La Masia

El test per ser el primer alumne avantatjat de Hansi Flick

Amb l’inici de la pretemporada, els joves del Barça Atlètic busquen fer-se un lloc al primer equip

Guillem Delso
4 min
2150735353

BarcelonaEl Barça ha començat la pretemporada sota mínims. Amb la major part de la plantilla de vacances per l'Eurocopa i la Copa Amèrica, el gruix dels futbolistes amb qui pot comptar Hansi Flick en els seus primers dies com a tècnic blaugrana són del Barça Atlètic. Però després del gran any del filial blaugrana i amb la dificultat del primer equip per poder fer cap fitxatge, la pretemporada es presenta per als joves com una immillorable oportunitat per convertir-se en el Fermín López del tècnic alemany. És a dir, en un alumne avantatjat similar al que el futbolista andalús va ser per a Xavi Hernández fa un any.

Fermín va convèncer Xavi a la pretemporada del curs passat. Després de passar sense pena ni glòria per La Masia i brillar en una cessió al Linares de 1a RFEF. Un any més tard, ha estat el segon màxim golejador del Barça a la Lliga, s’ha guanyat un lloc fix a la primera plantilla i ha estat convocat per a l’Eurocopa i els Jocs Olímpics. Ara, els jugadors del Barça Atlètic s'emmirallen en Fermín i busquen repetir el seu camí

El forat del mig del camp

Amb la situació actual de la plantilla, la principal finestra d’oportunitat per als joves sembla ser el mig del camp. Les lesions de Gavi, Pedri i Frenkie de Jong, la incògnita d'Oriol Romeu i Sergi Roberto i la convocatòria de Fermín per als Jocs Olímpics deixen Gündogan com l’únic migcampista en plenes condicions. I l’alemany encara trigarà a incorporar-se perquè després de ser eliminat de l’Eurocopa, tot just ara comença les seves vacances.

El primer a la llista dels joves és Marc Casadó. El capità del filial el curs passat ha renovat fins al 2028 i formarà part del primer equip. Va arribar al Barça fa vuit temporades i, amb treball i humilitat, ha superat els esglaons del planter fins a arribar al primer equip. La seva posició habitual és la de pivot, però amb Rafa Márquez també ha jugat de lateral dret, una polivalència similar a la de Sergi Roberto que pot ajudar Casadó a consolidar-se al primer equip. 

Marc Casadó durant un partit amb el primer equip a l'estadi de l'Atlètic de Madrid

També hi ha esperances posades en dues de les revelacions del curs passat al Barça Atlètic. Unai Hernández és un migcampista que també pot jugar d’extrem esquerre i que va signar 10 gols i 5 assistències amb el filial. A banda de gol, té molta qualitat i està treballant en l’aspecte físic per poder competir a l’elit. 

L’altra gran revelació va ser Marc Bernal. De la generació de Lamine Yamal i Pau Cubarsí, el migcampista nascut a Berga va saltar del cadet A al filial en un estiu. El seu físic (1,90 m) sorprèn i el converteix en un perfil diferent. Bernal té criteri amb pilota i arribada de segona línia, ha marcat 2 gols i ha repartit 6 assistències amb el Barça Atlètic. Tant Hernández com Bernal fa només una temporada que són al filial. Si no convencen Flick a la pretemporada, seran dos dels líders del Barça Atlètic i podrien alternar-ho amb entrenaments i convocatòries al primer equip.

Finalment, cal tenir en compte el nom de Noah Darvich, compatriota de Hansi Flick que va fitxar pel Barça el curs passat. En el seu primer any li ha costat adaptar-se i no ha tingut continuïtat al filial. Tot i això, al club hi ha total confiança en Darvich, a qui es va fitxar pagant 2,5 milions d’euros i té una clàusula de 100 milions. El pas més lògic per a Darvich seria consolidar-se al filial, però la via alemanya de Flick pot fer que se salti algunes etapes. 

Darvich durant la seva presentació. Té contracte fins al 2026.

Faye, amb un peu dins i un fora

Un altre forat s'ha obert a l'eix de la defensa. La lesió d'Araujo, la participació de Cubarsí als Jocs Olímpics i la necessitat d'ubicar Kounde al lateral dret donen una nova oportunitat a Mikayil Faye. El central senegalès ha estat indiscutible en el seu primer any al filial i va estar a punt de sortir del Barça al principi del mercat de fitxatges. Finalment, s'ha quedat a la disciplina blaugrana i ha començat la pretemporada amb Flick. És un central amb unes condicions físiques privilegiades, la qual cosa encaixa amb la idea futbolística del tècnic alemany, però amb marge de millora en l'aspecte tàctic. Tot i frenar-se la seva venda al Porto, Faye segueix tenint cartell a Europa, on hi ha diversos equips interessats. La situació esportiva i econòmica del club decidirà el destí de Faye el pròxim curs.

Mikayil Faye en una imatge d’arxiu.
stats