Preocupació pel calvari de lesions i recaigudes al Barça
Mitja plantilla ja s'ha lesionat o ha patit contratemps físics aquest començament de temporada
BarcelonaMés d'una dotzena de jugadors del Barça s'han lesionat o han patit contratemps relacionats amb el seu estat físic aquesta temporada. Ni més ni menys que mitja plantilla. I Ronald Koeman ho ha convertit en un dels seus principals arguments a l'hora de demanar crèdit i explicar les dificultats que està tenint el seu equip en una arrencada d'exercici decebedora. A les tres setmanes més que necessitarà Pedri per recuperar-se, s'hi ha sumat la baixa de Frenkie de Jong i els dubtes amb Ansu Fati, amb molèsties al genoll dret per un cop al clàssic. Encara que l'hispanoguineà va entrar a la convocatòria per jugar contra el Rayo Vallecano aquest dimecres (19 h, Movistar LaLiga), el club ha fet oficial la seva baixa hores abans del matx.
Segons ha pogut saber l'ARA, els problemes d'Ansu al genoll dret estan en part associats a la lesió que va patir a l'esquerre, que el va mantenir deu mesos lluny dels terrenys de joc. Les fonts mèdiques consultades diuen que és normal que el jove futbolista carregui més del compte el genoll no intervingut per la recança que, inconscientment, li provoca sobrecarregar l'operat. Al clàssic de diumenge, Ansu fa disputar 70 minuts, més dels que havia jugat des de la seva reaparició, i va xocar amb David Alaba amb afectació precisament a la cama dreta.
Malgrat les discrepàncies entre el president Joan Laporta i el tècnic neerlandès, un dels arguments que es fa servir internament per justificar la continuïtat de Koeman a la banqueta és que encara no ha pogut disposar de tots els efectius. El tècnic ha celebrat les últimes setmanes les altes de Fati i del Kun Agüero –que encara no pot jugar 90 minuts seguits–, i ara compta els dies per poder tornar a disposar d'Ousmane Dembélé. En el cas del francès, amb tot, caldrà veure què passa amb la seva renovació: el club demana al jugador compromís i comprensió, fent-li veure que és i ha de ser una peça fonamental de l'equip, però el seu agent, Moussa Sissoko, està allargant un procés que el Barça ja voldria haver resolt. A partir de l'1 de gener els assessors de Dembélé seran lliures de negociar amb qui vulguin.
Tot i haver recuperat alguns efectius, Koeman ha lamentat els contratemps amb Araujo i Jordi Alba en defensa i els problemes al mig del camp amb els casos esmentats de Frenkie de Jong i Pedri, que no ha respost bé a les últimes càrregues. Molest perquè no podrà fer net com a mínim fins a mitjans de novembre, aquest dilluns Koeman es va reunir amb els serveis mèdics per demanar explicacions, segons va avançar el diari As. Però el tècnic ha negat públicament que s'hagués enfadat. "Estem tots preocupats per les lesions que hem tingut i que tenim. Estem analitzant cada cas i quina és la millor manera d'anar recuperant jugadors. En el cas de Pedri, és cert que s'estarà més temps fora del camp. No ens posem una data de retorn, tampoc per a Dembélé ni Araujo. Però són qüestions de les quals parlem cada dia [amb els serveis mèdics] i, per tant, no fa falta enfadar-se perquè sabem el que hi ha. Són els metges els que ens diuen quan un jugador està bé i són ells els que en saben", va dir.
Les recaigudes, una creu
No és la primera vegada que Koeman ha de conviure amb recaigudes d'homes clau. De fet, la temporada passada va patir el calvari d'Ansu amb el genoll –quatre operacions i deu mesos de baixa– i les lesions mal resoltes d'Araujo al turmell, de Coutinho al menisc i de Sergi Roberto al bíceps femoral. Fati es va acabar operant amb el metge de la selecció portuguesa i va confiar la recuperació en dos físios amb seu a Madrid, a despit de Ramon Cugat i de Juanjo Brau, responsable de les primeres cirurgies i cap dels recuperadors del Barça, respectivament. Roberto –que va passar el coronavirus durant la primera lesió del curs passat– també va anar per lliure per curar-se del tot dels problemes musculars que patia, i Coutinho només va fer la part final del procés a Sant Joan Despí.
En la seva reaparició, Ansu ha volgut mostrar públicament el seu afecte per Lluís Til, metge del primer equip que l'ha acompanyat durant la baixa, però no per Brau, que entre juliol i agost va estar a punt d'abandonar la primera plantilla precisament per l'escassa confiança que rebia dels jugadors. El rum-rum va arribar als despatxos i, com ja va informar l'ARA, el cap dels serveis mèdics, Ramon Canal, va ser instat a recuperar David Álvarez, fisioterapeuta del Betis amb passat al Barça. Finalment la proposta no va quallar i la solució va ser que Brau s'abaixés substancialment el sou de cinc zeros que tenia. Qui va ser físio de capçalera de Messi aguanta al club emparat per Canal, el seu principal valedor, però la recaiguda de Pedri i el malestar expressat per Koeman el tornen a situar en la diana.