El propietari de la clau de la caixa forta del Barça: "És invisible"
Ferran Olivé, el tresorer del club, ha agafat més importància amb les dimissions d'Eduard Romeu i Maribel Meléndez
Barcelona"És una persona invisible", explica a l'ARA un individu amb poder als despatxos del Barça. "És milionari i es dedica a ser ric. Quan va entrar al Barça ja ho era, i ara aquí s'ho passa bé. És un tio al qual se'l veu molt poc, i no té tracte amb els treballadors del club", afegeix la mateixa font. Parla de Ferran Olivé (Barcelona, 1958), el tresorer del Barça i la figura de l'entitat que més s'acosta a la d'un CEO des que Ferran Reverter va dimitir el febrer del 2022 i Joan Laporta es va autodenominar president executiu. "Segurament, ell no voldria ser el CEO", puntualitza.
La sortida de Reverter, precisament, va impulsar la rellevància d'Olivé en el dia a dia del Barça. Va passar de ser el tresorer de la junta directiva a estar directament per sota de Laporta en l'estructura executiva del club. Ara, amb la dimissió del vicepresident econòmic, Eduard Romeu (i la decisió de Laporta de no rellevar-lo), sumada a la sortida de la directora corporativa, Maribel Meléndez, la seva importància encara ha fet un pas més. Prèviament, ja va ser qui va avalar juntament amb Laporta per inscriure jugadors a la Lliga de Javier Tebas els estius del 2022 i el 2023.
"És el conseller dels temes econòmics de Laporta", segueixen explicant des d'Arístides Maillol. De fet, des de fa temps Olivé, que no tenia una relació fluida amb Romeu, és una de les persones del Barça que s'està encarregant de buscar nous inversors per a Barça Vision, sobretot després de l'impagament de Libero. A més, també treballa perquè els números quadrin el millor possible en el fair play econòmic del Barça, que viurà un nou episodi del trencaclosques aquest estiu. L'encarregat de fer-ho abans, el director de futbol Mateu Alemany, va marxar l'any passat.
Una altra mostra de la confiança de Laporta en Olivé és la gran quantitat de càrrecs que té en les diverses societats que el club ha impulsat per trobar noves vies d'ingressos: conseller de Barça Innovation Hub (el desenvolupament tecnològic del club), de Bridgeburg Invest (engloba els actius digitals de Barça Vision) i de Locksley Invest (creada per executar la venda del 25% dels drets audiovisuals de la Lliga a Sixth Street durant els pròxims 25 anys); conseller i vicepresident de Barcelona Licensing & Merchandising (la venda al detall del club), i administrador mancomunat de Sudburylane (una societat preparada per si el Barça decideix executar una nova palanca).
Olivé, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona, va entrar a la junta de Laporta gràcies a haver sigut una de les persones que va aportar avaladors perquè poguessin prendre possessió del càrrec després de guanyar les eleccions. El barceloní és president del grup de gestió en assistència sociosanitària referent en salut mental Hestia Alliance, que va ser venut per uns 100 milions d'euros a la multinacional alemanya Median Kliniken el juliol del 2023.
Manel del Río, el garant de les finances que té un anglès de primer ministre
Però qui més ha vist com ha crescut la seva importància al club amb les últimes sortides de l'aparell econòmic del Barça és Manel del Río, que ha passat a ocupar el buit que va deixar Maribel Meléndez malgrat mantenir el càrrec de director de finances. "Quan va entrar al Barça era com un doble de la Maribel, però s'ha convertit en una gran sorpresa", expliquen de Del Río des del club a aquest diari. "Està hiperformat [llicenciat en negoci internacional per la Universitat de Nottingham, diplomatura de negocis a la Xina a la Universitat de Pequín i màster d'administració internacional a Esade], és elegant i té un anglès perfecte, típic de primer ministre anglès, utilitza els tempos exactes", afegeixen.
A més, des del club es considera que Del Río és molt conscient de quina és la seva feina i que la fa de "forma coherent, sense presses". També destaquen que "és pragmàtic i no té aspiracions d'anar ascendint en el poder del club". La seva arribada al Barça va tenir lloc el setembre del 2022 i, des d'aleshores fins aquest mes de febrer, havia estat el segon de Maribel Meléndez, l'executiva de més rang. La seva feina anterior al Barça va ser a Royal Talens, una companyia del sector de la pintura, en la qual des del 2018 va fer de director financer.
El millor desenllaç econòmic a curt termini: arribar a la final i perdre-la
L'economia del Barça encara està amb l'aigua al coll, però en alguns aspectes la situació ha millorat respecte a l'inici del mandat de Laporta. "Fa uns mesos, quan quedaven una setmana o quinze dies perquè els treballadors cobressin, encara no sabíem si els podríem pagar el seu salari. Ara ja no patim per això", exposen des de l'entitat blaugrana.
De totes maneres, hi ha molts fronts oberts, i són tres els que determinaran la salut dels comptes del club el 30 de juny: l'arribada o no de nous inversors a Barça Vision, la venda de futbolistes i la trajectòria esportiva de l'equip de Xavi. En aquest últim sentit, fonts del club apunten que, per a l'economia del Barça a curt termini, el millor seria que l'equip arribés a la final de la Champions League i la perdés. Aquesta fita suposaria uns ingressos grandiloqüents i, a més, la caixa blaugrana s'estalviaria les copioses primes pactades amb els jugadors en cas de consecució del títol. Si el Barça elimina dimarts el París Saint-Germain, obtindrà automàticament 12,5 milions d'euros. Si és subcampió, 15,5 més. Si és campió, 20 més.