Barça

La presumpta estafa que portarà Laporta a declarar als jutjats

El president del Barça haurà d'exercir com a testimoni el 2 de juliol en la instrucció del cas Albert Ramos

Joan Laporta haurà de declarar com a testimoni en el cas Albert Ramos.
29/05/2024
3 min

BarcelonaLa història que va destapar l'ARA el 5 de maig del 2023 comença en una seu de Bankinter. El tenista Albert Ramos s'asseu davant d'una de les treballadores del banc, que li ven les suposades bondats d'un contracte de préstec amb CSSB Limited, la societat que va dirigir Joan Oliver, exdirector general del Barça. En aquesta mateixa trobada, a Ramos se li mostra un document que informa que en l'operació també hi participen l'actual president del Barça, Joan Laporta; el vicepresident esportiu, Rafa Yuste, i el tresorer durant el primer mandat de Laporta, Xavier Sala i Martín.

Amb aquests noms sobre la taula, la treballadora de Bankinter aconsegueix convèncer Ramos, que el 15 de febrer del 2016 firma el contracte de préstec de 100.000 dòlars a favor d'Oliver com a representant de CSSB Limited. La recompensa per al tenista català havia de ser una remuneració del 6% d'interès anual a liquidar trimestralment i la devolució del capital inicial quan finalitzés el contracte el 2019. Però Ramos només acabaria percebent 6.000 dòlars d'interessos (repartits en quatre trimestres) i mai recuperaria el capital inicial.

Aquesta visió dels fets, que l'ARA ha pogut conèixer de fonts judicials, és la que va portar al tenista de 36 anys a interposar una denúncia per presumpta estafa el 5 de juliol del 2023, per la qual Joan Laporta, Rafa Yuste i Xavier Sala i Martín hauran de declarar com a testimonis el 2 de juliol després que ho sol·licités l'acusació, com va avançar SER Catalunya i ha pogut confirmar aquest diari.

El tenista Albert Ramos.

Des del maig del 2023, quan l'ARA va destapar la notícia, hi ha hagut una novetat important: el digital El Confidencial va mostrar la condició de Laporta de soci de CSSB Limited el 2017, quan va firmar un document en nom d'aquesta societat. D'altra banda, Core Store, l'altra societat que va participar en aquest tipus d'operacions de contractes de préstec, va tenir Laporta com a administrador solidari i accionista entre el 2011 i el 2019. De fet, fins al 2019 la societat va estar domiciliada a l'avinguda Diagonal, 469, la seu del despatx de Laporta.

Joan Oliver i la treballadora de Bankinter, que ja van declarar com a investigats en aquesta causa, van argumentar, segons expliquen fonts coneixedores dels fets a aquest diari, que en cap moment va haver-hi una intenció d'estafar a ningú i que simplement es va tractar d'un negoci que va sortir malament com tants d'altres. Quan l'ARA va destapar el cas, Oliver va dir a aquest mitjà: "Vam oferir-li [a Albert Ramos] una manera de pagar-l'hi, això, i trobarem una forma de resoldre-ho". Però un any després el cas està lluny de solucionar-se.

Es reobre la causa per la via penal

L'Audiència Nacional ha reobert la causa penal que havia arxivat la jutgessa d'instrucció després que les dues parts no es posessin d'acord per arribar a un pacte. La reobertura del cas ha tingut lloc després que Hisenda comencés una investigació paral·lela sobre possibles irregularitats fiscals de la societat Core Store SL, vinculada a CSSB Limited. Core Store SL i CSSB Limited (té la seu a Hong Kong) van buscar inversors a canvi de rendibilitats i Ramos no és l'únic que s'hauria vist perjudicat per aquestes operacions.

A un altre tenista català d'elit presumptament se li deurien 50.000 euros i a un individu anònim, 450.000, d'unes operacions que també s'haurien signat amb el propòsit de rebre un interès del 6% anual. Així, és probable que hi hagi noves denúncies. A principis del 2023, Laporta i Oliver van arribar a estar investigats per estafa agreujada per la gestió de CSSB Limited, però la causa es va arxivar per un acord econòmic extrajudicial. Les diligències s'havien obert, segons va explicar El Confidencial, per presumptament haver-se quedat els diners de tres prestadors, que es van querellar contra l'actual president del Barça i Oliver.

Els vincles entre el Reus Deportiu i el Barça

CSSB Limited és la societat que va controlar més de la meitat de les accions del Reus Deportiu (el 57%) abans de portar l'entitat catalana a la desaparició per problemes econòmics. Oliver va ser l'últim responsable gerent del club. Més enllà del Reus, un dels projectes que el 2016 tenia aquesta societat era invertir en el club Beijing Institute of Technology (BIT), que quan Ramos va firmar el contracte amb CSSB Limited competia a la Tercera Divisió xinesa.

El director del BIT entre el 2017 i el 2021 va ser Bryan Bachner, avui director de les oficines internacionals del Barça a Hong Kong i Nova York i també director de Barça Vision, la palanca que va suposar 408 milions comptables per al club blaugrana el 30 de juny del 2023 i que ara penja d'un fil a un mes del tancament de l'exercici actual a causa de l'impagament de Libero. D'altra banda, l'actual cap de l'àrea jurídica i un dels màxims responsables de l'Espai Barça, Pere Lluís Mellado i Joan Sentelles, respectivament, van formar part de l'estructura professional del Reus durant l'època que va acabar amb la desaparició de l'històric club català.

stats