El pla B del Barça si les obres del Camp Nou s'allarguen més del compte
El club negocia prorrogar el lloguer de Montjuïc tot i les reticències inicials del consistori
BarcelonaCada vegada que pregunten a Joan Laporta per les obres del nou Camp Nou, el president acaba la seva resposta parlant dels "imponderables". Set mesos després que les grues entressin a l'estadi, els treballs van a bon ritme i ja està en marxa la construcció de l'estructura de la tercera graderia. No hi ha contratemps, de moment, però encara falta molta feina per fer. La més delicada. Mentrestant, Montjuïc és la casa provisional d'un club que s'ha fet seu l'estadi olímpic, li ha rentat la cara i l'ha convertit en un bon recinte per jugar a futbol. Però és només per un temps limitat. Ningú desitja que l'estada es prolongui més del necessari. Ni l'arrendador ni l'arrendatari. El calendari té fixat el retorn al Camp Nou per al mes de novembre i tant el Barça com l'Ajuntament creuen els dits perquè es compleixi.
Encara que públicament tot siguin elogis, llogar el Lluís Companys no acaba de ser un bon negoci ni per al club ni per al consistori. L'entitat blaugrana, que ha hagut de pagar els 20 milions que ha costat la reforma i l'adequació de la muntanya de Montjuïc, abona un lloguer addicional i té un volum d'ingressos molt inferior al que tindria al seu estadi. I l'Ajuntament pateix perquè, mentre allà s'hi juga a futbol, les instal·lacions estan bloquejades i no s'hi poden programar concerts de gran format, que tornarà a ser la principal font d'ingressos de l'estadi quan el conjunt blaugrana doni per finalitzat l'exili forçós.
"Hi ha risc que Barcelona es desposicioni del calendari de concerts"
Aquesta situació genera preocupació de cara al futur. Mentre Barcelona no pot acollir aquests grans espectacles, Madrid ha fet una gran aposta per quedar-se'ls tots. En la mateixa línia que van pensar fa uns anys en el tenis –organitzant un Masters 1000 que feia la competència al Godó– i ara amb la Fórmula 1, també volen el negoci que generen els grans artistes internacionals. A la llista d'equipaments disponibles se n'ha afegit un de nou i molt mediàtic, el Santiago Bernabéu, que s'ha renovat de dalt a baix incorporant un sistema d'enginyeria per treure la gespa i transformar l'estadi en un gran escenari musical. L'estrena serà el juny d'aquest any de la mà de Taylor Swift. "Hi ha el risc que Barcelona es desposicioni del calendari de concerts i això genera preocupació a Cultura", apunten fonts de Barcelona Serveis Municipals (BSM), l'empresa que gestiona els equipaments de l'anella olímpica. El gran problema és que ningú pot garantir que es pugui tornar al Camp Nou a temps. Que Laporta insisteixi amb els "imponderables" és perquè sap que el calendari es va ajustar massa i no va deixar espai per als imprevistos. "Tots olorem que hi haurà un retard i que s'haurà de prolongar el contracte, tot i que de moment només està firmat fins al novembre d'aquest any", insisteixen a BSM.
La preocupació pel calendari ha fet que el Barça i l'Ajuntament tornin a parlar del tema. Ja es reuneixen habitualment, però ara han afegit una nova carpeta sobre la taula. Les dues parts asseguren que la relació "és bona", però una altra cosa és que des de la plaça de Sant Jaume posin una catifa vermella a totes les peticions blaugranes. "Si el Barça s'hi ha d'estar més temps, s'hi estarà. Una altra cosa són les condicions de l'acord", afegeixen des de BSM. L'ARA s'ha posat en contacte amb el regidor d'Esports de Barcelona, David Escudé, però ha declinat fer cap declaració respecte del Barça. Fonts oficials de l'Ajuntament han contestat que "hi ha una relació constant per avaluar i atendre les necessitats del club" i, sobre la necessitat d'allargar el lloguer més enllà del novembre, afegeixen que "BSM mai s'ha plantejat la seva relació amb el Barça en termes econòmics".
Tornar al Camp Nou té una raó nostàlgica i, sobretot, econòmica
Mentrestant, i a l'espera de l'evolució de les obres al nou Camp Nou, el Barça ha engegat la maquinària econòmica per tal de preparar el retorn a casa. Fa uns mesos, com va explicar aquest diari, a finals d'octubre es van posar a la venda els primers productes VIP, en concret les llotges de dotze persones, que costaran a partir de 74.000 euros i que han de ser una de les principals fonts d'ingressos del futur estadi. Al març està previst que es venguin els seients VIP individuals. I un cop s'acabi la temporada, i en funció dels treballs de remodelació, el Barça informarà del procés per als abonaments. Quan es torni a jugar a les Corts, sigui al novembre o més endavant, hi haurà 60.000 seients disponibles. La xifra pujarà fins als 104.000 un cop l'estadi estigui del tot acabat. "Necessitem tornar a casa tan aviat com sigui possible", tanquen des del Barça.