La justícia acorrala Sandro Rosell
Entre els cinc detinguts en una operació contra el blanqueig de capitals i el crim organitzat també hi ha la dona de l'expresident del Barça, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, Shahe Ohannessian i Joan Besolí
BarcelonaSandro Rosell ha passat aquesta última nit a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona. Després de ser detingut ahir dimarts a les 08.00 h al seu domicili acusat de blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal, l’expresident del Barça viatjarà aquesta tarda, cap a les 16.00 h, cap a Madrid, on dijous passarà a disposició judicial a l’Audiència Nacional i declararà davant el jutge en el marc de l’operació Rimet, el nom d’un expresident de la FIFA.
La investigació sobre Rosell, que va acabar amb quatre detinguts més a Catalunya i Andorra, és una ramificació d’una causa molt més àmplia que dirigeix la justícia dels Estats Units sobre els casos de corrupció de la FIFA. Tal com va avançar l’ARA al febrer, l’FBI va reclamar mitjançant una comissió rogatòria informació sobre Rosell a la justícia espanyola. El nom de l’expresident apareixia al costat del d’altres dirigents de la FIFA, com Julio Rocha o Rafael Esquivel, en una investigació de la fiscalia nord-americana sobre “delictes de blanqueig de capitals, frau electrònic i altres”. La policia judicial espanyola ja va realitzar dos escorcolls en dues seus diferents de Rosell, i hi va clonar diferent material informàtic que es va enviar posteriorment als Estats Units.
Un any després, l’operació s’ha fet a gran escala, amb el focus mediàtic ben planificat i amb escorcolls en nou llocs diferents de Barcelona, Corçà (Baix Empordà), la Seu d’Urgell i Andorra. Abans de les 08.00 h els dispositius policials de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional estaven preparats als nou punts escollits per portar a terme els escorcolls. A les 21.00 h Rosell abandonava el despatx que té al carrer Duquessa d’Orleans de Barcelona, després de l’últim dels tres escorcolls que va haver de presenciar i en els quals els agents es van endur documentació i arxius informàtics.
L’Audiència Nacional investiga si l’expresident blaugrana forma part d’una presumpta xarxa de cobrament de comissions irregulars obtingudes gràcies a la venda de drets d’imatge de la selecció brasilera de futbol, al capdavant de la qual hi hauria, presumptament, Rosell i Ricardo Teixeira, expresident de la Confederació Brasilera de Futbol, que sempre ha mantingut una estreta relació personal amb l’expresident del Barça. Segons fonts amb accés a la investigació, els drets audiovisuals de la selecció brasilera es van vendre a una empresa de Qatar que va desviar fins a 15 milions d’euros a Suïssa que, a través de diferents societats pantalla, van acabar als comptes d’Andorra de Teixeira i Rosell, des d’on es blanquejaven els diners.
La jutge Carmen Lamela, que ha dirigit la investigació des del jutjat central número 3 de l’Audiència Nacional, a través de diferents comissions rogatòries va demanar dades sobre els comptes que Rosell té a Andorra, i les autoritats andorranes van facilitar la informació requerida. De fet, la policia andorrana va col·laborar durant el dia d’ahir en l’operació, ja que un dels detinguts va ser Joan Besolí, exconseller de Finances del Comú de Sant Julià de Lòria entre els anys 2011 i 2015 i propietari d’una empresa de comptabilitat (de la qual Rosell és soci), que va ser la que va tramitar la residència passiva a Andorra de Ricardo Teixeira.
Bonus Sport Marketing
Els altres tres detinguts en l’operació són l’esposa de Rosell, Marta Pineda –que va ser posada en llibertat amb càrrecs ahir a la tarda–, Shahe Ohannessian i Andreu Ramos. Pineda va abandonar el domicili familiar a primera hora del matí en direcció a una masia de Corçà, on es va dur a terme un escorcoll. Ohannessian és un excompany d’estudis de Rosell, d’origen libanès, a qui l’expresident del Barça va vendre l’empresa Bonus Sport Marketing l’any 2011. Tots els detinguts, menys Pineda, viatjaran a Madrid per declarar.
L’empresa està vinculada al món de l’esport i, per evitar incompatibilitats amb el seu mandat al Camp Nou, Rosell va desprendre-se’n uns mesos després d’accedir a la presidència. Inicialment va assegurar que la venda s’havia de fer a una empresa egípcia però que la Primavera Àrab va fer enrere els possibles compradors. Així, el juny del 2011 va deixar de ser-ne administrador únic, tot i que la seva dona va continuar sent-ne apoderada fins al febrer del 2013, tres anys després de la victòria electoral al Barça. Mentre Rosell va administrar BSM, aquesta companyia va treballar amb múltiples i diversos actors del panorama estatal i internacional, des de la Confederació Brasilera de Futbol fins a la Federació Espanyola de Bàsquet i l’Acadèmia Aspire de Qatar. Finalment, el cinquè detingut va ser Andreu Ramos, amic personal de l’expresident, un ramader de carn ecològica d’Alàs que hauria estat implicat en l’operació.
