Barça

Paraules buides, improvisació constant i un gran fitxatge: el mercat del Barça

El discurs canviant evidencia una falta de planificació: se celebra l'arribada d'Olmo, però s'ha hagut de fer fora Gündogan

3 min
Dani Olmo, el dia del Gamper

BarcelonaA banda de la incorporació de Dani Olmo, que ja va evidenciar el seu talent sent clau en la remuntada a Vallecas, des dels despatxos nobles de l'entitat presidida per Joan Laporta s'escampa el missatge que "el fitxatge és Hansi Flick". Amb només uns pocs partits, l'entrenador alemany ha pogut cosir algunes de les costures del Barça i l'ha dotat d'un caràcter necessari per endur-se els tres punts en els primers tres enfrontaments de Lliga. Si bé és cert que a Flick li hauria agradat reforçar més la plantilla, el preparador accepta la consigna de no discutir i, sobretot, de no airejar en les seves compareixences les mancances i els cops de timó constants en una planificació esportiva deficient.

El mateix Flick va aterrar a la banqueta després d'un cop de volant del president Laporta, que el va fitxar només un mes després d'haver ratificat Xavi Hernández. A l'alemany se'l va temptejar al gener, quan el terrassenc va dir que no continuaria un cop acabat el curs, després se li va dir que Xavi seguiria i, finalment, se'l va contractar a ell. Flick va arribar acatant unes directrius que l'anterior entrenador va discutir al president i que li van costar el càrrec. "He firmat per ser l'entrenador aquí i sé el que tenim. Jo estic content amb l'equip", ha tornat a dir l'alemany, aquesta vegada en la compareixença de premsa prèvia al duel contra el Valladolid d'aquest dissabte (17 h, Movistar LaLiga).

No haver perdut encara en cap partit oficial l'ha fet guanyar temps per treballar amb calma. L'última petició, de mínims, de l'entrenador era no perdre més efectius d'una plantilla en què la greu lesió de Marc Bernal ha tancat les portes a la sortida d'Eric Garcia, que volia tornar al Girona i només faltava l'entesa entre clubs per a un traspàs que hauria rondat els 10 milions d'euros. Una de les grans peticions de Xavi era reforçar el migcentre, però Flick ha afirmat que hauran de suplir l'absència de Bernal amb el que "hi ha a la plantilla".

Entre Eric Garcia –ja recuperat de la sospitosa fasciïtis plantar que el va deixar fora de la convocatòria contra el Rayo– i Marc Casadó hauran d'ocupar aquesta posició, a l'espera de Frenkie de Jong. El neerlandès està lesionat al turmell des de fa mesos i està seguint un tractament conservador. Encara no hi ha una data clara per al seu retorn. Dijous el Barça va temptejar la cessió de Stefan Bajcetic, migcentre de 19 anys en propietat del Liverpool i que no entrava en els plans d'Arne Slot, el tècnic substitut de Jürgen Klopp. Finalment, aquest talent d'origen serbi format al futbol base del Celta de Vigo, ha recalat al RB Salzburg.

Deco no és l'únic culpable del mercat de fitxatges

El principal problema del Barça per cristal·litzar operacions ha sigut que continua excedit en el fair play i això li impedeix registrar futbolistes amb normalitat. Olmo, l'única gran incorporació, va haver de veure els dos primers partits de Lliga des de la banqueta i, de moment, només està inscrit fins al 31 de gener, aprofitant el buit que deixa Christensen, lesionat al tendó d'Aquil·les. El club va fer arribar a la Lliga un informe mèdic conforme la seva baixa es podria estendre fins als quatre mesos, tot i que és probable que, en dos mesos, el danès pugui tornar a jugar. De la mateixa manera, Iñigo Martínez va poder ser registrat també per la baixa de llarga durada d'Araujo. Si no hagués sigut així, la junta hauria d'haver recorregut a un aval bancari, com ja va passar els dos últims estius.

La lesió que el central uruguaià es va fer a la Copa Amèrica va sacsejar els plans de la direcció esportiva, ja que la venda del defensa hauria solucionat molts dels maldecaps econòmics de l'entitat. No poder fer una gran venda i un nou acord amb Nike que des de l'entitat fa mesos que es promet però que no arriba han condicionat una planificació plena d'alts i baixos. La prioritat era fitxar Nico Williams, operació en la qual va intervenir directament el president Laporta. La falta de garanties per inscriure'l va fer que l'extrem es decidís per continuar a Bilbao un curs més. La gestió de tot el cas ha provocat, de fet, una trencadissa entre les dues directives. El màxim dirigent blaugrana s'havia vantat durant l'estiu que el Barça tenia prou múscul financer per afrontar l'operació.

La voluntat d'Olmo de tornar a casa una dècada després d'abandonar el club és el que ha permès afrontar una operació tancada en 55 milions d'euros de traspàs. L'altra ha sigut el fitxatge de Pau Víctor, a canvi de 2,7 milions. La manca de fair play, provocada per l'impagament de Libero a Barça Vision –l'entitat té al voltant d'uns 20 milions d'euros bloquejats–, ha sigut el gran condicionat d'un mercat en què el club queda en evidència, especialment per haver de fer fora Gündogan. De les set cares noves que van arribar el curs passat, només una continua al club: Iñigo Martínez.

stats