El Sevilla farà el negoci del segle amb Luuk de Jong
Al Pizjuán vendran el davanter al millor postor, després de revaloritzar-se al Barça
BarcelonaQualsevol mortal hauria esclatat d'eufòria després de marcar el gol de la victòria al temps de descompte. De fet, tots els jugadors del Barça i membres de la banqueta van celebrar-ho com una gran fita. Tots excepte l'autor. Luuk de Jong va trotar tranquil·lament cap al córner, va posar els braços en creu i va dibuixar un somriure entremaliat mentre esperava que els seus companys vinguessin a abraçar-lo. Un caràcter especial, imprescindible per a un resilient que s'ha mantingut ferm en el seu dia a dia malgrat que al Camp Nou molts el qualifiquessin d'impostor. Avui, aquell davanter centre que semblava condemnat a l'ostracisme és el jugador a qui recorre l'entrenador quan cal un gol als últims minuts. I funciona. Llàstima que les seves hores a Barcelona estiguin comptades.
Molts periodistes encara riuen amb l'anècdota de Joan Laporta, poc després de tancar-se el mercat de fitxatges. En una reunió entre els mitjans i la cúpula esportiva, el president va irrompre al crit: "Tenim el Haaland tulipa". Luuk de Jong va arribar a Barcelona gairebé per accident. El Barça tenia emparaulada la cessió de João Félix, però a última hora els matalassers es van fer enrere. I a l'últim dia de mercat, Ronald Koeman, llavors tècnic, va pensar en el seu compatriota. Un jugador que no comptava per al Sevilla. És més, estaven disposats a vendre'l a qualsevol preu per treure-se'l de sobre. Coses del futbol, el que era una nosa s'ha convertit en un lingot d'or. I al Sánchez Pizjuán es freguen les mans perquè saben que aquest estiu podran fer calaix.
Xavi, clau en la progressió de Luuk de Jong
Luuk de Jong ha necessitat uns quants mesos per adaptar-se al Barça. Temps per aclimatar-s'hi i, també, un canvi d'entrenador que li ha anat com anell al dit. Perquè amb Koeman, amb aquell joc previsible i de poques idees, gairebé no podia despenjar pilotes: o li arribaven en males condicions o es veia superat pels defenses rivals. Amb Xavi, en canvi, el futbol té més matisos i els centrals de l'equip contrari no en tenen prou amb la recepta antiga. Un joc dinàmic, desbordant, que ha donat una vida extra al neerlandès. Amb Koeman va jugar 399 minuts i tan sols va marcar un gol. Amb Xavi n'ha disputat 453 i ja en suma sis. I, encara més important, ha marcat gols que donen punts: la victòria a Mallorca (0-1), l'empat al camp de l'Espanyol (2-2) i el triomf al Ciutat de València (2-3).
"N'estem molt contents. Veurem què passa a l'estiu. Si es queda o no dependrà de les possibilitats que tinguem per fitxar", apunten al vestidor. No és la primera vegada que se senten paraules d'elogi. Xavi no ha escatimat comentaris positius cap a Luuk de Jong, a qui ha qualificat reiteradament d'un "exemple", tant a les sales de premsa com a les xerrades amb els jugadors. "És una carta més que tenim. No diria que és un actor secundari. Ell és conscient de les seves qualitats, sobretot en els últims minuts. Ens ha donat molts punts", deia l'entrenador després del partit contra el Llevant. El neerlandès no havia tingut protagonisme en els últims quatre partits de Lliga, fins diumenge. Havia tingut un paper testimonial contra l'Athletic Club (4 minuts), el València (8) i l'Espanyol (2). Al camp del Llevant en va disputar 6. I, en aquests vint minuts escassos en total, Luuk de Jong ha anotat tres gols (Athletic, Espanyol i Llevant).
Al vestidor els agradaria quedar-se Luuk de Jong. És un professional que no falla a cap entrenament, que és puntual en les obligacions i disciplinat amb les dinàmiques d'equip. Algú que accepta el seu rol sense protestar i que sempre que juga ho fa al màxim de les seves possibilitats, tant futbolístiques com motivacionals. Als despatxos del Camp Nou, en canvi, es miren la situació amb més fredor. Quan es va fer la cessió, a correcuita l'últim dia del mercat, no es va incloure cap xifra de compra per part del Barça. Al comunicat, l'entitat parlava d'una "opció de compra lliure". Un concepte que a Sevilla, segons el mitjà Estadio Deportivo, significa un dret de tempteig. En canvi, el Barça desmenteix la informació: "No hi ha res marcat, és una cessió pura i dura fins al final de temporada". Per tant, a l'estiu es torna a la casella de sortida. Si el Barça el vol, haurà de negociar. La diferència és que el jugador s'ha revalorat. Monchi, el secretari tècnic del Sevilla, ho sap i té intenció d'apujar molt el llistó. "Si és així, no es farà cap bogeria per contractar-lo", asseguren al Barça.
El Sevilla vendrà Luuk de Jong aquest estiu
Amb 31 anys, a Luuk de Jong li queda un any de contracte amb el Sevilla. Al Pizjuán, doncs, saben que tenen l'última oportunitat per vendre'l. Segons Transfermarkt, al gener tenia un valor de mercat de 4 milions. Els mitjans andalusos asseguren que el preu s'ha multiplicat i que Monchi ja ha rebut trucades d'alguns clubs per contractar-lo. "És un os dur de rosegar. A Monchi no se li pren el pèl fàcilment", asseguren des de la direcció esportiva.
Lluny queda aquell mes de gener, quan el Barça i el Sevilla havien pactat la cessió de Luuk de Jong al Cadis per alliberar una fitxa a la plantilla culer. El neerlandès no va voler marxar. El seu sisè sentit li va dir que tard o d'hora podria tenir l'oportunitat al Camp Nou. I no va fallar: ha acabat sent un salvavides al Barça. I ara serà un jugador a qui el Sevilla vendrà al millor postor. Coses del futbol.