Barça

Per quants milions vendria el Madrid Lamine Yamal i Fermín López?

Els blancs han ingressat 465 milions per joves formats a La Fábrica, el doble del que ha facturat La Masia des del 2006

Fermín López i Lamine Yamal celebrant un gol contra el Xakhtar.
26/10/2023
3 min

BarcelonaFins fa pocs mesos, Fermín López i Marc Guiu –Lamine Yamal no tant– eren autèntics desconeguts per al gruix de l’afició del Barça. Nascuts entre el 2003 i el 2007, ja saben què és marcar amb el primer equip i, com Pablo Gavi i Alejandro Balde, collita del 2004 i 2003, respectivament, somien amb consolidar-se i ser protagonistes en partits com el clàssic d'aquest dissabte. A Montjuïc, algun d’ells podria tenir minuts davant un Reial Madrid amb un model de planter força diferent del blaugrana. I això que els dos clubs van inaugurar amb ben pocs mesos de diferència, entre 2005 i 2006, les seves actuals ciutats esportives. La titularitat més probable en el Barça-Madrid és la de Fermín, decisiu en la visita del Xakhtar d'aquest dimecres.

Les vendes més cares de La Masia i La Fábrica
Les 10 vendes més cares que han fet el Barça i el Reial Madrid de jugadors formats als respectius planters

Avui, la de Joan Gamper i la de Valdebebas són dos dels centres de formació de talent més destacats i reconeguts del món. Això sí: els dos clubs n’estan traient rèdits ben diferents. El Reial Madrid fa anys que monetitza el talent format a La Fábrica i demostra que el planter també pot convertir-se en una interessant font d’ingressos. En canvi, el Barça, que històricament ha prioritzat donar oportunitats als joves formats a casa, no n'ha tret tant profit econòmic. Les dades que es desprenen d’un informe elaborat per l’ARA, que ha tingut en compte les sortides de jugadors dels respectius primers equips i filials que han passat per Valdebebas i la Ciutat Esportiva Joan Gamper, ho confirmen: el Reial Madrid ha facturat 465 milions d’euros per 66 joves, el doble que els 232 milions que el Barça ha ingressat per 44 jugadors.

Que el Madrid tingui el planter que més futbolistes aporta a les cinc grans lligues europees, (44, seguit pel Barça, amb 40), segons un estudi del Centre Internacional d’Estudis de l’Esport (CIES), és una altra dada que confirma l’estratègia del club blanc. Els madrilenys han facturat 86 milions per Morata, 43 per Hakimi, 30 per Reguilón i Marcos Llorente, 25 per Jesé, 20 per Raúl de Tomás, gairebé 15 per Mayoral i Negredo, 13,5 per Óscar Rodríguez, 12,5 per Hermoso i 11 per Mascarell i Diego Llorente. La majoria d’ells no tenien lloc al primer equip. 

El Barça només ha aconseguit vendre per 10 o més milions 8 dels 44 jugadors analitzats: Pedro va marxar per 27 milions, Thiago per 25, Ilaix Moriba per 16, Cucurella per 13,8, Carles Pérez i Deulofeu per 13, Bojan per 12 i Adama Traoré per 10. L’estiu passat, els traspassos de Nico González i Abde per més de 16 milions, en conjunt, van aportar oxigen a uns comptes tensionats per l’elevat deute i pels problemes per inscriure jugadors.

Xavi dona més oportunitats al planter que Ancelotti

La filosofia que mantenen els dos clubs respecte als seus planters està perfectament personificada pels entrenadors. “Tenim talent i només se li ha de donar confiança. Com van fer amb mi en el seu dia, amb 18 anys em van donar confiança i ara, quan veiem que hi ha un xaval que està preparat, cap al camp”, va explicar Xavi després d’assistir al sonat debut de Marc Guiu. En els gairebé dos anys naturals que fa que ocupa el càrrec, el tècnic ha fet debutar una dotzena de jugadors criats a La Masia. Akhomach (Vila-real), Sanz (Mirandés), Pedrola (Sampdoria), Mármol (Las Palmas) i Riad (Betis) ja no són al club, però dels altres set, ja n’hi ha tres que s’estan consolidant a la dinàmica del primer equip (Iñaki Peña, Lamine Yamal i Fermín). I els altres quatre esperen el seu moment. Com li va passar a Guiu. 

“La diferència que veig de la meva generació a aquesta és que volen jugar. No estan espantats. A la meva època potser ho estàvem més, a ells els veig amb ganes i amb cara que és el seu moment”, va insistir Xavi, que va deixar clar que no tenia problemes a l’hora de mirar quines solucions pot trobar a casa i encomanar-se a la canalla sempre que ho necessiti. “Ben al contrari, tenim una generació molt bona i l’hem d’aprofitar”, va reivindicar el tècnic blaugrana, que davant del Xakhtar Donetsk va convocar una dotzena de jugadors del planter. “En els millors Barça de la història sempre hi ha hagut molta presència del planter, és un orgull”. 

A la casa blanca, el discurs és diametralment oposat. En la seva segona etapa com a tècnic blanc, des del juny del 2021, l’entrenador italià ha fet debutar nou jugadors del filial. Ara bé, només dos (Álvaro Rodríguez i Miguel Gutiérrez) han arribat a participar en més de 30 minuts i només tres continuen al filial del club blanc. Aquest curs, Ancelotti encara no els ha donat cap oportunitat. La venda, l’estiu passat, de les últimes tres grans perles del Castilla, Arribas, Blanco i Dotor, per 13 milions d’euros, planteja un dubte de ciència-ficció: per quants diners vendria el Madrid Lamine Yamal, Fermín i Guiu?

stats