràlisi del club" si no s'aprovaven els números. La victòria va ser aclaparadora malgrat els dubtes amb la depreciació de jugadors i la provisió de 79 milions en litigis, dos conceptes que inflen la partida de pèrdues en 263 milions. Els auditors creuen que aquesta interpretació suposa "un elevat grau de judici" per part de la directiva.
Guardiola, molt realista
Abans de la votació de la liquidació, el president de la comissió econòmica, Jaume Guardiola, va fer un diagnòstic cru i realista de la situació del Barça i va assenyalar els costos esportius com els principals responsables del forat en contraposició a la davallada d'ingressos pel covid. "La disminució de la massa salarial [del primer equip de futbol] no ha sigut significativa", va sentenciar l'hereu de Carles Tusquets, que va afegir que la fotografia patrimonial del club "és molt greu" i que "revertir-la és un objectiu molt complex i ambiciós fins i tot en cinc anys". En aquesta línia de prudència, Guardiola va vaticinar que serà "complicat" que el pressupost 21/22 –"prudent però ambiciós", segons Romeu– es compleixi els pròxims mesos. Una previsió que preveu 765 milions d'ingressos d'explotació i 784 de despeses, amb un benefici de 5 milions basat en una dràstica rebaixa dels costos financers i un ebitda positiu de 98 milions. D'aquests 784 milions penja l'aval de la directiva, que s'haurà de renovar pròximament, i un compromís de rebaixa de la massa salarial de 147 milions (un 24% en relació amb el curs passat). El pressupost, igual que el tancament, es va aprovar per àmplia majoria.
Aquest suport massiu, però, va comportar massa estona i va deixat clar el mal càlcul dels temps per part de la junta de Laporta, que ara ha de tornar a convocar la massa social per debatre i votar els dos temes més calents de la sessió ordinària prevista de bon inici: el nou Espai Barça i el canvi als estatuts per garantir el govern de l'actual junta malgrat el mal context econòmic. El Sant Jordi Club, un espai que normalment es fa servir per a concerts i festivals, dictarà sentència.