Barça

El 'peixater' tímid que s'ha guanyat un lloc al nucli dur de Laporta

Joan Soler, que va pertànyer a la precandidatura de Jordi Farré, va entrar a la junta directiva del Barça gràcies al seu múscul econòmic

BarcelonaJordi Farré, el precandidat a la presidència del Barça que durant l'última campanya electoral va regalar pizzes i tatuatges a cada persona que li va donar la seva firma per ser candidat, va aparèixer a la llista de directius de la junta de Joan Laporta quan aquesta es va publicar a la versió en francès de la web del club el 17 de març del 2021, el dia de la presa de possessió. Es va tractar d'un error que es va arreglar ràpidament i que, possiblement, va tenir relació amb el fet que el vicepresident esportiu de la candidatura de Farré, Joan Soler i Ferré (Vilafranca del Penedès, 1974), va entrar a formar-ne part a última hora gràcies a la seva participació en l'aval que ara està investigant Hisenda després de la renúncia de Jaume Giró. Concretament, va aportar entre sis i vuit milions d'euros.

Un altre nom procedent de la precandidatura de Farré –n'era el responsable institucional– que va aparèixer a la llista de directius de Laporta va ser Siscu Pujol, un notori empresari lleidatà que el dia de la presa de possessió estava present a la llotja del Camp Nou amb el convenciment que entraria a formar part de la junta després d'haver participat en la constitució de l'aval. Però, a última hora, des del club el van avisar que no seria possible que agafés el càrrec perquè no tenia l'antiguitat mínima suficient com a soci, que és de cinc anys. Així, Pujol es va quedar sense pujar a la tarima amb la resta de directius i va haver de veure l'acte com un espectador més.

Cargando
No hay anuncios

Pujol ja feia temps que estava movent-se activament per l'entorn del Barça. Va ser una de les persones que van treballar amb Farré durant el vot de censura a Josep Maria Bartomeu. En canvi, Soler, que aleshores era el president del Vilafranca FC, club que encara avui li deu diners, no va aparèixer fins que Farré el va presentar el desembre del 2020 com el seu responsable esportiu durant la precampanya electoral. Soler i Farré s'havien conegut gràcies a la intermediació de Santi Triguero, exentrenador del Vilafranca. Aquella candidatura no va passar el tall de les firmes, però a Soler li va servir de catapulta per començar a formar part de l'entorn del Barça i entrar a la junta de Laporta en un temps rècord tot i que persones del seu entorn consultades per l'ARA el consideren com algú "tímid i hiperrecte".

Una de les cares de la comissió esportiva

Soler no té cap vicepresidència assignada al Barça, però té més rellevància al club que alguns vicepresidents. És el directiu responsable del futbol formatiu blaugrana i forma part de la comissió esportiva juntament amb Laporta, Rafa Yuste, Deco, Bojan Krkic i Enric Masip. Precisament, Masip i ell, que s'han fet amics, van ser dos dels que des de dins el club es van posicionar més clarament en contra de la continuïtat de Xavi Hernández. A poc a poc, Soler, que va començar en un segon pla a la directiva del Barça, ha agafat protagonisme gràcies a guanyar-se la confiança de Laporta. Gairebé sempre surt a la foto quan hi ha reunions esportives rellevants i és un habitual de les sobretaules del Via Veneto i el Botafumeiro. Tampoc va faltar al sopar del sushi a casa de Laporta que va servir per ratificar temporalment Xavi.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, ni Soler, ni Masip, ni Alejandro Echevarría, la figura principal del poder a l'ombra en el govern de Laporta, van ser a la reunió celebrada a la Ciutat Esportiva Joan Gamper per comunicar de forma oficial l'acomiadament del tècnic de Terrassa. Els presents van ser el mateix president, Yuste i Deco. "Deco i Echevarría estan molt contents amb Joan Soler. És treballador i el tenen molt ben valorat", explica a aquest diari una persona propera a la comissió esportiva.

Cargando
No hay anuncios

Una activitat empresarial molt intensa

El múscul econòmic de Soler que li va permetre sostenir part de l'aval de la junta de Laporta procedeix de la seva activitat empresarial, dedicada sobretot al món de l'alimentació. És administrador mancomunat de La Pescadería de María, que ven peix i marisc per internet, i gerent de la centenària empresa familiar Grup Giró Soler, també dedicada al món del peix. Aquesta faceta ha provocat que en el vestidor del Barça l'anomenin el peixater. D'altra banda, Soler també és gestor de Logística Girand, especialitzada en el transport de mercaderies per carretera, i d'Advice Soand, que treballa en la consulta i l'assessorament sobre direcció i gestió empresarial. Les quatre societats tenen la seu al mateix lloc: el carrer Sunoi del polígon industrial Clot de Moja d'Olèrdola.

Cargando
No hay anuncios

Fa un any i poc, Soler també es va associar amb dos membres de la comissió esportiva de l'àrea de futbol del Barça, Ramon Tomás i Eugeni Balsells, per intentar comprar el Vilafranca, una idea que finalment van descartar. El directiu va col·locar la seva sòcia i exparella Montse Andreu en una societat amb Tomás i Balsells definida al registre mercantil com una agència de representació de jugadors, però concebuda per adquirir el club penedesenc. L'ARA ha pogut comprovar que l'empresa no té activitat efectiva. "Ni en té ni en tindrà", vaticina a aquest diari un dels quatre implicats.