Barça

Laporta i Qatar: de qualificar el país de "dictadura islàmica" a fer-hi negocis privats

El president executiu del Barça visita per primer cop un país que va criticar durant set anys arran d'un patrocini pactat per Sandro Rosell

Joan Laporta, en una imatge d'arxiu
3 min

BarcelonaMentre el Barça de bàsquet entrava en combustió per la rescissió forçosa de Nikola Mirotic hores abans del primer partit de la final de la Lliga Endesa, Joan Laporta es deixava fotografiar a Qatar. Al president executiu blaugrana l'han acompanyat durant aquesta sorprenent visita de cap de setmana dos dels directius del club amb els quals té més relació en el dia a dia. D'una banda, el responsable del futbol femení, Xavier Puig, que en l'esfera privada té una relació laboral i d'amistat amb Laporta (comparteixen seu professional a la Diagonal de Barcelona); i, de l'altra, Joan Soler, directiu encarregat del futbol formatiu que va entrar a la junta després de les eleccions del 2021 perquè tenia múscul econòmic per poder fer front a l'aval. En precampanya, va donar suport al precandidat Jordi Farré.

"És la meva primera vegada a Qatar. Estic entusiasmat de ser aquí amb el meu amic Abdullah al-Attiyah. Estic visitant la ciutat [Doha] amb ell. Hem passejat pel centre comercial, que és com un palau, i aprecio molt la seva amistat", diu Laporta en un vídeo que s'ha estès a les xarxes socials. El grava amb el seu telèfon mòbil Khalid Jassem, un periodista esportiu molt ben connectat amb els poders del país, representats en aquest cas concret per Al-Attiyah, president del consell d'administració de Baladi Holding i home fort d'una de les divisions de negoci del grup, Baladi Express, que vol ser una referència del comerç digital al món àrab. Aquest empresari qatarià va assistir a la llotja del Camp Nou en el Barça-Mallorca fa unes setmanes, tal com va immortalitzar en una foto que es va fer pública. El baladi, per cert, és un tipus de formatge suau que es menja a l'Orient Mitjà.

Ja en aquell moment, l'ARA va consultar a fonts relacionades amb la negociació de patrocinis si el vincle documentat de Laporta amb Al-Attiyah tenia relació amb algun acord de futur per al Barça. La resposta va ser que no hi havia res concret sobre la taula, que l'interès perquè la trobada sortís a la llum depenia sobretot dels qatarians relacionats amb Baladi i que és normal que la gent es faci fotos amb el president blaugrana quan visiten la llotja del Camp Nou. Dies més tard, Laporta va volar a l'Aràbia Saudita amb el seu exsoci Pinhas Zahavi i la reacció des de les oficines del club va ser que no hi havia cap acord comercial en marxa amb diners saudites i que el viatge responia a una ronda de contactes a l'Orient Mitjà.

Aquest cap de setmana, després de la citada (i documentada) visita del president i dos directius a Qatar, aquest diari ha tornat a preguntar al Barça, que ha insistit que les reunions amb els emissaris de Baladi Express i l'assistència a actes organitzats per l'empresa a Doha formen part de l'agenda "privada i professional" de Laporta, Puig i Soler. La resposta quadra amb les absències del directiu responsable de l'àrea comercial, Juli Guiu, i de l'encarregat de l'àrea econòmica, Eduard Romeu –ara tindrà més temps per dedicar-li al Barça– en un viatge que, segons els qatarians, serveix per explorar "futures vies de cooperació" amb el club blaugrana. Sense Guiu ni Romeu sembla difícil que aquesta "cooperació" equivalgui a patrocinis. En canvi, el Barça sí que es podria beneficiar indirectament dels acords que Laporta, Puig i Soler negociïn a títol personal si, com van avançar RAC1 i Culemanía, la junta està obligada a avalar sis milions d'euros per evitar sancions de la Lliga per incomplir el pressupost de les seccions.

L'actual mandatari barcelonista va admetre que era la seva primera vegada a Qatar. I és veritat, perquè quan els xeics de l'Al-Sadd van reclamar la seva presència a Doha per negociar la rescissió de Xavi Hernández, a qui havia escollit per substituir Ronald Koeman a la banqueta del primer equip, va enviar Rafa Yuste i Mateu Alemany per fer la gestió pertinent.

Abans d'aquesta plantada, queda la dura posició que Laporta va exhibir envers el patrocini de Qatar Sports Investment (QSI) que la junta de Sandro Rosell va aprovar el 2010, poc després de prendre possessió del govern del Barça. "Que ens expliquin quins pactes ocults hi ha amb Qatar!", denunciava l'advocat barceloní en una entrevista a Jot Down el 2011. Més endavant, en la campanya electoral del 2015, va confessar sospites que l'acord amb l'emirat tenia "interessos ocults" i que no era edificant rebre diners d'una "dictadura islàmica".

Finalment el 2017 va anar més enllà en una entrevista al Nació Digital: "Crec que Qatar ha pagat més del que el Barça ha explicat. Si hi ha un president [Rosell] que en l'exercici del seu càrrec és acusat de cobrar comissions il·legals i de blanqueig de capitals, podria ser el nexe de tot això". Una reflexió que va fer que el club, llavors presidit per Josep Maria Bartomeu, emetés un comunicat de resposta.

stats