"Omplir el Camp Nou? No ho podíem ni somiar"
Exentrenadors, exjugadores, exdirectius i persones relacionades amb l'evolució del Barça femení parlen a l'ARA del rècord mundial d'assistència
BarcelonaDolça ressaca. L'endemà del triomf de rècord del Barça contra el Reial Madrid al Camp Nou, els missatges de celebració i d'agraïment no s'aturaven. "GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES", escrivia en majúscules Aitana Bonmatí a les xarxes socials. "Només puc dir que ser del Barça és el millor que hi ha", compartia Alexia Putellas. "Quan pensava que seria molt difícil superar tot el que havia viscut fins ara, arriba el Camp Nou i s'omple amb 91.553 persones i supera el que mai havia imaginat", relatava emocionada Melanie Serrano, que fa gairebé dues dècades que defensa els colors blaugranes. L'estadi va viure una jornada única. No només pel rècord d'assistència, una xifra que també va rebre felicitacions i reconeixements a tot arreu –com les de les campiones mundials Megan Rapinoe i Alex Morgan–, sinó perquè suposa que el futbol femení entra en una nova dimensió.
"Nosaltres vam jugar en aquest mateix estadi fa més de cinquanta anys. No ens vam adonar, llavors, de tot el que començava", explica a l'ARA Carme Nieto, una de les pioneres del futbol femení al Barça, que va jugar un partit al Camp Nou el 25 de desembre del 1970. La Carme no va faltar a l'estadi. "Quasi totes les pioneres hi érem, juntes. No vam parlar gaire, estàvem emocionades... Ens miràvem, l'emoció pel que vivíem anava molt més enllà de les paraules. Recordo que quan les jugadores van saltar a la gespa ens vam agafar les mans", comenta l'exfutbolista. Com la Carme, milers i milers d'aficionats i aficionades van viure amb emoció el partit contra el Reial Madrid. Ara el Barça defensa el títol de campiones de la Champions, però per arribar fins aquí s'ha hagut de remar molt, creure en aquest equip i apostar per professionalitzar-lo.
"Quan vaig entrar a la junta, el 2010, recordo partits en què hi havia més aficionats de l'equip visitant que del Barça!", relata Jordi Mestre. "Encara recordo els primers dies: era una secció gairebé amateur, llavors. Però, de mica en mica, van veure que hi havia algú a la junta que s'interessava per elles i l'equip va anar millorant. El partit de dimecres va ser una passada, però el primer punt d'inflexió, per a mi, va ser quan ens vam classificar per primer cop per a la Champions el 2012, després de guanyar la Lliga. Jugar una competició europea i fer-ho ja no als camps de futbol de la Ciutat Esportiva, sinó al Miniestadi, crec que va ser quan va començar a créixer l'interès", explica l'exvicepresident blaugrana. "Vaig insistir que calia professionalitzar el futbol femení. No podia ser que als desplaçaments les jugadores haguessin de dinar un entrepà a l'autocar, també calia canviar els horaris d'entrenament... S'havia de fer tot millor. Finalment, el 2015, amb Bartomeu de president i després d'anys d'insistir-hi vaig aconseguir-ho", recorda Mestre. "Al principi l'equip estava format bàsicament només per jugadores catalanes i al cos tècnic, als partits, només hi havia l'entrenador, el Xavi Llorens, la seva ajudant i preparadora física, Berta Carles, i una fisioterapeuta i un delegat. Res a veure amb el que hi ha ara", explica.
Maria Teixidor, excompanya de junta de Mestre, també va treballar de valent per impulsar l'equip femení i celebra la consecució del rècord mundial: "Vaig viure el partit amb moltíssima emoció i felicitat. És una d'aquestes fites que marquen un punt d'inflexió i que consoliden un projecte i que donen un reconeixement explícit al que aquestes futbolistes estan aconseguint". Teixidor, que s'ha postulat per presidir la nova lliga de futbol femení professional estatal, afegeix que "cal treballar molt bé que hi hagi assistència contínua als estadis": "El missatge que es llança a la resta de clubs és que si hi ha projecte, inversió i dedicació, no hi ha res que sigui impossible".
El debut a la Champions, clau
Xavi Llorens, com Mestre, coincideix a dir que debutar a la Champions va suposar el primer gran punt d'inflexió. "Jugar aquella eliminatòria contra l'Arsenal ens va ensenyar a tots que una cosa era la realitat del futbol estatal i l'altra el nivell que hi havia a Europa. Va ser quan les jugadores van decidir que volien ser com les rivals: més competitives, més fortes, més exigents", explica l'entrenador català. Amb el compromís de les jugadores i el suport del club, es va passar d'entrenar-se a la nit i ser un equip amateur a millorar la metodologia de treball i que les jugadores poguessin dedicar-se a ser futbolistes plenament, a controlar els hàbits d'alimentació i descans, a millorar els sous i a reforçar l'equip amb fitxatges de renom. "Va ser un treball d'anys. Somiàvem amb guanyar la Champions, però mai m'hauria imaginat que hauríem pogut omplir el Camp Nou", afegeix el tècnic, emocionat. Vicky Losada, ara al City, va aixecar la primera Champions blaugrana com a capitana i valora el rècord mundial: "Marca un abans i un després, però cal continuar treballant perquè no és la realitat del futbol femení estatal. S'ha de continuar donant-li visibilitat i que les institucions siguin al costat de les futbolistes, potenciant-ne el talent i les condicions".
Llorens va viure el Barça-Madrid acompanyat de Markel Zubizarreta, director esportiu del femení, i Xavier Budó, director d'esports del Barça. "Va ser un dia màgic i meravellós. És un premi per a les jugadores, que van viure una simbiosi amb una afició que va estar sublim i va assolir el rècord mundial. Tothom es va quedar després del partit per seguir la celebració", relata Budó. "Des que vam entrar al club fa un any hem tingut clar que calia continuar potenciant i evolucionant el femení. Quan ets a dalt i ets el millor club del món, has de continuar treballant durament per continuar sent el referent. El compromís de les jugadores és clau i nosaltres estem impulsant la dimensió d'aquest projecte. Hem fet la Masia femenina i estem cuidant el futbol formatiu femení: el curs vinent tindrem més equips de jugadores a la base. També hem millorat les estructures perquè es puguin entrenar en les millors condicions. Dur l'equip a jugar partits al Camp Nou és una mostra del nostre compromís", conclou l'executiu blaugrana. Convertir el Camp Nou en un estadi de rècord ha sigut cosa de tots.