La jornada d’ahir va ser molt llarga per a Rosell, tot i que va mostrar-se aparentment tranquil quan va deixar-se veure en públic, tant a la sortida com a l’entrada dels diferents escorcolls que es van fer durant tot el dia. El primer, a les 08.00 h a casa seva. Durant pràcticament 10 hores, l’operació es va centrar en el domicili particular de l’expresident, un edifici de cinc plantes al carrer Déu i Mata de Barcelona. El desplegament policial era gran, amb diferents furgonetes i vehicles de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Rosell va sortir quan faltaven pocs minuts per a les 18.00 h cap al segon destí. Ho va fer somrient en un vehicle blanc cap a la part alta de Barcelona, a la seu de BSM, l’empresa que suposadament ja no li pertany. Allà, al carrer Maó, va estar-s’hi menys d’una hora, acompanyat sempre del seu advocat, Pau Molins. A les 19.00 h es van traslladar cap al tercer punt, on ja s’esperava la Guàrdia Civil: unes oficines al carrer Duquessa d’Orleans.
Molins va assegurar que l’expresident del Barça estava “bé” i “sorprès” pel que va passar durant la llarga jornada d’ahir. “No té res a amagar”, va afegir l’advocat davant dels mitjans concentrats davant l’edifici propietat de Rosell, i va explicar que a l’expresident se li imputen dos delictes: un de relacionat amb la venda de BSM i el segon amb la titularitat d’un compte a Andorra. Sobre el primer, va assegurar que el traspàs de l’empresa a Ohannessian va ser totalment “transparent”, mentre que el compte bancari andorrà “està regularitzat”. Molins va assegurar que els fets que s’imputen a l’expresident són del 2007 i el 2011, quan es va realitzar la venda de BSM al soci libanès. Llavors, Rosell ja havia accedit a la presidència escombrant tots els rivals a les eleccions per succeir Joan Laporta.
Mentre Rosell era al seu domicili, va aparèixer el directiu del Barça Pau Vilanova, una figura molt lligada a l’expresident, una de les persones que es poden considerar del seu cercle més íntim. Vilanova va irrompre a Deu i Mata cap a les 16.30 h i tant ell mateix com Molins van descartar la seva implicació en l’operació. L’explicació que van donar és que l’actual membre de la junta de Josep Maria Bartomeu té una empresa a l’edifici de Rosell. “Pau Vilanova no té res a veure amb això, i això no té res a veure amb el Barça”, va dir Molins. En aquest sentit, el mateix club blaugrana va evitar fer cap declaració sobre la situació que viu Rosell, tot i admetre que la imatge de l’entitat quedarà tacada pel que va passar ahir. A més, fonts oficials del club van assegurar que els fets que s’imputen a Rosell són anteriors a la seva presidència.
El Brasil com a origen
El cas Rimet és l’última de les investigacions en les quals està implicat Rosell, que té un procés administratiu i penal obert al Brasil, una querella per espionatge industrial de Mediapro i una petició de cinc anys de presó de la fiscalia en el cas Neymar. Moltes carpetes obertes: algunes de derivades de la seva presidència al Barça, i d’altres de la seva etapa d’empresari i dels forts llaços que tenia amb la selecció brasilera, Nike i Teixeira. Tal com va explicar l’ARA el 2013, el 2006 Rosell va arribar a un acord amb la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) per encarregar-se de l’organització d’una vintena de partits amistosos del combinat sud-americà. Rosell va presentar al llavors president Teixeira una oferta que doblava el que es pagava per cada partit de la 'seleção'. Teixeira va demanar cobrar per avançat el 50% d’aquest acord i Rosell va buscar el capital necessari per a aquesta operació a l’Aràbia Saudita. L’empresa International Sports Events (ISE) –de les illes Caiman però que pertany al hòlding saudita Dallah Albaraka– va aportar aquests diners a canvi d’una part del benefici posterior i va proposar la creació de l’empresa Uptrend Development –amb seu fiscal a Nova Jersey (EUA) però sense cap tipus de seu física– per comercialitzar els partits amistosos del Brasil.
Aquestes operacions sempre han estat sota la lupa de les autoritats brasileres i, des de fa anys, arran dels casos de corrupció de la FIFA, les persegueix l’FBI. Ara tenen noves ramificacions que passarien per Suïssa i Andorra, des d’on es feia el blanqueig de diners, que van portar la jutge a acordar l’embargament preventiu a Rosell de 10 milions d'euros i de més de mig centenar d’immobles per valor de més de 25 milions d’euros.