Barça

Nova sacsejada a l'Espai Barça: l'empresa encarregada de reformular-ne el disseny tampoc continua

IDOM, companyia estatal que havia arribat amb la junta de Joan Laporta, també cau del projecte

Projecció del futur Espai Barça

BarcelonaEl projecte de l’Espai Barça segueix vivint moviments de terres malgrat que el gruix de les obres no començarà fins a l’estiu vinent, quan el primer equip masculí haurà d’anar a jugar a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, com a mínim, una temporada. L’últim canvi és que la UTE (Unió Temporal d’Empreses) formada per JG Ingenieros i Torrella Ingeniería ha estat l’escollida pel club blaugrana per entrar a dirigir la remodelació del Camp Nou. Això ha comportat la sortida del projecte dels despatxos b720 Fermín Vázquez Arquitectos i Nikken-Sekkei, que el 2016 va guanyar el concurs per al disseny i l’execució del recinte esportiu. Però, segons ha pogut saber l’ARA, també ha provocat la sortida d’IDOM, l’empresa espanyola que s’ha encarregat de la reformulació del projecte des de l’arribada de Joan Laporta a la presidència del Barça. 

IDOM va acabar el contracte el 31 d’agost i el Barça va decidir no renovar-lo. L’empresa es va presentar al concurs de la direcció d’obra amb una UTE per a la direcció del projecte, però algunes veus de l’entitat blaugrana van considerar que era millor que ho fes una altra empresa, amb l’argument que IDOM podia ser que no detectés els seus propis errors en la reformulació del projecte. El disseny ja està acabat i ara serà el torn de l’Ajuntament de Barcelona, que haurà de donar el vistiplau als canvis que ha portat a terme en la remodelació del Camp Nou. Un indicador que la relació entre el Barça i IDOM estava a punt d’acabar és que aquest estiu es va prescindir de Ramon Ramírez, que va liderar el departament de l’Espai Barça des del juny del 2021 fins al juny del 2022. Ramírez és un enginyer especialitzat en el món del ferrocarril que prèviament havia treballat durant 15 anys a IDOM. El seu substitut és Joan Sentelles, amic personal del president executiu Joan Laporta. 

L’empresa forta de la UTE guanyadora és JG Ingenieros, amb seu a Barcelona i fundada el 1970. Té experiència en recintes esportius, com el Civitas Metropolitano (anteriorment anomenat Wanda Metropolitano), en el qual, del 2014 al 2017, es va encarregar del projecte d’instal·lacions i direcció d’obra per ampliar l’estadi que havia estat La Peineta. L’altra empresa de la UTE és Torrella Ingeniería, amb seu a Terrassa i enfocada gairebé exclusivament a les construccions del sector industrial. Aquest canvi en la direcció del projecte va comportar un escrit certificat fet públic el 6 de setembre per part del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i firmat pel seu degà, Guim Costa Calsamiglia, en què es mostrava descontent amb la situació. 

“Considerem que cal treballar per impulsar i fomentar la bona arquitectura, fent prevaler els criteris de qualitat que empara la Llei d’Arquitectura. Per això m’agradaria que ens poguéssim reunir per parlar de la qüestió i trobar punts de confluència per garantir la qualitat i la continuïtat del projecte actual”, deia l’escrit, dirigit al club blaugrana. Fonts del COAC han informat a l’ARA que actualment estan conversant amb el Barça. A més, aquest diari ha pogut saber que l’escrit es va produir després de la queixa al COAC del despatx b720 Fermín Vázquez Arquitectos, que fins llavors feia d’enllaç entre el club i la firma japonesa Nikken-Sekkei. 

Goldman Sachs dirà l’última paraula

La UTE JG Ingenieros-Torrella Ingeniería, però, encara ha de superar diversos obstacles per encapçalar oficialment la direcció d’obra de la remodelació del Camp Nou. El primer pas serà que l’aprovi la comissió delegada del club blaugrana, i el segon, que aconsegueixi el vistiplau de la junta directiva en la reunió de la setmana vinent. De totes maneres, encara faltarà rebre l’aprovació d’un tercer actor: Goldman Sachs. El fons d’inversió nord-americà fins ara ha fet un préstec pont de 180 milions d’euros per a l’Espai Barça i ha gestionat el préstec de 595 milions d’euros que va rebre el club blaugrana l’estiu del 2021. D’aquests 595 milions, una part, 125, ja es van retornar quan Goldman Sachs va permetre aquest juliol al Barça vendre a Sixth Street el 25% dels drets televisius, que eren la garantia del préstec. 

Però el gran finançament de Goldman Sachs encara ha d’arribar. El Barça vol aconseguir d’aquest fons d’inversió el crèdit que permetrà portar a terme la remodelació del Camp Nou. Les negociacions fa molts mesos que estan en marxa, però l’acord encara no s’ha aconseguit. Fonts del club expliquen a l’ARA que aquesta operació, per anar bé, s’ha de tancar abans de Setmana Santa. En aquelles dates també s’adjudicarà l’empresa constructora de la remodelació del Camp Nou, una altra decisió que haurà de comptar amb el vistiplau de Goldman Sachs. Ara mateix les empreses més ben posicionades per guanyar el concurs són FCC, Ferrovial i Acciona. 

stats