Per què hi ha tantes lesions al Barça aquesta temporada?
Luis Enrique evita explicar els motius pels quals aquesta temporada hi ha hagut ja 14 problemes físics
BarcelonaLa temporada passada el Barça va patir molt poques lesions, un fet que va acabar sent determinant a l'hora de poder competir pels tres títols finals. Enguany, la plaga de problemes físics és alta, afecta totes les línies i deixa fora dels terrenys de joc alguns dels futbolistes més importants de la plantilla. Per què hi ha hagut aquest canvi? Per què hi ha tantes lesions, enguany?
El mateix LuisEnrique, preguntat pel periodista Sique Rodríguez després del duel contra el BayerLeverkusen, tirava pilotes fora quan se li plantejava l'elevat nombre de lesions. "Diga-m'ho tu", responia l'asturià, que només va deixar entreveure un factor que explica el canvi respecte de la temporada passada: "El fet de competir des d'abans també hi deu influir". Aquest curs, amb la lesió al bíceps femoral que va patir contra els alemanys AndrésIniesta, el Barça acumula ja 14problemesfísics, entre musculars i articulars. "Tanta lesió comença a semblar una broma de mal gust. No tinc ni idea del perquè, és com preguntar-se per què plou o per què fa sol. L'any passat no vam tenir gairebé cap lesió. No en ve de gust entrar a fer aquestes valoracions i tampoc, si les tingués, les faria públiques", afegia el tècnic blaugrana.
Una de les claus de la temporada passada, com es va explicar en un reportatge de l'ARA al mes de maig, va ser el paper del preparador físic Rafel Pol, en sintonia amb l'equip mèdic i els preparadors físics. Pol es va fer seu el control mil·limètric que el Barça té de tots els jugadors a través del GPS, un sistema que permet monitoritzar i analitzar el rendiment dels futbolistes al moment a través d'un xip. D'aquesta manera, l''staff' podia dosificar els esforços i evitar sobrecàrregues que poden derivar posteriorment en lesions musculars.
Aquest any, el Barça segueix amb el mateix patró de treball, i fins i tot s'està implementant una aplicació mòbil, FCBMe, que ha de servir per millorar el rendiment dels futbolistes marcant unes pautes nutricionals i el que han de beure cada dia en funció de l'exercici físic que facin. Tot i així, les lesions arriben i compliquen la gestió de la plantilla que ha de fer Luis Enrique, que s'ha quedat amb només quatre davanters i tres migcampistes.
Quins motius poden explicar aquesta plaga de lesions?
En primer lloc, com va apuntar Luis Enrique, el fet que el Barça va iniciar la temporada molt aviat, amb un primer títol en joc l'11 d'agost, un partit que va acabar a la pròrroga i va exigir un esforç altíssim als jugadors, que, a més, van haver de viatjar a Tbilisi, Geòrgia. Tres dies més tard, el Barça jugava una altra final contra l'AthleticClub, la de la Supercopa d'Espanya. La voràgine del calendari durant el mes d'agost és un dels factors que expliquen els problemes físics del Barça durant aquest tram inicial de curs. Alguns jugadors van haver de disputar una final amb només 10 dies de treball a les cames, com en el cas de Messi o Javier Mascherano, que van tornar als entrenaments el 30 de juliol, quatre dies abans del previst inicialment.
En segon lloc, la gira pels Estats Units. Aquesta és una de les batalles que el cos tècnic del Barça té perduda des de fa anys, tot i que cada cert temps el club pot evitar-la i prioritzar la preparació física, com va succeir el primer estiu de Luis Enrique a la banqueta. Enguany, per millorar la marca i perquè el Barça no pot renunciar als diners que reporta una gira, el grup va haver de fer un 'tour' de deu dies per terres nord-americanes, amb aturades a Los Angeles, San Francisco i Washington. El cos tècnic admet que no és la situació òptima per treballar, ja que als quilòmetres acumulats s'hi sumen els nombrosos actes comercials i el clima no propici per dur a terme una excel·lent càrrega física.
En tercer lloc, s'hi ha d'afegir també el gran desgast que va tenir el grup la temporada passada, en la qual hi va haver competició fins al 6 de juny, quan es va disputar la final de la Champions, i després els jugadors sud-americans van tenir CopaAmèrica. D'ells, Dani Alves,ClaudioBravo i Messi han patit lesions.
Finalment, sempre hi ha el factor sort. L'atzar és una qüestió que es pot minimitzar aplicant tots els mecanismes possibles per reduir riscos, però mai controlar del tot.
En tot cas, aquest curs s'han de diferenciar les lesions musculars i les que han estat conseqüència d'una topada amb un rival, que han estat les dues més greus. Rafinha va patir un trencament del lligament anterior del genoll dret que el mantindrà fora dels terrenys de joc gairebé tota la temporada, després d'una entrada del jugador del Roma RadjaNainggolan. Messi, el mateix. L'argentí va trencar-se el lligament col·lateral intern del genoll esquerre després d'una topada amb el defensa del LasPalmas, PedroBigas, i estarà de baixa gairebé dos mesos. ArdaTuran i SergioBusquets també van patir problemes articulars. Per tant, les lesions musculars, que poden anar més lligades a la càrrega de partits, han estat 10.
La lesió d'Iniesta, que el tindrà fora dels terrenys de joc entre tres i quatre setmanes, és la segona que pateix el Barça per culpa del bíceps femoral –la primera, Douglas, a la pretemporada–. Aquest múscul, que pertany al grup dels isquiotibials, és el que acostuma a generar més problemes als futbolistes. Messi, per exemple, va patir un calvari el 2013 per culpa de les lesions, i recaigudes, al bíceps femoral. "És la lesió que més incidència té al futbol, la lesió per excel·lència en l'esport", sentencia Jurdan Mendigutxia, consultor mèdic de diferents equips europeus. Per a aquest especialista de referència en aquest camp, "el mecanisme de lesió al bíceps femoral és un esprint –afegeix–. Si tu millores l'esprint i ets capaç de ser més ràpid, segurament estàs més preparat, però si et passes, també tens més facilitat de caure lesionat".
Les dades que aporta Mendigutxia parlen per si soles: el 92% de les lesions musculars són d'isquiotibials, quàdriceps, abductor i bessó. D'aquestes, el 37% són les d'isquiotibials, i un 80%, al bíceps femoral. Jan Ekstrand, doctor i analista de la UEFA, aporta una dada que ajuda a entendre la magnitud dels problemes físics que arrossega el Barça. En dos mesos el Barça ha tingut 14 lesions, quan la mitjana d'un equip d'elit és 50 per temporada, en una plantilla de 25 jugadors. Si se seguís amb la mitjana actual, la projecció d'aquest curs seria de 56 lesions, lleugerament per sobre dels números que planteja Ekstrand. Això sí, la plantilla la conformen 24 jugadors, dos dels quals no poden jugar partits oficials, com són AleixVidal i Arda Turan.
Ekstrand fa una nova aportació als motius que expliquen els problemes físics dels futbolistes, i es podria sumar als quatre factors enumerats anteriorment: "Hi ha moltes raons que expliquen les lesions, una és l'estil de joc. Moltes lesions provenen del contacte; si evites el contacte, minimitzes les lesions. Si tens un estil de joc estètic, on mous la pilota ràpid, evites el contacte amb el rival".
Aquest professor suec especialitzat en medicina esportiva proposa un lema en relació amb aquesta matèria: "Així jugues, així et lesiones".