Barça

Els representants que tallen el bacallà al mercat blaugrana

El Barça intenta seduir els agents de futbolistes amb el pagament d’una mitjana de 7,7 milions d’euros anuals en comissions

3 min
Jorge Mendes, representant de João Félix, João Cancelo i Lamine Yamal, entre altres jugadors del Barça, en una imatge d’arxiu del 2017.

BarcelonaQuè tenen en comú Rafa Márquez, Deco i Joao Félix? I Vitor Roque amb Douglas Pereira i Keirrison? El mateix que Braithwaite, Robert Lewandowski i Hansi Flick. Als membres d’aquests tres trios els uneix que van arribar al Barça de la mà de la mateixa persona. Jorge Mendes, els deñ primer grup; André Cury, els del segon, i Pini Zahavi, els del tercer. Són només alguns dels destacats representants que han aconseguit guanyar-se la confiança dels últims presidents blaugranes.

Als despatxos nobles del Camp Nou són conscients que cuidar els agents pot marcar la diferència entre aconseguir o no la firma de les peces més desitjades del mercat. Per aquest motiu, cada cop s’escatima menys en pagaments a agents que poden fer pressió als clubs d’origen per rebaixar els traspassos de determinats jugadors o, en el cas d’aquells que acaben contracte, convèncer-los per escollir el Barça d’entre totes les propostes que els arriben. 

Condicionat per l’escàs marge de fair play tant pel que fa als salaris com als traspassos, el club blaugrana fa temps que es veu obligat a pagar suculentes comissions als representants que, això sí, no sempre acaben suposant un estalvi. Des de la temporada 2012-13 –quan el club va començar a fer públic el detall de quant destina a comissions d’agents–, i fins a la 2022-23, el Barça ha destinat 84,6 milions d’euros en concepte de retribucions a agents esportius. És a dir, que durant aquestes onze temporades ha invertit una mitjana de gairebé 7,7 milions anuals en aquest concepte. Entre la 2012-13 i la 2015-16 va arribar a destinar més de 10 milions anuals als agents. El rècord es va assolir la 2014-15, amb més de 19 milions.

Quant paga cada temporada el Barça als agents de futbolistes?
Dades per temporada en euros

L’últim curs del qual hi ha dades disponibles, el 2022-23, el Barça va tornar a agafar embranzida, quadruplicant la partida destinada l’any anterior al destinar 11,5 milions a les retribucions de diferents representants. És el 66% de la xifra acumulada entre les temporades 2017-18 i 2021-22. El jugador per qui més es va pagar l’estiu de 2022 és Raphinha, aleshores representat per Deco. El portuguès el tenia en cartera a DE20, l’agència creada després d’independitzar-se de Gestifute, el gegant de la representació dirigit per Jorge Mendes. L’actual secretari tècnic blaugrana, per cert, va contractar Paulo Araújo, també de l’entorn de Mendes, com a membre estable del departament de scouting del club. 

El superagent portuguès, que últimament ha estès els seus tentacles sobre el Barça femení, ha participat en prop d’una desena d’incorporacions pel primer equip masculí blaugrana en les últimes dues dècades. Des de Márquez i Quaresma, dos dels primers fitxatges de la primera etapa de Joan Laporta com a president blaugrana, fins als dos Joao (Félix i Cancelo), passant per Deco, André Gomes, Trincao, Nélson Semedo o Adama Traoré. Totes aquestes operacions han costat al club més de 248 milions d’euros. La seva estreta relació amb els últims presidents blaugranes l’ha portat a tenir un paper actiu i propositiu en la planificació de la plantilla blaugrana, que en més d’una i de dues ocasions s’ha cuinat al cèlebre Via Veneto.

Mendes, que va gestionar la venda de Nico González al Porto, també dirigeix el futur d’algunes perles blaugranes, com Alejandro Balde i Ansu Fati. Això sí, no és ni molt menys l'únic representant habitual a les oficines del club. André Cury, l’home que va aconseguir que el Barça pagués 26 milions per tres fitxatges fallits com Keirrison, Henrique i Douglas Pereira, és el representant de Vitor Roque. A Cury el Barça el va arribar a mantenir en nòmina fins al 2020 com a cercatalents amb un contracte de 685.000 euros anuals, deu cops més que la resta, segons Catalunya Ràdio. Treballen a l'ombra tot l'any per aconseguir tallar el bacallà a l'estiu.

stats