El retorn frustrat de Messi al Barça: així han actuat els principals implicats
L'argentí, escarmentat pel trauma del 2021, no ha volgut esperar el Barça i jugarà a l'Inter de Miami
BarcelonaUn sector important del barcelonisme, format majoritàriament per joves que han crescut amb els gols i l'enorme ascendent de Leo Messi a la gespa, plora avui que el davanter de Rosario finalment no hagi tornat al Barça. Era un desig genuí i nostàlgicament català que cada diumenge desembocava en crits de "Messi, Messi" al minut 10 dels partits celebrats al Camp Nou. Des de la llotja presidencial, determinats altaveus i el vestidor també s'alimentava aquest anhel. Els directius perseguien reparar el traumàtic comiat del 2021 i alhora eixugar el malmès compte de resultats amb el fitxatge més mediàtic possible, mentre que Xavi Hernández somiava amb dirigir des de la banqueta el last dance del seu excompany més talentós. Però la realitat econòmica de la institució continua sent tan crua que tot plegat depenia d'un serial que el principal protagonista ha decidit desactivar per evitar disgustos.
Leo Messi volia tornar al Barça
La primera peça d'aquest qui és qui sobre un retorn frustrat és el set cops Pilota d'Or. Com reconeix a l'entrevista conjunta a Mundo Deportivo i Sport, l'il·lusionava tornar al Barça i treure's l'espina clavada des de l'agost del 2021, quan va haver de fer les maletes per anar-se'n a París a contracor. El seu desig –i el de la seva família més propera– no era postureig. Així ho demostren els missatges de sondeig que el futbolista li enviava a Xavi ja abans del Mundial de Qatar, després del qual fins i tot es va arribar a comprometre a seguir al PSG, projecte finançat pel citat emirat àrab. Però un nou fracàs a la Champions va fer saltar pels aires tota l'harmonia, fet que va reactivar la possibilitat de tornar a Barcelona. En aquest punt, les comunicacions amb Xavi van anar a més. "Li comentava si de veritat volia que tornés", sosté el futbolista. Sí, era veritat. I, segons les informacions que rebien dels despatxos, era també possible. La història, però, continuarà a Miami.
Xavi Hernández i el pla de viabilitat
L'entrenador del Barça ha sigut un dels que més han remat a favor del retorn de Messi. Estava convençut amb l'encaix futbolístic de l'argentí en una plantilla en construcció i tenia notícies que la Lliga, un cop acceptés el pla de tresoreria per als pròxims dos exercicis, donaria llum verda a l'operació. Optimista de mena, el vallesà, que no està obligat a conèixer fil per randa la normativa de control econòmic, confiava que els números sortirien perquè el club pogués fer una proposta en ferm al seu excompany, cosa que no era incompatible amb dir públicament, una vegada confirmat l'adeu de Busquets, que el fitxatge prioritari de l'estiu no era Messi, sinó un pivot de primer nivell com Zubimendi o Kimmich. Sigui com sigui, i en paral·lel a la negociació del seu nou contracte, que no està tancat, Xavi desitjarà que Ilkay Gündogan sí que tingui la paciència que Messi ha preferit no tenir. Necessita talent al mig del camp del seu equip.
Mateu Alemany només ha hagut d'esperar
"Quan es resolgui el tema de Messi, donarem totes les explicacions que calguin". Són paraules de l'executiu mallorquí abans del Celta-Barça que va tancar la temporada oficial diumenge passat. Unes declaracions profètiques de la persona que tant ara com fa dos anys menys viable veia encabir un nou acord amb l'argentí en un context de crisi econòmica i sense possibles palanques per finançar fitxatges. Alemany sabia que el pla de viabilitat era una cosa i la lluita per guanyar fair play, una altra; i que per aspirar a Messi en aquest context l'única possibilitat real que hi havia era vendre futbolistes i rebaixar massa salarial, dues receptes que necessiten temps quan el mercat ni tan sols ha obert la finestra. Per això, veient que no hi havia cap possible traspàs a la vista, només ha hagut d'esperar. Internament, el director de futbol, que ara sí que es posarà a treballar de valent per fer tots els deures que té en cartera, sempre ha deixat el tema Messi en mans de Laporta.
Joan Laporta volia reparar la història
"No us podeu imaginar com n'és de naïf, el president", diu una persona molt ben relacionada en el dia a dia amb Laporta, que ha alimentat el retorn de Messi durant setmanes tot i conèixer perfectament la dificultat que suposava inscriure el seu contracte, per modest que fos. També el seu vicepresident esportiu, Rafa Yuste, ha remat en aquesta direcció. Tots dos van quedar molt tocats amb el trist desenllaç de l'agost del 2021 i han volgut transmetre de portes endins, a través dels canals més pròxims a la junta, i amb l'ajuda de l'aconseguidor Alejandro Echevarría, que tornar a vestir l'argentí de blaugrana era possible si el famós pla de viabilitat era acceptat. Però els plans necessiten marge per començar a aplicar-se i, en aquesta línia, Laporta va demanar paciència dilluns a Jorge Messi per accelerar l'operació sortida, una part vital de la projecció econòmica d'un Barça en pèrdues operatives. Conscient de la dificultat, i també del precedent del 2021, el pare del futbolista va descartar donar més temps i, en connivència amb el seu fill, va activar la via Miami per sobre dels milions de l'Aràbia Saudita.
Javier Tebas, ferm amb la normativa
Si Messi no ha tornat al Barça és perquè no ha volgut exposar-se als capritxos del mercat de fitxatges perquè el club aconseguís marge salarial per inscriure el seu contracte. I si això ha passat és perquè l'entitat té problemes per complir el reglament de control econòmic de la Lliga, que ara mateix, i malgrat el famós pla de viabilitat aprovat, l'obliga a registrar nous jugadors sota la norma del 40%, ja que supera el límit salarial establert. El president de la patronal, Javier Tebas, havia mantingut un to amable quan li preguntaven per recuperar Messi per a la competició espanyola, però això no l'ha eximit d'instar Laporta a complir la llei vigent.