Barça

Les presses posen el negoci del nou Camp Nou en risc

El club comença a vendre els abonaments sense poder garantir quan es tornarà a l'estadi

BarcelonaEls retards en les obres de gran envergadura són més habituals del que la gent es pensa. Siguin estadis, aeroports, gratacels o carreteres, és difícil que les tasques s'acabin el dia que s'havia pactat prèviament. Són projectes d'enginyeria molt complexos i n'hi ha prou que falli alguna cosa perquè tota la construcció se'n vegi afectada. Al futbol, el cas del Santiago Bernabéu és el més paradigmàtic, ja que s'havia d'acabar l'estiu del 2023 i, un any i mig després, encara hi ha molta feina per fer. Altres camps, com l'RCDE Stadium, el nou San Mamés o el Metropolitano, es van inaugurar amb l'inici de la temporada futbolística però encara hi quedaven alguns serrells per polir.

Encara que els operaris treballen a marxes forçades, i que les feines a l'interior de la primera i la segona graderies no s'aturen en les 24 hores del dia, el Barça s'afegeix a aquesta llista d'estadis que van més tard del que s'havia previst, almenys per completar la primera fase de la reconstrucció, que s'havia de fer en 18 mesos. Dilluns la vicepresidenta Elena Fort i el director d'operacions, Joan Sentelles, compareixien per informar del procés de retorn al Camp Nou i asseguraven que seria a "finals d'any". Però en la mateixa compareixença acabaven admetent de manera implícita que, sigui perquè les tasques no estarien enllestides o per qüestions burocràtiques, caldria esperar fins al 2025. I dijous el vicepresident de l'àrea social, Antonio Escudero, explicava en una entrevista a Catalunya Ràdio que tornar al desembre és "inviable" i parlava del mes de març. Un comentari que va aixecar molta polseguera a les oficines i que el club es va encarregar de desmentir a través dels canals oficials.

Cargando
No hay anuncios

No era un bon moment per sortir del guió. El Barça acabava d'engegar tota la maquinària per al retorn al Camp Nou, començant per la venda dels 45.000 passis de temporada, que han de suposar uns ingressos aproximats de 20 milions d'euros. Ara bé, igual com va passar a Montjuïc, hi ha el risc que no es comercialitzin tots, fet que suposaria un impacte negatiu en les finances blaugranes, ja que els diners estan pressupostats. Amb el Seient Lliure desactivat, el club tampoc retornarà la part proporcional de l'abonament si es juguen menys partits dels previstos. Davant la incertesa del retorn, l'ARA ha pogut constatar que alguns socis dubten si agafar el passi o no. Divendres era el primer dia perquè fessin la preinscripció. De moment el club no n'ha facilitat les dades.

El dubte també plana sobre els responsables de l'Estadi Olímpic Lluís Companys. Tal com va explicar aquest diari, el club i Barcelona de Serveis Municipals (BSM) tenien aparaulat una pròrroga del contracte de lloguer, que expirava al novembre. El nou acord és fins al dilluns 31 de març. El dia abans el Barça rep el Girona. Les fonts de BSM consultades creuen que aquesta data serà la definitiva i no es plantegen més pròrrogues: "A l'àrea de ticketing no les tenen totes perquè s'ha de celebrar un concert al maig, però confiem en la paraula del Barça".

Cargando
No hay anuncios

La versió oficial xoca amb el que expliquen els operaris del Camp Nou

Però, una vegada més, la versió oficial dels responsables de l'Espai Barça xoca frontalment amb el que expliquen arquitectes, enginyers i operaris que treballen sobre el terreny, que veuen més probable la versió d'Antonio Escudero (març) que no pas la d'Elena Fort (finals d'any). "Al desembre és impossible, i ja veurem si al març està acabat", explica a l'ARA un dels arquitectes que aquesta setmana ha vist de primera mà les obres de remodelació. És la mateixa informació que van rebre algunes de les empreses que tenen contractades llotges vip, i a qui se'ls va dir recentment que caldria esperar fins a l'abril, pels volts de Setmana Santa.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, al Camp Nou les tasques van a un ritme frenètic, fins al punt que molts admeten que no havien vist mai tanta gent operant en una mateixa obra. La segona graderia, que ha tingut retocs mínims, és la que està més avançada, tal com expliquen els que treballen sobre el terreny. Allà s'hi han començat a instal·lar els 10.000 seients que ja han arribat a les instal·lacions, una sisena part dels 62.000 que tindrà l'estadi quan es faci la reobertura, el 2025. Aquesta serà una de les imatges que es mostraran dissabte als compromissaris, en el punt sis de l'assemblea, en què el club presentarà les últimes novetats del projecte i insistirà que la data de retorn és molt abans del que auguren Escudero i els operaris.

En canvi, a l'interior de la segona graderia, als budells de l'estadi, encara queda molta feina per fer. Per exemple, els lavabos, que tot just s'estan començant a construir. En alguns trams de la primera graderia només hi ha l'estructura i en d'altres comencen ara els treballs d'impermeabilització. Quedaran per al final la resta serveis i la il·luminació, a més de l'habilitació dels vestidors i dels espais reservats per als mitjans de comunicació, per als operadors de televisió i per a tota la logística del VAR. I, per acabar, els accessos, que seran provisionals fins al 2026, mentre durin les obres de la tercera graderia. "I quan tot això estigui enllestit, faltarà que s'autoritzi la responsabilitat civil de fer-hi entrar 62.000 persones", admet un dels arquitectes consultats.

Cargando
No hay anuncios

Al Barça estan pendents de la burocràcia

En la seva compareixença, Fort i Sentelles posaven l'accent en la burocràcia i deixaven caure que si es tornava més tard del compte seria per qüestions alienes al club. Els operaris havien sol·licitat uns mesos de pròrroga per poder treballar fins a l'estiu i ajornar el retorn fins a la temporada vinent. S'aniria un 25% més ràpid, ja que no es compaginaria la reforma amb els partits. Però la directiva s'hi va negar en rodó per qüestions estrictament econòmiques. Per quadrar el pressupost i arribar als 154 milions previstos en concepte d'estadi caldria jugar tota la segona volta al Camp Nou. Fet que, ara mateix, és del tot improbable.

Cargando
No hay anuncios