Barça

El règim intern de Hansi Flick afecta fins i tot Joan Laporta

El tècnic ha posat ordre al vestidor i s'ha encarregat de cuidar tots els detalls, dins i fora del terreny de joc

El president del Barça, Joan Laporta, donarà explicacions Dissabte. ERIC ALONSO / GETTY

BarcelonaQuan Hansi Flick es va convertir en l'entrenador interí del Bayern de Múnic, a Baviera molts pensaven que el seu càrrec seria efímer. A la roda de premsa de la seva presentació, va sorprendre amb la senzillesa de les seves respostes, com si no notés la pressió, centrant-se en el futbol i deixant de banda tots els aspectes que no podia controlar. Amb el temps va acabar convencent tothom, perquè darrere d'aquell rostre simpàtic s'amagava una persona autoritària, ordenada i amb les idees clares. Algú capaç d'apedaçar aquell Bayern i completar la millor temporada de la història del club, en què va guanyar tots els títols possibles, amb un 2-8 inclòs al Barça.

Van ser aquestes característiques les que més van tenir en compte a l'àrea esportiva del Barça quan necessitaven trobar un relleu per a Xavi Hernández. El president Joan Laporta ja havia rebut bons informes sobre Flick –de fet, el volia fitxar el 2021–, i tant Deco com Bojan van quedar-ne plenament convençuts quan van entrevistar-s'hi. "No només necessitàvem un entrenador diferent, sobretot ens feia falta algú que canviés les dinàmiques", asseguren a l'ARA des de la directiva. És just el que va fer Flick només aterrar a Barcelona. Sense fer soroll, això sí, ja que cal recordar que la idea de la institució va ser protegir el preparador de la mirada pública en un moment crispat per la temporada en blanc, la mala situació econòmica i la truculenta sortida de Xavi. No en va, la seva presentació va arribar al cap de dos mesos d'anunciar el seu fitxatge. 60 dies en què va treballar completament en silenci.

"És una persona molt ordenada que cuida tots els detalls", expliquen des de l'àrea esportiva a aquest diari. Aquest és un atribut que noten els jugadors en sessions de treball ben definides –"l'alemany és sota, cavall i rei", defineixen des del vestidor– i també les persones que orbiten entre la llotja i la ciutat esportiva. Els Laporta, Deco, Masip, Echevarría, Bojan, Yuste i companyia saben que si volen visitar els entrenaments ho han de notificar amb antelació. Així mateix, si tenen intenció d'acompanyar l'equip en qualsevol expedició, han d'evitar anar amb vestit i corbata i optar per una roba més casual. En certa manera, Flick vol que Laporta, el seu avalador plenipotenciari, cridi poc l'atenció quan es deixa veure entre bambolines.

"Et pica amb la mà dreta i t'acaricia amb l'esquerra"

L'entrenador de Bammental va posar-se per primera vegada el xandall del Barça l'11 de juliol, en una sessió d'entrenament marcada encara per l'absència dels futbolistes internacionals. Però tothom ja va detectar que les coses havien canviat. "Està imposant un règim militar", es deien entre ells alguns joves jugadors. No era necessàriament una crítica. L'entrenador demanava màxima exigència a les sessions, augmentava les hores de gimnàs i vetllava perquè tots els exercicis es fessin al peu de la lletra i sense concessions. Rituals que encara manté avui. L'últim exemple, el vídeo que difonia el club on es veia com Pau Víctor i Gavi quedaven estesos a terra, totalment esgotats, després de fer un dels exercicis. Quan Flick se n'adonava, s'hi atansava amb un somriure còmplice per aplaudir-los l'esforç. "Et pica amb la mà dreta i t'acaricia amb l'esquerra", diuen a Sant Joan Despí.

Per a Flick, la disciplina és molt important. I en aquest punt hi entra la puntualitat. A diferència de Xavi o Luis Enrique, que posaven multes si s'arribava tard, l'entrenador alemany ha canviat el sistema de multes econòmiques de Xavi. Si algú arriba tard, directament es queda sense jugar. "Per a mi el respecte és molt important, i si fas tard i tothom t'ha d'esperar, no estàs respectant el grup", justificava ell mateix. Així va ser com Jules Kounde va quedar-se a la banqueta en el desplaçament al camp de l'Alabès. "Per a mi és molt pitjor no jugar", deia Pedri al programa Martínez y Hermanos. La conclusió és lògica venint de professionals per als quals pagar una penyora de tant en tant només fa pessigolles al seu compte bancari.

Flick també té el repte de connectar amb futbolistes gairebé dues generacions més joves que ell, i se n'està sortint. Per exemple, és 42 anys més gran que Lamine Yamal, a qui no ha castigat sense minuts en cap ocasió, però a qui sí que ha enviat algun missatge velat. "Els campions no descansen. I crec que és un bon consell. Si vol ser un gran campió, no podrà descansar gaire", va manifestar en una roda de premsa. Aquesta declaració casa amb la poca tendència de l'extrem de Rocafonda a exercitar-se els dies d'entrenament voluntari.

Resultats esportius a banda, Laporta està convençut d'haver-la clavat amb el fitxatge de Flick i li ha donat tot el poder al vestidor. Al seu torn, el tècnic també s'ha guanyat el respecte del club. Ha canviat el tracte amb els jugadors, amb els treballadors, amb la cúpula esportiva i amb el mateix president, amb qui conversa sempre abans i després dels partits. "És pragmàtic, no li agrada fer volar coloms. Parla de les coses que pot controlar o en què pot tenir incidència. Les que no estan al seu abast, les evita", afirmen a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.

stats