El pitjor Lewandowski en més d'una dècada: culpable o víctima?
Des del seu primer curs a Alemanya, amb el Borussia Dortmund, que no travessava una sequera golejadora com la d'ara
BarcelonaRobert Lewandowski va arribar al Barça l'estiu del 2022 amb el cartell de ser el màxim golejador estranger de tota la història de la Bundesliga. El seu inici va ser fulgurant: abans del Mundial de Qatar havia marcat 18 gols en 19 partits. Després va començar la seva davallada particular, en què va encadenar una mala ratxa de només un gol en 10 partits consecutius al Camp Nou. Malgrat estar sempre allunyat dels registres dels seus primers dies a Barcelona –després de la cita de Qatar va fer 15 gols en 27 partits–, va acabar sent el pitxitxi de la Lliga amb 23 dianes. En un Barça que es va fer fort a les àrees, amb un magnífic Ter Stegen, una defensa aplicada i una pressió coral que funcionava, els gols de l'ariet polonès van ser decisius per aixecar el campionat.
Aquesta temporada, Lewandowski acumula sis partits seguits sense veure porteria: tres abans de caure lesionat a Porto i tres més des del seu retorn. Han sigut, precisament, els partits en què l'equip ha mostrat més problemes de joc, coincidint amb l'ex del Bayern damunt la gespa: els darrers 29 minuts del clàssic, 57 a Anoeta i 90 contra el Xakhtar. Feia més d'una dècada que el polonès no acumulava sis partits seguits sense veure porteria. L'últim cop va ser entre el desembre del 2010 i el febrer del 2011, en què la seva sequera va durar fins a 10 partits. Era tot just la seva primera temporada al Dortmund després de jugar a Polònia. Malgrat aquestes males xifres, Lewandowski és el màxim golejador del Barça aquest curs, amb sis dianes. Això és simptomàtic del mal moment de l'equip. Però, el 9 és culpable o víctima d'aquests mals resultats?
Culpable o víctima de la manca de gols i ocasions?
Després de tornar de la lesió al turmell esquerre, salta a la vista que li falta agilitat. Des del vestidor admeten que ha jugat amb alguna molèstia i que se n'espera més d'ell, però no personalitzen la davallada de l'equip en Lewandowski, sinó en un problema col·lectiu que va des de la falta de comprensió i comunicació fins a l'ordre i la intensitat. És un peix que es mossega la cua: als seus 35 anys, on més destaca el polonès és com a finalitzador dins de l'àrea, però si no li arriben pilotes, no pot lluir les seves virtuts. Això ha desembocat en una tendència a allunyar-se de l'àrea, que no beneficia ni a l'equip ni al futbolista. Moviments que podien tenir sentit al Bayern, que carregava molt l'àrea amb jugadors arribant des de la segona línia, però que no funcionen en el Barça. En una entrevista al seu país, es va queixar que li arribaven poques pilotes en condicions per rematar.
A principis d'aquesta temporada, Xavi va admetre en roda de premsa que Lewandowski és més productiu fixant els centrals i mantenint-se a prop de la porteria, malgrat que això impliqui participar menys en el joc. És la soledat del davanter centre, que s'ha accentuat per la manca de gols i d'ocasions. Les seves dades personals en els dos darrers partits són esfereïdores. A Anoeta, després d'una primera part ofensivament nul·la del Barça, l'ariet va registrar aquestes xifres al descans: 0 xuts o intents de xut, 0 passades clau, 0 centrades rematades, 0 recuperacions, només 4 passades encertades per tres pèrdues de pilota i 2 duels guanyats. Només va tocar una pilota dins l'àrea rival i Lamine Yamal, que va entrar al minut 70, va ser l'únic que va servir menys passades que ell (3). Lewandowski va ser canviat abans de l'hora de partit per Ferran, una substitució que no li va fer cap gràcia.
En 90 minuts a Hamburg, tampoc va rematar entre els tres pals, va perdre 9 pilotes –algunes rematades en difícils condicions– i va servir 11 passades encertades de 15 intents. Fa sis partits que Lewandowski no remata entre els tres pals. Segons dades de Carles i Marc Domènech del Laboratori de la TdT de Catalunya Ràdio, el polonès té una mitjana d'una rematada i mitja (1.46) entre els tres pals per partit (ha participat en 13), intervé en 24 ocasions de mitjana i perd dues pilotes (2.31). La temporada passada (46 partits) rematava una mica més entre els tres pals (1.83 per partit), intervenia més (31) i perdia gairebé tres pilotes (2.72). La comparativa més sagnant és en les dades d'abans d'anar al Mundial, sobretot pel que fa als xuts entre els tres pals: 40 en 19 partits abans de Qatar i 44 en 27 enfrontaments després de la cita mundialista.
Qui s'encarrega d'assistir Lewandowski?
Dels sis gols que ha fet aquesta temporada, un ha sigut de rebot, un altre de penal i en els altres l'han assistit Christensen, João Félix (2) i Cancelo. La temporada passada, les assistències que va rebre també van estar molt repartides: Balde –que aquest curs també ha disminuït el rendiment–, Raphinha, Gavi i Dembélé amb tres assistències al 9 cadascun, van ser els seus millors socis.
Quan Xavi diagnòstica que la davallada de l'equip és una qüestió coral, convé posar el focus també en la sala de màquines. La temporada passada a la Lliga, Sergio Busquets acostumava a superar les 100 passades per partit, seguit de Frenkie de Jong. De fet, segons dades de la mateixa competició, el neerlandès tenia aquest curs una mitjana de 100 passades per duel, fins que es va lesionar contra el Celta. En canvi, Gündogan –que ha patit diversos canvis de posició– té una mitjana de 57 passades. La de Romeu és de 46, tot i que ha disputat menys minuts que l'alemany. En la passada és més crucial la transcendència que l'acumulació, però no deixa de ser revelador que la mitjana dels migcampistes que més passades del Barça fan hagi patit també aquesta caiguda. S'ha trobat molt a faltar Pedri.
Xavi té deures col·lectius. Lewandowski, recuperar l'olfacte dins de l'àrea. Aquest diumenge (16.15 h, MovistarLaLiga) nova prova contra l'Alabès. L'ariet té un contracte creixent. Tal com va avançar la Ser, el primer curs va cobrar 10 milions nets, aquest en cobra 13; el següent, 16. Club i jugador tenen la possibilitat, en funció del rendiment, d'activar un quart any (13 milions). A la recambra, el Barça espera Vitor Roque, que el més probable és que arribi el pròxim estiu. El polonès podrà escollir si quedar-se o esgotar la seva carrera a l'Aràbia Saudita o els Estats Units.