Piqué i el seu "Andorrita" xoquen amb Tebas
La Lliga modifica la normativa per penalitzar a Segona A els beneficis fiscals que tenia l'Andorra
BarcelonaBona part dels clubs de Segona Divisió van posar el crit al cel així que l’Andorra va assegurar-se l’ascens a la divisió de plata. No és que tinguessin res en contra de l’equip que presideix Gerard Piqué, simplement van adonar-se que la normativa tenia un buit que beneficiava notablement l’entitat del Principat. Com que la fiscalitat andorrana és més baixa que la d’Espanya, resulta que l’Andorra tenia més capacitat per reforçar-se. Per evitar-ho, la patronal de clubs va posar fil a l’agulla ràpidament i en menys de dues setmanes va modificar la normativa.
Tot té a veure amb el límit salarial. O sigui, amb la capacitat de poder fitxar futbolistes per al curs vinent. En especial les estrelles de l’equip, que són les que més cobraran i, per tant, les que es veurien beneficiades pel règim fiscal andorrà. Al Principat tan sols es tributa un 10% dels ingressos. En canvi, en territori espanyol el percentatge és molt superior. I en les rendes superiors als 300.000 euros la tributació mitjana a l’Estat és del 47%. Aquest diferencial provocava que, amb el mateix pressupost que qualsevol altre club, "l’Andorrita" –com anomena carinyosament Piqué el seu club– pogués pagar més diners en net a un futbolista o a un entrenador.
Per evitar el que considerava un greuge comparatiu, la comissió delegada de la Lliga, reunida la setmana passada, va decidir retocar la normativa que regula l’elaboració de pressupostos per als equips. Un reglament que han de complir obligatòriament les 42 entitats –siguin clubs o societats anònimes (SAD)– que participen en el futbol professional. “Quan es fan canvis no és per posar el dit a l’ull a ningú, simplement s’adapta la normativa en funció de les necessitats del moment”, apunten des de la patronal, que presideix Javier Tebas.
Fins ara aquesta normativa no havia estat necessària perquè des que es va crear el límit salarial cap club andorrà havia arribat a les categories professionals del futbol espanyol. “El reglament no és estàtic, sempre hi ha modificacions. Del que es tracta és que s’adapti a les situacions que vagin sorgint. Poden ser canvis de caràcter definitiu o provisional, com passa amb l’excepció perquè els clubs que tinguin un límit salarial negatiu puguin fer fitxatges aquest estiu si venen futbolistes”, insisteixen des de la Lliga.
L'article 39.15 del reglament restringeix la capacitat de fitxar de l'Andorra
La modificació és a l’article 39 del reglament, on es parla del cost màxim que pot tenir la plantilla dels equips. Aquest cost es refereix a la suma dels diners que abona al llarg de la temporada un club a un jugador, comptant tots els conceptes: salari net, impostos, una part de les primes per rendiment i, si escau, l’amortització pendent del seu fitxatge. Per tant, és aquí on l’Andorra tindria avantatge, perquè la fiscalitat és més baixa. Per corregir-ho, el punt 15 d’aquest article especifica que no es tindrà en compte l’IRPF andorrà sinó que l’equip de Gerard Piqué haurà d’inflar aquesta quantitat fins a arribar a la mitjana del que es paga a totes les comunitats: aproximadament el 47%.
Això no vol dir que l’Andorra passi a tributar més, perquè, evidentment, la Lliga no pot alterar les condicions fiscals del Principat. Piqué continuarà pagant el 10% dels salaris en concepte d’impostos, sempre que els futbolistes tinguin residència fiscal andorrana. La diferència és que quan notifiqui a la Lliga el cost de la plantilla, haurà d’inflar l’IRPF de manera fictícia. Per posar un exemple pràctic: si un jugador cobra 300.000 euros nets, l’Andorra haurà de pagar 30.000 euros (10%) d’impostos al fisc del Principat. Però a l’hora de comptar el límit salarial, la Lliga considerarà que el jugador paga 141.000 euros d’IRPF. És a dir, que el seu cost seria de 441.000 euros, i no els 330.000 euros reals.
L'Andorra, l'ambiciós projecte de Piqué, ha tingut una projecció meteòrica des que el central blaugrana el va comprar i en va assumir el deute de 300.000 euros. En quatre anys ha passat de Primera Catalana a Segona A. Entremig, un any a Segona B (havia de jugar a Tercera però va comprar la plaça del Reus) i aquest curs a la Primera RFEF, on ha estat campió del seu grup. Amb l'augment de les categories també ha augmentat el pressupost del club, que aquesta temporada vorejava els 3,5 milions d’euros. Una xifra que augmentarà notablement de cara al curs vinent gràcies a l’increment dels patrocinadors i a l’impacte dels drets audiovisuals. A la vegada, i per conveni, també augmenta el salari mínim dels futbolistes, que ronda els 80.000 euros anuals. De moment l’equip no ha fet cap moviment al mercat de fitxatges, i l’única operació relativa als interessos esportius és la renovació per dues temporades del central Álex Pastor.