Barça

Pressions del vestidor del Barça per driblar l'exili a Montjuïc

Veus rellevants de la plantilla blaugrana han demanat a Joan Laporta, de moment sense èxit, continuar jugant al Camp Nou

Estadi Lluís Companys de Montjuïc

BarcelonaSi hi ha una dada que explica el retorn de la il·lusió entre el barcelonisme, aquesta és, sens dubte, la de la mitjana d'assistència als partits oficials del primer equip al Camp Nou. En la present campanya, una vegada van quedar enrere les restriccions pandèmiques, l'estadi està registrant uns números que feia molts anys que no es veien a les oficines. La febrada per veure el Barça in situ va tocar sostre en el clàssic d'abans de l'última aturada de seleccions, i el terme mitjà supera amb escreix les 80.000 persones sobre un aforament que, des de la mossegada al gol sud per marcar l'inici de les obres de reforma del recinte, ha perdut quasi 5.000 localitats, segons el relat del club. Dimecres l'estadi tornarà a estar ple per rebre el Reial Madrid en la tornada de les semifinals de la Copa.

La mitjana d'assistència no podrà ser la mateixa quan el primer equip de futbol marxi a Montjuïc a partir d'aquest mes de juny. De fet, se situarà en la meitat, ja que la mala visibilitat no farà aprofitable tot l'aforament de l'Estadi Olímpic Lluís Companys, en què oficialment hi ha 56.000 cadires, per col·locar-hi tant els abonaments de tots els socis que no vulguin agafar-se l'excedència com les entrades per a la venda lliure. Fruit d'aquesta pèrdua d'espai, el club assegura, per boca del seu president executiu, Joan Laporta, que deixarà d'ingressar 93 milions en relació amb el que suposa l'activitat ordinària d'un estadi tan gran com el Camp Nou. Malgrat això –i també en previsions menys optimistes que vaticinen un forat superior als 100 milions–, la junta va autoritzar dijous passat el finançament de l'Espai Barça.

La reforma integral del coliseu blaugrana és inajornable per a la majoria dels directius, però n'hi ha que a la reunió de la setmana passada van expressar els seus dubtes sobre la conveniència de començar els treballs de demolició total de la tercera graderia del Camp Nou aquest mes de juny. "No surten els números", sentencia un d'ells a l'ARA, en referència a les dificultats per quadrar el balanç sense haver de vendre patrimoni i al cost financer de l'operació de crèdit amb Goldman Sachs i JP Morgan.

Aleksander Ceferin.

Però Laporta no només ha rebut pressions als despatxos per ajornar els seus plans amb l'Espai Barça. Segons ha pogut saber aquest diari, també hi ha hagut veus rellevants del primer equip blaugrana que li han demanat les últimes setmanes que reconsiderés els plans sobretot pel que suposa canviar el Camp Nou per Montjuïc com a mínim fins a finals del 2024 en el context actual. Futbolistes i tècnics que, malgrat no ser 100% conscients de la realitat econòmica de l'entitat, saben que canviar de seu pot condicionar negativament l'animació en els partits com a local i la composició de l'equip de cara al curs que ve. En aquest últim sentit, el vestidor no és aliè a les dificultats que té el club en matèria de fair play financer, que calcula el límit salarial en relació amb els ingressos ordinaris, una partida que baixarà per la venda parcial de drets televisius a Sixth Street i per les dimensions de l'Olímpic.

Sense una alternativa clara pel que fa a nous patrocinis o noves vies de negoci més enllà de la pluja de diners que promet la Superlliga, costa pensar no només en el possible retorn de Leo Messi, sinó també en la regularització dels contractes de Gavi, Araujo, Sergi Roberto i Marcos Alonso, i el registre d'Iñigo Martínez, central que Mateu Alemany ja té emparaulat. D'altra banda, l'exili també provocarà que el flux de caixa sigui inferior. Per això es redoblarà la importància de les pòlisses de crèdit com les que el Barça ha renovat els últims dies. "Aquestes dues operacions són un exemple de la confiança que el club continua generant entre les entitats bancàries", es va comunicar des de les oficines d'Arístides Maillol.

Montjuïc, disponible per al Gamper

Tot i les pressions internes, la conjuntura econòmica i l'amenaça de sanció de la UEFA pel cas Negreira, Laporta vol tancar el finançament de l'Espai Barça a curt termini per entregar a Limak les claus del Camp Nou a principis de juny. "Tindrem un estadi que serà una joia arquitectònica", va proclamar el mandatari blaugrana davant de penyistes el cap de setmana passat. El trasllat a Montjuïc tira endavant, ja està notificat a la RFEF i el club té previst estrenar el Lluís Companys coincidint amb el Trofeu Joan Gamper. De moment no s'ha comunicat ni la data ni el rival, però a les oficines han valorat la possibilitat de jugar-lo el dimecres 9 d'agost. Un dia que, malgrat que és entre setmana, coincideix en una època en què Barcelona està en plena efervescència turística per les vacances d'estiu. Una cita, el Gamper, que no entra a l'abonament i que sempre s'ha vist com una bona oportunitat per fer calaix, sobretot entre els estrangers.

Segons ha pogut saber aquest diari, els operaris que treballen en l'adaptació de l'estadi de Montjuïc tenen com a data límit per acabar les obres el 8 d'agost. "Anem justos, però complirem amb el termini", asseguren des del consistori. Els treballs van començar amb retard perquè el club i l'Ajuntament estaven negociant la pròrroga del contracte firmat, que inicialment era per una única temporada, però que es va ampliar fins al novembre del 2024 –deixant oberta l'opció de prorrogar l'acord si la reforma del Camp Nou s'allarga més del previst–. Les negociacions van ser tenses i, en alguns moments, el consistori va arribar a amenaçar amb parar les obres per la falta d'entesa. Finalment, els documents van quedar signats al febrer i, des de llavors, que es treballa a ple rendiment.

stats