Preguntes i respostes sobre una planificació esportiva que compta amb Messi
El fitxatge de l'argentí, desig del president Laporta i amb el vistiplau de Xavi, depèn d'un estiu en què caldrà vendre jugadors
BarcelonaAmb la Lliga ja al sarró i amb els únics al·licients de mantenir el ritme competitiu i garantir els premis individuals, Xavi Hernández i la direcció esportiva –Deco no ha sigut anunciat oficialment, però manté reunions de feina– estan centrats en la planificació esportiva d'un nou estiu condicionat pel fair play. Si fa un any es va revolucionar la plantilla a cop de palanca, enguany la principal via per generar ingressos i quadrar amb el marge salarial passa, sobretot, per la venda de jugadors. Paral·lelament, el club aplicarà retallades en les diverses seccions esportives, que també computen en els salaris esportius, tot i que el gruix correspon al primer equip de futbol.
L'objectiu passa perquè el Barça deixi d'estar excedit en 200 milions d'euros en el fair play i pugui acreditar el "punt d'equilibri" que reclama la Lliga per acudir al mercat sense estar subjecte a la norma del 40% (per cada deu milions estalviats només se'n poden gastar quatre). Només així la direcció esportiva podrà satisfer els desitjos de Xavi, que demana mantenir el bloc titular i reforçar-lo per fer el salt de talent necessari per competir també a Europa. El president Joan Laporta va anunciar després de la culminació del títol de Lliga a l'RCDE Stadium el seu compromís per fer un equip "més competitiu".
La previsió del club, malgrat la situació econòmica dantesca i la davallada d'ingressos que suposarà la marxa a l'estadi Lluís Companys, és la de fitxar. Abans, però, des dels despatxos de Sant Joan Despí també recorden que s'han de resoldre les inscripcions dels nous contractes de Ronald Araujo i de Pablo Páez Gavi, així com la renovació i adequació salarial d'Alejandro Balde. Abans de plantejar-se el retorn de Leo Messi, les principals preocupacions de la direcció esportiva són assegurar aquests contractes.
Quines són les vendes que vol afrontar el Barça per fer calaix?
A banda d'una política de retallades que el club ha posat negre sobre blanc al pla de viabilitat que va presentar a la Lliga a finals d'abril, la direcció esportiva té una llista de futbolistes transferibles per fer calaix. Malgrat que numèricament la venda de jugadors com Andreas Christensen seria una gran injecció per a les arques blaugranes –el seu valor ha augmentat després d'una gran temporada i el seu traspàs suposaria una venda neta perquè va arribar a cost zero–, s'iniciarà el mercat amb la voluntat de mantenir com a intransferibles els jugadors que han sigut troncals aquest curs.
La llista de futbolistes que el Barça intentarà traspassar està encapçalada per Ansu Fati, Franck Kessie, Ferran Torres i, malgrat que el tècnic hi voldria continuar comptant, Raphinha. El brasiler és qui més cartell té i, a més, la seva convivència xoca amb Deco, escollit com a nou secretari tècnic per Joan Laporta i que comissiona del salari de l'extrem per ser-ne l'agent. El futur de Raphinha també està condicionat al que faci Dembélé. "Confiem en la seva predisposició a quedar-se, se sent important i està a gust", expliquen a l'ARA des de la Ciutat Esportiva. El club també buscarà fer calaix amb la venda de cedits, com és el cas d'Ez Abde i Nico, conservant-ne opcions de recompra o plusvàlues d'una futura venda.
També es vol segellar la sortida definitiva de Clément Lenglet al Tottenham, on és titular i que espera saber què passarà a la banqueta dels spurs, ocupada interinament per Ryan Mason. De fet, el tècnic anglès ja ha dit públicament que la intenció és continuar comptant amb el francès. El mateix passa amb Samuel Umtiti. El central, amb contracte amb el Barça fins al 2026, s'ha tornat a sentir futbolista al Lecce, que voldria mantenir-lo en unes condicions similars a les d'aquest curs: és a dir, pagant una petita part del seu salari i plusos associats al rendiment. La intenció del Barça, però, és desfer-se definitivament del seu salari. Umtiti, que acumula vuit partits seguits de la lliga italiana completant els 90 minuts, ha despertat l'interès d'altres clubs italians.
Quines posicions vol reforçar Xavi Hernández?
D'altra banda, el Barça que Xavi s'imagina preveu reforçar-se gairebé en totes les línies menys en la porteria, ben coberta per Marc-André ter Stegen i els suplents Iñaki Peña i Arnau Tenas. Amb la marxa de Sergio Busquets, la prioritat principal és reforçar la posició de pivot. Joshua Kimmich (28 anys) compleix amb els requisits que busca l'entrenador. L'alemany, però, té contracte fins al 2025 amb el Bayern Munic i un dels salaris més alts de la plantilla bavaresa. Martín Zubimendi (24) també agrada molt a Xavi, però la seva clàusula és de 60 milions d'euros i té contracte amb la Reial Societat fins al 2027. Les principals alternatives són Guido Rodríguez, del Betis, o Sofyan Amrabat, del Fiorentina. L'aconseguidor Jorge Mendes també ha posat damunt la taula Rúben Neves, del Wolverhampton, però no convenç el tècnic.
D'altra banda, Mateu Alemany fa temps que va deixar tancat el fitxatge sense cost d'Iñigo Martínez. Altres posicions que Xavi vol reforçar són la de lateral dret –Foyth, del Vila-real, és qui més agrada– i la de davanter centre: Aubameyang, que manté una excel·lent relació amb el vestidor, estaria encantat de tornar al Barça després que Thomas Tuchel fos acomiadat del Chelsea. El Barça manté un dret preferencial per incorporar Yannick Carrasco, de l'Atlètic de Madrid, però és una operació subjecta al que passi amb Raphinha-Dembélé-Abde.
Són incorporacions, però, que van per darrere de l'arribada d'Ilkay Gündogan, capità del Manchester City, proclamat aquest cap de setmana campió de la Premier i finalista de la Champions, i de la cirereta del pastís: el retorn de Leo Messi. Tot i que l'arribada de l'argentí és una empresa econòmicament majúscula, des del seu entorn defensen que no es decidirà fins que acabi la temporada amb el PSG, amb qui li queden dos partits més per disputar.