Barça

Sí rotund dels socis als 1.500 milions de l'Espai Barça

La directiva supera per àmplia majoria el referèndum telemàtic sobre la remodelació del Camp Nou

Imatge virtual de l'Espai Barça
19/12/2021
4 min

Barcelona"Avui és un dia molt més important del que la gent es pensa", coincidien a dir diferents membres de la directiva del Barça a l'inici de la jornada electoral. El referèndum telemàtic per validar el finançament del Camp Nou va aprovar-se per golejada, amb un 87.8% dels vots afirmatius. Un percentatge que, sumat a una participació elevada, molt per sobre de la del 2014, legitima a tots els efectes la junta de Joan Laporta per tirar endavant "el projecte més ambiciós de la història recent del club". Amb el sí, els socis autoritzen la directiva a rubricar una proposta de finançament per un valor màxim de 1.500 milions per, principalment, renovar l'estadi i fer un nou Palau Blaugrana. Si no els falla res, ja podran començar les obres a l'estiu.

Era el resultat previst, però no per això hi havia certs nervis a la cúpula del club, que no tenien clar fins a quin punt el soci s'animaria a votar. Nervis que s'esvaïen així que les dades de participació, actualitzades hora a hora, anaven creixent a bon ritme. Abans de les sis de la tarda ja s'havien emès més vots que ara fa set anys i mig. Al final van ser 48.623, molt per sobre de la xifra que es va assolir ara fa set anys i mig (37.535, un 31,6%). L'escrutini es va fer esperar mitja horeta, però la junta directiva esclatava amb un crit d'eufòria, just abans de la compareixença oficial, quan els deien que el sí havia guanyat per golejada. Aplaudiments i abraçades pels 42.693 vots afirmatius. El no tan sols en va obtenir 5.055 (10,4%). I el vot en blanc no va arribar al miler (875, 1,8%).

Els resultats del referèndum del finançament de l'Espai Barça del 2021

"Ha estat un dia històric", celebrava el president Joan Laporta, en una compareixença final acompanyat de tots els membres de la directiva. Aplaudia el "vot massiu" en el referèndum i destacava que la massa social "havia engrandit el Més que un club". "El Barça ha demostrat de nou la seva vocació democràtica, reforçant el seu model de governança i el seu esperit modern i global". Un discurs que va fer en català, en castellà i en anglès.

Primer referèndum telemàtic

La gran novetat dels comicis era la manera de votar. Per primer cop a la història del Barça es feia servir el format electrònic. Els més de 110.000 socis cridats a les urnes podien emetre el seu vot des de qualsevol punt del món, o bé desplaçar-se fins al Camp Nou per fer-ho de manera presencial. Opció, aquesta última, que van fer servir un grapat força considerable d'electors, sobretot d'edat avançada, que comptaven amb el suport de personal del club per acompanyar-los en la votació. Segons un portaveu del club, van ser al voltant de cinc-centes persones, les que van exercir el dret a vot a l'estadi. El procediment era senzill -per als que estan habituats a la tecnologia-. Primer calia registrar-se en el sistema i, un cop obtinguda una clau de votació, triar entre el sí, el no o el blanc. Després el programa preguntava fins a tres vegades si el soci estava segur de la seva elecció. I, finalment, quedava registrat al sistema. "Els socis han pogut votar amb tota la comoditat i amb totes les garanties", deia Laporta.

Jordi Moix, exdirectiu del Barça en l'era de Bartomeu, i antic responsable de l'Espai Barça, va ser un dels que va anar presencialment al Camp Nou. "Hem votat en família", comentava a l'ARA. Va votar que sí, tot i que posava en dubte les modificacions que havia fet la directiva actual que, en conseqüència, havien fet créixer el preu de les obres fins als 1.500 milions. No era l'únic. Rere la victòria aclaparadora del sí, feia la sensació que un percentatge gens despreciable de socis van donar el vistiplau amb una pinça al nas, d'una banda perquè consideraven essencial reformar l'estadi i el Palau, però de l'altra perquè no veuen gens clar invertir aquesta milionada en el moment actual.

Malgrat les facilitats del vot telemàtic, al final només la meitat dels socis amb dret a vot van participar al referèndum. Una xifra que va generar certa decepció entre una part de la directiva, sobretot la que està més vinculada a l'Espai Barça, que confiaven en assolir percentatges superiors, propers al 70%. "Cal insistir perquè la gent voti", apuntava un membre de la junta després de l'actualització de les dades de les cinc de la tarda. Durant el dia, el club va enviar diferents missatges SMS a la massa social, tant si havien votat com si no, per convidar-los a participar en el referèndum. Una crida que va tenir efecte, sobretot, a primera hora del matí, quan hi va haver un boom de participació. En les dues primeres hores havien votat gairebé un terç del total dels participants.

El nou Espai Barça

El referèndum s'havia concebut, legalment, com la validació d'allò que va votar l'assemblea de compromissaris de l'octubre. És a dir, d'autoritzar la junta a buscar finançament per valor de 1.500 milions per fer el total de les obres. "Actuarem amb eficiència i amb la màxima transparència per aconseguir el millor finançament", destacava Laporta. Però, en realitat, a ulls de tothom era com un nou referèndum sobre el projecte que proposa la junta actual, sensiblement diferent al que havia deixat aparaulat la directiva sortint. En comptes de fer-se nova la primera graderia, s'actuarà principalment sobre la tercera, que s'enderrocarà completament. A més a més, s'instal·larà una anella doble (de dos pisos) de llotges VIP.

El projecte està pràcticament acabat i l'únic gran dubte és saber si es podran compaginar les obres amb els partits a l'estadi o si, finalment, s'ha d'anar una temporada a jugar a Montjuïc. Inicialment la junta havia informat que es jugaria lluny del Camp Nou la temporada 2023/24, però els últims dies han aparegut veus contràries a aquesta opció, sobretot pel cost -uns 40 milions- que costaria habilitar l'olímpic Lluís Companys -vestidors, gespa, il·luminació i graderies suplementàries-. Independentment de si se'n van o no, al club admeten que hi ha “molta pressa” per començar les obres de remodelació, almenys a l'estadi. La intenció és, en comptes de demanar una llicència total per a tot l’estadi, anar sol·licitant petites llicències per actuar en els diferents punts a reformar. Al Barça donen per fet que a l’estiu ja posaran mà a l’obra.

stats